Neste generasjon tronarvinger er nok ikke like nære venner som de forrige har vært, men de har likevel et unikt fellesskap fordi ingen andre vet hva de står i. Prinsesse Catherine, prins William, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon i Windsor Castle under kronprinsparets offisielle besøk til Storbritannia i mars 2023. Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff / NTB
Kongefamiliene i Storbritannia og Norge – et skjebnefellesskap
Den forrige norske dronningen var britisk prinsesse. Kongefamiliene har hatt tette bånd, men nå tror eksperter forholdet handler mest om felles interesser.
– Det er i utgangspunktet tette bånd mellom familiene tilbake i tid. Men båndene var klart tettere før, og blir løsere med generasjonene, sier kongebiograf Tor Bomann-Larsen til NTB.
I forbindelse med dronning Elizabeths bortgang i fjor, publiserte Kongehuset en artikkel som beskrev sterke bånd mellom den britiske monarken og hennes norske slektninger. I sin kondolanse skrev kong Harald at han personlig sørger over tapet av et kjært familiemedlem og en nær venn.
Når det nye kongeparet krones i London neste uke, er det norske kronprinsparet blant gjestene. Kong Charles og kronprins Haakon er firmenninger, siden de har samme tippoldeforeldre, kong Edvard VII og dronning Alexandra, som var foreldrene til vår egen dronning Maud.