Livssynsserien «Gud og vitskapen»
TV-serien står altså i sterk kontrast til flere tidligere mer subjektive dokumentarserier sendt på NRK om nærliggende temaer, med den kjente Oxford-biologen og nyateisten Richard Dawkins som programleder.
Fjernsynsdokumentarener en fascinerende sjanger. Her møter vi en journalistisk utforsking som går både i bredden og dybden. Dermed er fjernsynsdokumentaren forskjellig fra den daglige nyhetsproduksjonen, som er begrenset til korte og knappe formater.
Gjennom fjernsynsdokumentaren gis det dermed mulighet til å gi et bredere, dypere og mer engasjerende bilde av en person, et miljø, en sak eller en debatt.
Samtidig finnes det en stor spennvidde mellom objektive og subjektive tilnærminger innen dokumentarsjangeren. Mens de mer objektive tilnærmingene ligner på idealene i klassisk nyhetsjournalistikk, så har de mer subjektive tilnærmingene klare paralleller til avisenes debattinnlegg og av og til også til det som kalles kampanjejournalistikk.
Jo sterkere det følelsesmessige og livssynsmessige engasjementet i en gitt sak er, jo større er behovet for en mer objektiv tilnærming i dokumentaren.
Det er et faktum at få temaer for tiden synes å engasjere så sterkt som spørsmål som har med Guds eksistens å gjøre. Gud var rett og slett ett av fjorårets store debattemaer i Aftenposten, Dagbladet og til og med i Klassekampen. Ikke mange medieoppslag genererte flere klikk og kommentarer. Så merker vi oss videre at det ikke minst er relasjonen Gud og vitenskap som engasjerer. Dette inkluderer også en rekke debatter mellom alternative tilnærminger til skapelse og evolusjon, ikke minst i den kristelige dagspresse og i sosiale medier.
Vi ser med andre ord at temaer som universets opphav, livets utvikling og den menneskelige tanke både fascinerer, engasjerer og skaper debatt. Den intensive faglige utforskingen og den intense samfunnsdebatten berører da også mange ulike fagfelt, inkludert filosofi og teologi. Dessuten inneholder disse aktuelle temaene en klar eksistensiell, personlig dimensjon. En åpen, balansert og innsiktsfull offentlig debatt om slike sentrale spørsmål er derfor svært viktig.
I lys av det som er sagt ovenfor er det all grunn til å hilse NRK2s nye miniserie «Gud og vitskapen» velkommen. Denne britiske livssynsserien, med originaltittelen «The God Question Series», sendes tre mandager nå i januar. Første programmet ble sendt sjette januar. De tre programmene omhandler nettopp universets begynnelse og orden, livets utvikling, samt menneskets tanke og bevissthet. Hensikten er å gi et innblikk i aktuell forskning og debatt om disse temaene, presentert i et populærvitenskapelig dokumentarformat. Sjangermessig representerer dermed denne serien en mer objektiv tilnærming til tematikken.
TV-serien står altså i sterk kontrast til flere tidligere mer subjektive dokumentarserier sendt på NRK om nærliggende temaer, med den kjente Oxford-biologen og nyateisten Richard Dawkins som programleder. Som eksempel kan serien «Sex, død og meningen med livet» nevnes, som ble sendt på NRK2 på våren 2013. Til forskjell fra disse dokumentarseriene, som først og fremst fremstår som partsinnlegg fra Richard Dawkins som representant for et ateistisk grunnperspektiv, kjennetegnes «Gud og vitskapen» av å ha en tredelt intensjon.
For det første er serien preget av åpenhet om ulike bidragsyteres livssynsmessige ståsted.
For det andre har serien en balanse når det gjelder medvirkning av fagfolk og debattanter fra ulike sentrale livssynsposisjoner, enten dette gjelder teister, agnostikere eller ateister.
For det tredje retter serien fokus på argumentene, med andre ord hvordan kjente talsmenn forklarer anerkjente vitenskapelige funn og teorier i lys av et teistisk, agnostisk eller ateistisk livssyn.
I serien «Gud og vitskapen» møter vi derfor både verdenskjente ateister som Richard Dawkins, Sam Harris og nå avdøde Christopher Hitchens, men også kjente teister som William Lane Craig, John Lennox og John Polkinghorne. Serien illustrerer dermed sentrale anliggender ved det livssynsåpne samfunn.
Seriens tredelte intensjon er et bevisst valg fra produsentens side, som selv bekjenner kristen tro. At denne britiske livssynsserien har nettopp en slik tredelt intensjon, er også bakgrunnen for satsingen fra NLA Høgskolen og høgskolens randsonevirksomhet Damaris Norge inn mot disse tre tv-programmene.
Med etableringen av nettsiden snakkomgud.no, bidrar vi med aktuelle ressurser til programserien med tanke på samtale, debatt og undervisning. Samtidig bidrar vi på andre nettsteder - som snakkomtro.no og krdonline.no - med supplerende apologetiske ressurser for menighetsarenaen, slik at kristne bedre kan settes i stand til å delta i livssynssamtaler og livssynsdebatt.
Som kristne fagfolk er det viktig å kunne ha to tanker i hodet samtidig. I forhold til vår satsing inn mot denne TV-serien, betyr det at vi både ønsker å bidra til en innsiktsfull og balansert samtale og debatt, og til at en troverdig kristen stemme blir hørt i debatten. For å sitere Oxford-professor John Lennox, som er en av de sentrale kristne bidragsyterne i serien: «Å bomme på spørsmålet om Gud, er å bomme på livets egentlige mening.»