KLAR FOR KAMP: På denne scenen i Oseberg kulturhus er det klart for kamp når Kenneth Eriksen, Elin Bergly og Anita Skoglund Eriksen setter opp musikalen om Håkon Håkonsson.

Lager musikal om kongen som forente Norge

Her skal brynjene klirre og sverdene svinge i en helt ny musikal om Håkon Håkonssons liv.

Publisert Sist oppdatert

I høst skal musikalen «Håkon Håkonsson - Kampen om tronen», settes opp i Oseberg kulturhus i Tønsberg for å visualisere historien om den store kongen som forandret nasjonen vår.

For seks år siden flyttet ekteparet Kenneth Eriksen og Anita Skoglund Eriksen fra Hamar, der de hadde jobbet med musikaloppsetning i ti år på Hedmarktoppen Folkehøyskole. Da de flyttet til Kennets hjemsted Nøtterøy, ønsket de å være med å skape et pulserende musikalmiljø i byen.

– Vi flyttet hit med et ønske om å gjøre noe for byen. Når vi kom kjørende med flyttelasset så jeg opp på fjellet og tenkte, en dag skal vi være med å gjøre noe for denne byen. Og det skal vi gjøre på Slottsfjellet, sier musikkomponist Kenneth Eriksen til Dagen.

Stiklestad møter Broadway

De forteller at de gjerne vil skape en magisk blanding av Stiklestadspelet og Broadway, der de kombinerer film og scene. Men de legger stor vekt på at det skal være en barnevennlig forestilling, der voksne og barn kan få oppleve denne delen av historien sammen.

– Det blir vel nesten Stiklestadspelet møter Broadway, møter Kaptein Sabeltann, ler manusforfatter Anita Skoglund Eriksen.

– Besteforeldre skal kunne sitte sammen med barnebarn i skolealder og føle seg trygge på at det ikke er for skummelt.

Kongen fant håp

– Håkonsson kom fra ingenting og ble den gode kongen som Norge behøvde. Få hadde tro på han. Ikke hadde han tro på seg selv, heller. Men han samlet Norge og fikk fred i landet, i likhet med hvordan Moses og Josef ble ledere i sitt land. Ingen av dem var klare for kallet sitt, men de vokste alle i takt med oppgaven. Dette heltemotet vil vi løfte frem. Og på nytt, fortelle en historie som kanskje er blitt litt glemt, sier Anita Eriksen.

– Selv om dette ikke er en evangeliserende forestilling, tror jeg mange vil oppdage at de stolte mye på Gud på Håkonssons tid. Det var Gud som holdt dem oppe og ga dem håp, sier regissør Elin Bergly.

– Vi har tilfeldigvis blitt født i Norge, der forfedrene våre har gjort jobben. Dette tar vi ofte helt for gitt. Vi har noen som har kjempet og vunnet bak oss. Alt for mange er ikke like heldige. Derfor har dette en aktualitet som er mye mer enn bare å fortelle en dramatisk historie, sier Bergly.

Vil spille på Slottsfjellet

Den første forestillingen vil holdes innendørs på kulturhuset i Tønsberg 13. og 14. september. Men allerede til neste år håper teamet at de vil kunne spille en enda større oppsetning på Slottsfjellet, der mange av hendelsene i stykket fant sted.

– Det vil være veldig sterkt å spille i de gamle ruinene der hendelsene skjedde. Årets forestilling er nesten en teaser for hva vi ønsker å få til på Slottsfjellet, sier Kenneth Eriksen til Dagen.

Med seg på laget har de både Tønsberg kommune og Vestfold fylkeskommune som støttespillere.

– De tente veldig på ideen og har hjulpet oss med alle midler som de har mulighet til. Det var veldig viktig for oss at denne forestillingen er Tønsberg sin, og ikke bare vår, sier Anita.

Kenneth Eriksen har tidligere komponert musikk for mange musikaler både innenlands og utenlands. Blant annet «The Covenant» som er spilt i USA, Canada, Europa og Israel.

Prøvespilling for roller er i gang i disse dager.

Håkon Håkonsson

Håkon Håkonsson ble født i 1204 og var konge i Norge 1217 og til han døde i 1263

Han ble valgt til konge av birkebeinerne i 1217

Under hans regjeringstid oppholdt han seg mye i Tønsberg

Slottsfjellet i Tønsberg var tidligere en kongelig middelalderborg, kalt Tunsberghus

Under Håkon Håkonsson, og hans sønn Magnus Lagabøtes regjeringstid gjennomgikk Tunsberghus en stor utbygging

Magnus Lagabøte, sønn av Håkon Håkonsson, ble født på Slottsfjellet 1. mai 1238

Henrik Ibsen skrev om Håkon Håkonsson i skuespillet «Kongsemnerne»

Powered by Labrador CMS