KRISTNE FORFATTERE: En avtale mellom de to forfatterne C.S. Lewis og J.R.R. Tolkien resulterte i romtrilogien som snart foreligger på norsk.

Kommer på norsk: C.S Lewis-verket Tolkien ikke kunne legge fra seg

For første gang gis den britiske forfatterens science fiction-trilogi ut på norsk. Forlaget kaller serien «Narnia for voksne».

Publisert Sist oppdatert

I løpet av det kommende året vil for første gang C.S Lewis' science fiction-trilogi Malacandra, Perelandra og Thulcandra være tilgjengelig på norsk.

Det er det kristne forlagshuset Lunde som har sikret seg rettighetene til serien. Første bind i serien er allerede tilgjengelig. I løpet av høsten kommer andre del, mens tredje del kommer til våren.

Romskip og engler

Professor og Tolkien-ekspert Nils Ivar Agøy gir følgende beskrivelse av serien i forlagets ferske bokkatalog.

«Malacandra, Perelandra og Thulcandra gir et helt annet perspektiv på møtet mellom menneskeheten og utenomjordiske sivilisasjoner enn nær sagt all annen science fiction-litteratur. Det finnes romskip i dem, men også engler, djevler og trollmenn. Bøkene er preget av oppdagerglede, spenning og humor. Gamle myter, og også bibelske fortellinger, vekkes til live på uventede og forfriskende måter.»

Lewis' møte med Tolkien

At C.S. Lewis skulle gi seg i kast med science fiction var delvis et resultat av vennskapet med Ringenes Herre-forfatter J.R.R. Tolkien. De var begge akademikere, Tolkien filolog og Lewis litteraturviter.

Etter deres første møte som kollegaer i 1936 ble de også venner. De hadde en felles interesse for myter og gammel litteratur og delte også skrivegleden. Tolkien spilte også en avgjørende rolle i Lewis' konvertering fra ateisme til kristendom.

Sammen ble de kjernemedlemmer av The Inklings, en uformell diskusjonsgruppe i Oxford, hvor medlemmene leste og kritiserte hverandres uferdige verker. Under disse møtene ble utkast av både «Ringenes Herre» og «Legenden om Narnia» lest høyt.

C.S. Lewis (1898–1963)

Britisk forfatter, litteraturviter og apologet

Han var en nær venn av J.R.R. Tolkien, og begge var medlemmer av den litterære gruppen The Inklings.

Lewis' konvertering til kristendommen ble sterkt påvirket av hans samtaler med Tolkien om tro og litteratur.

Lewis er mest kjent for de sju bøkene i «Legenden om Narnia»-serien

Skrev en rekke apologetiske verk, inkludert bøker som «Se det i øynene» og «Djevelen dypper pennen».

Det kristne forlaget Lunde gir ut en rekke C.S. Lewis' bøker i forbindelse med 125-årsjubileet.

Tolkiens rolle og vurdering

Hva romtrilogien angår inngikk de to forfatterne en avtale.

Lewis skulle skrive en «rom»-fortelling, mens Tolkien skulle skrive en «tids»-fortelling. Tolkien begynte på en tidshistorie kjent som «The Lost Road», mens Lewis fullførte sitt bidrag i form av romtrilogien.

I et brev til vennen Stanley Unwin (gjengitt i forordet til The Space Trilogy) forteller Tolkien at den første boken (Malacandra eller «Out of the silent planet») også ble lest høyt i The Inklings-gruppen, «Den viste seg å være en spennende serie og ble høyt verdsatt», skriver Tolkien.

I brevet skriver Tolkien videre at han ikke greide å legge verket fra seg da han fikk det til gjennomlesning.

«Vi hadde opprinnelig tenkt at hver av oss skulle skrive en eventyrlig «thriller»: en romreise [hans] og en tidsreise (min). Men romreisen er ferdig, og på grunn av min langsomhet og usikkerhet forblir tidsreisen bare et fragment, som du vet. Jeg leste denne historien i originalmanuskriptet og var så fengslet at jeg ikke kunne gjøre noe før jeg var ferdig. Min første kritikk var rett og slett at den var for kort.

Kristne temaer utforskes

At romanens hovedperson, herr Ransom, er filolog i Oxford som Tolkien var, er ifølge Tolkien bare et «sammentreff».

Lewis' romtrilogi har blitt tolket som en utforskning av kristen teologi, menneskets forhold til Skaperen, og kampen mellom godt og ondt på et kosmisk nivå. Tolkien viser også til den bibelske historien om syndefallet.

At Lewis kunne bli nesten forkynnende i noen av verkene ble kritisert av enkelte andre forfattere. Forfatteren Brian Aldiss mente at Lewis skrev mer en avhandling enn en roman med sine omfattende diskusjoner om religiøse og filosofiske tema.

Men Tolkien, som selv skrev mindre allegorisk enn Lewis, forble positiv.

«Den underliggende myten er selvfølgelig den om Englenes Fall (og menneskets fall på denne vår stille planet). Jeg ville i alle fall ha kjøpt denne boka til nesten hvilken som helst pris, og høyt anbefalt den som en thriller av en intelligent mann», skriver Tolkien.

Powered by Labrador CMS