Kristen forfatter vant Nobelprisen i litteratur
Den norske forfatteren og dramatikeren Jon Fosse (64) er tildelt nobelprisen i litteratur.
Han er en av landets høyest verdsatte forfattere og dramatikere. Skuespillene hans er blant de mest spilte i verden, oversatt til mer enn 50 språk. I de senere årene har han også i stadig sterkere grad markert seg innenfor romanformatet.
– Jeg er overveldet og litt redd, sier forfatter Jon Fosse etter kunngjøringen om at han mottar Nobels litteraturpris.
– Jeg velger å se denne pristildelingen som en tildeling til litteraturen som først og fremst vil være litteratur, uten å ta andre hensyn, sier Fosse i en uttalelse, gjengitt av forlaget Samlaget.
Solberg: – En av de største nålevende
Både statsminister Jonas Gahr Støre, kulturminister Lubna Jaffery og Høyre-leder Erna Solberg gratulerer forfatteren.
– Det er en historisk tildeling og et gjevt selskap han blir del av. Forfatterskapet hans har allerede berørt folk over hele verden. Dette vil bidra til at litteraturen hans blir lest av enda flere. Denne prisen gjør Jon Fosse til, uten tvil, en av våre største nålevende nordmenn, avslutter Høyre-lederen.
10 år som katolikk
Etter å ha kalt seg for kveker i noen år, tok Jon Fosse steget inn i Den romersk-katolske kirken sommeren 2013. Han mottok fermingens sakrament i Sankt Dominikus klosterkirke på Majorstuen i Oslo.
– Nå er jeg på en måte kommet hjem. Jeg opplever at den katolske messen gjør meg godt, i motsetning til den protestantiske, som aldri har gjort meg noe godt, sa forfatteren og dramatikeren til Syn og Segn den gangen.
Til NRK uttalte han at konversjonen har preget hans verdensanskuelse.
– Hvis du konverterer til den katolske kirken, regner du deg selvsagt som kristen, noe som vil si at Kristus får en sentral plass i den måten du forstår liv og verden på. Det betyr likevel ikke at du vet noe, men at du velger å tro på det, uttalte Fosse i et intervju med NRK i 2016.
Om Gud og Bibelen
Som forfatter skriver han ikke mye direkte om sin tro, men samtidig er alt han skriver gjennomsyret av en kristen grunnholdning.
– Gud er utenfor tid og rom, mens språket, ordet, ikke er det. Og i Det nye testamentet er det vel kun ordet «kjærlighet» som blir brukt for å si hva Gud er. Men man må bruke ord, språk, for i det hele tatt i en viss forstand å ha et forhold til Gud, sa Fosse i et intervju med Dagen.
Stadig finner lesere av det Fosse skriver, bibelske paralleller. En av hans romaner, «Andvake», handler for eksempel om Asle og Alida som venter barn, og vandrer rundt i Bjørgvin uten å finne husly.
– Stadig finner folk bibelske paralleller i det du selv har skrevet som forfatter?
– Det er mye mindre direkte enn jeg vet om. Men det trenger ikke være usant av den grunn, sa Fosse i et intervju med Sambåndet.
Jon Fosse var i tillegg en av få norske forfattere som fikk være med og forme Bibelen 2011 stilistisk.