Knut Hamsun opplevde en omvendelse og ble personlig kristen, mener litteraturviter
Birgitte Furberg Moe har skrevet doktorgradsavhandling om Knut Hamsuns siste bok.
Knut Hamsun er en av norgeshistoriens aller mest kjente og leste forfattere. Men nobelprisvinneren i litteratur sin biografi inneholder også et mørkt kapittel.
Under andre verdenskrig støttet forfatteren Adolf Hitler, en mann han selv fikk besøke i juni 1943.
Etter krigen ble Hamsun tvangsinnlagt på et psykiatrisk sykehus på Vindern i Oslo, som en del av rettsprosessen mot ham. Her skal Gud ha blitt en viktig støtte for den aldrende forfatteren.
– Da Hamsun ble tvangsinnlagt i oktober 1945, opplevde han sitt livs største krise. I denne nødens stund fant han håp og støtte i gudstroen. Både dagboken hans fra psykiatrisk klinikk vinteren 1945–1946, og brevene hans i etterkant, vitner om bønnen til Gud. Kontakten med den kristne Gud tiltrer gjennom bibellesning, bønn og en personlig, indre og stille gudssamtale, sier Birgitte Furberg Moe til Vårt Land.
Birgitte Furberg Moe er litteraturviter og har avlagt doktorgrad om Knut Hamsuns siste bok Paa gjengrodde Stier fra 1949 – en bok hun mener handler om Hamsuns forsoning med Gud.
Personlig kristen
Forfatteren var oppvokst med en kristen tro, og kvittet seg aldri helt med barnetroen.
Men det var i etterkrigsårene at forfatterens gudstro virkelig tok til. Bibelen ble en kjær bok for Hamsun og han leste mye i den, noe brevene han skrev vitner om, forteller Furberg Moe.
– Det blir riktig å kalle Hamsun for personlig kristen etter andre verdenskrig. Han får en personlig kristentro forårsaket av den eksistensielle krisen han stod i. Møtet med Gud i alderdommen fremstår som noe langt mer flerdimensjonalt og vidtgripende enn barnelærdommen fra Hamarøy. Jeg mener Hamsuns gudstro etableres på en fundamentalt ny måte. Gjennom det å oppleve å lide, fikk han en sterk og personlig relasjon til Jesus og Gud, sier Furberg Moe til Vårt Land.
Omvendelse
I sitt doktorgradsarbeid har litteraturviteren blant annet studert Hamsuns brevvekslinger fra etterkrigstiden.
I et brev Hamsun skrev til sin datter, skriver han:
«Gaa til Gud i din Nød, fortæl din Broder Jesus Kristus hvor ondt du har det og bed den Hellige Aand om Veiledning til at holde det ut. Du kan tro, jeg har erfaret det selv, ellers vilde jeg ikke raade dig til det. Det vil være noget helt fremmed for dig, som det var for mig men du kan stole paa at det vil skaffe dig Lise og Fred.»
Furberg Moe argumenterer i sin avhandling for at brevet til Ellinor reflekterer en kristen omvendelse.