For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

| Kultur

Kristen lære og etikk er et gode for hele verden

BOK: Det blir tydelig i John Dicksons framstilling at Kirkens historie inneholder både onde og gode trekk, og at kristen etikk kan gi seg både gode og onde utslag, skriver Bård Hauge.
Publisert Sist oppdatert

Utgangspunktet for John Dicksons arbeid med denne boka er spørsmålsstillingen: «Ville vår verden ha vært et bedre sted uten religionene, og blant dem først og fremst kristendommen?» I ei tid da et flertall av befolkningene i Europa, USA og Australia, som er de verdensdelene Dickson har bodd og arbeidet i, tenderer mot å svare ja på dette spørsmålet, har han satt seg som mål å se på hele den kristne kirkes historie i dette lyset og fokusere på noen av velsignelsene Kirken har fått formidle til verdens land og folk og noe av det onde som har fått blomstre i den samme Kirkens historie. 

Dickson, som er australier med arbeids- og bostedserfaring fra Europa og USA, skriver ikke ei komplett kirke- eller dogmehistorie, men presenterer noen tidstypiske hendelser på godt og vondt fra Jesu egen tid og fram til vår, i all hovedsak fra det europeiske kontinentet. Han skjelner ikke mellom ulike kristne kirkesamfunn eller konfesjoner, og det kjennes i grunnen helt greit. Alle kristne kirker og kirkesamfunn står i tradisjonen fra Jesus selv og fram til i dag.

Det blir tydelig i Dicksons framstilling at Kirkens historie inneholder både onde og gode trekk, og at kristen etikk kan gi seg både gode og onde utslag. Det siste skjer når de kristne, med teologene og lederskapet i spissen, på grunn av syndens forførende makt i menneskenaturen forvansker og perverterer Jesu klare budskap om kjærlighet til Gud og alt Han har skapt. 

Powered by Labrador CMS