Lager film om islamsk mannsrolle
Islam er for mange forbundet med en patriarkalsk kultur. Norsk-tyrkiske Nefise Øslak Lorentzen vil vise motstemmene.
Nefise Øslak Lorentzen har høstet ros for sine dokumentarer om islam. Ikke minst hennes forrige film, «En ballong til Allah», der hun tar opp kvinners rettigheter i islam har fått mye oppmerksomhet internasjonalt.
Nylig hadde hun forhåndsvisning av sitt nyeste prosjekt, «Mannislam», der hun lytter til motstemmer til den tradisjonelle, islamske mannsrollen.
Ulike kamper
I Mannislam møter Lorentzen menn fra Pakistan, Bangladesh, Indonesia, Kuwait og Tyrkia. De har til felles at de ønsker å endre de mannsdominerte samfunnsstrukturene i sine muslimske hjemland.
- Hva har de til felles?
- De jeg har truffet er veldig forskjellige fra hverandre. I Indonesia traff jeg aktivister som kjemper for kvinners rettigheter og økt bevissthet blant fedre om å være til stede for barna. De arrangerer også demonstrasjon mot voldtekter. I Bangladesh møtte jeg en mann som jobber i en liten landsby. Der arbeider han for å skaffe aksept for at jenter skal få spille fotball med vanlig shorts. I norsk sammenheng sier det ikke så mye, men der er det enormt at jenter skal kunne sparke fotball mens guttene står og heier på, sier Lorentzen.
Identiteter
Lorentzen kom fra Tyrkia til Norge i 1988. Mye har endret seg siden den gang.
- Da jeg kom hit så folk på meg som først og fremst tyrkisk. Nå, etter 9/11 (terrorangrepene i New York, journ. anm.) er jeg muslim. Og jeg må stå til ansvar for en hel masse handlinger og holdninger som jeg ikke har noe med å gjøre.
Dette har fått Lorentzen, som kaller seg en «sekulær muslim», til å interessere seg for at enkelte sider ved en person kan ende opp med å bli karakteriserende for hele individet. Kjønn er en slik markør, og nå er det tredje filmen fra Lorentzens hånd som omhandler kjønn og islam.
- Ser du noen tegn til endring i disse samfunnene?
- Mennesker er noen ganger late og har lett for å gjenta det foreldrene forventer. Skal vi snakke om en endring av den patriarkale mannsrollen må det skje i familien, hos mor og far. Ikke bare far.
Ungdom
Når det gjelder samfunnsendring ble hun imponert over de såkalte Gezi-demonstrasjonene, der fellingen av et tre sparket i gang store demonstrasjoner som mange mener er en protest mot statsminister Recep Erdogans forsøk på å gjøre Tyrkia til et mindre åpent samfunn.
- Ungdom er kraftfulle og de vil ha forandring. De føler seg ikke alene fordi de har tilgang på informasjon. De kan protestere gjennom sosiale medier, selv om Erdogan prøver å stenge denne muligheten også.
Konservative immigranter
Lorentzen opplever en mer åpen holdning hos mange muslimer i disse landene, enn i Norge.
- I Tyrkia er det en enorm progressiv bevegelse. Men her i Europa forblir immigrantene i sine svarte hull og blir mer konservativ. Når man blir stilt overfor en annen kultur er man sårbar. Da kan man våge å være ærlig eller ty til en aggressiv tone, sier filmskaperen.
«Mannislam» hadde førpremiere forrige helg, og er tilgjengelig på NRKs nettsider.
DAGEN