Gud og vitskapen: I programmet Gud og vitskapen argumenterer kjente ateister og teologer for og imot guds eksistens. (ILLUSTRASJONSFOTO: NRK)

Livssynsserien «Gud og vitskapen»

TV-se­ri­en står altså i sterk kon­trast til flere tid­li­ge­re mer sub­jek­ti­ve do­ku­men­tar­se­ri­er sendt på NRK om nær­lig­gen­de te­ma­er, med den kjen­te Ox­ford-bio­lo­gen og ny­a­te­is­ten Richard Dawkins som pro­gram­le­der.

Publisert Sist oppdatert

Fjern­syns­do­ku­men­ta­rener en fa­sci­ne­ren­de sjan­ger. Her møter vi en jour­na­lis­tisk ut­fors­king som går både i bred­den og dyb­den. Der­med er fjern­syns­do­ku­men­ta­ren for­skjel­lig fra den dag­li­ge ny­hets­pro­duk­sjo­nen, som er be­gren­set til korte og knap­pe for­ma­ter.

Gjen­nom fjern­syns­do­ku­men­ta­ren gis det der­med mu­lig­het til å gi et bre­de­re, dy­pe­re og mer en­ga­sje­ren­de bilde av en per­son, et miljø, en sak eller en de­batt.

Sam­ti­dig fin­nes det en stor spenn­vid­de mel­lom ob­jek­ti­ve og sub­jek­ti­ve til­nær­min­ger innen do­ku­men­tar­sjan­ge­ren. Mens de mer ob­jek­ti­ve til­nær­min­ge­ne lig­ner på idea­le­ne i klas­sisk ny­hets­jour­na­lis­tikk, så har de mer sub­jek­ti­ve til­nær­min­ge­ne klare pa­ral­lel­ler til avi­se­nes de­batt­inn­legg og av og til også til det som kal­les kam­panje­jour­na­lis­tikk.

Jo ster­ke­re det fø­lel­ses­mes­si­ge og livs­syns­mes­si­ge en­ga­sje­men­tet i en gitt sak er, jo stør­re er be­ho­vet for en mer ob­jek­tiv til­nær­ming i do­ku­men­ta­ren.

Det er et fak­tum at få te­ma­er for tiden synes å en­ga­sje­re så sterkt som spørs­mål som har med Guds ek­sis­tens å gjøre. Gud var rett og slett ett av fjor­årets store de­batte­ma­er i Af­ten­pos­ten, Dag­bla­det og til og med i Klasse­kam­pen. Ikke mange medie­opp­slag ge­ne­rer­te flere klikk og kom­men­ta­rer. Så mer­ker vi oss vi­de­re at det ikke minst er re­la­sjo­nen Gud og vi­ten­skap som en­ga­sje­rer. Dette in­klu­de­rer også en rekke de­bat­ter mel­lom al­ter­na­ti­ve til­nær­min­ger til ska­pel­se og evo­lu­sjon, ikke minst i den kris­te­li­ge dags­pres­se og i so­sia­le medi­er.

Vi ser med andre ord at te­ma­er som uni­ver­sets opp­hav, li­vets ut­vik­ling og den men­nes­ke­li­ge tanke både fa­sci­ne­rer, en­ga­sje­rer og ska­per de­batt. Den in­ten­si­ve fag­li­ge ut­fors­kin­gen og den in­ten­se sam­funns­de­bat­ten be­rø­rer da også mange ulike fag­felt, in­klu­dert fi­lo­so­fi og teo­lo­gi. Dess­uten inne­hol­der disse ak­tu­el­le te­ma­ene en klar ek­sis­ten­si­ell, per­son­lig di­men­sjon. En åpen, ba­lan­sert og inn­sikts­full of­fent­lig de­batt om slike sen­tra­le spørs­mål er der­for svært vik­tig.

I lys av det som er sagt oven­for er det all grunn til å hilse NRK2s nye mi­ni­se­rie «Gud og vit­ska­pen» vel­kom­men. Denne bri­tis­ke livs­syns­se­ri­en, med ori­gi­nal­tit­te­len «The God Ques­tion Se­ries», sen­des tre man­da­ger nå i ja­nu­ar. Førs­te pro­gram­met ble sendt sjet­te ja­nu­ar. De tre pro­gram­me­ne om­hand­ler nett­opp uni­ver­sets be­gyn­nel­se og orden, li­vets ut­vik­ling, samt men­nes­kets tanke og be­visst­het. Hen­sik­ten er å gi et inn­blikk i ak­tu­ell forsk­ning og de­batt om disse te­ma­ene, pre­sen­tert i et po­pu­lær­vi­ten­ska­pe­lig do­ku­men­tar­for­mat. Sjan­g­er­mes­sig re­pre­sen­te­rer der­med denne se­ri­en en mer ob­jek­tiv til­nær­ming til te­ma­tik­ken.

TV-se­ri­en står altså i sterk kon­trast til flere tid­li­ge­re mer sub­jek­ti­ve do­ku­men­tar­se­ri­er sendt på NRK om nær­lig­gen­de te­ma­er, med den kjen­te Ox­ford-bio­lo­gen og ny­a­te­is­ten Richard Dawkins som pro­gram­le­der. Som ek­sem­pel kan se­ri­en «Sex, død og me­nin­gen med livet» nev­nes, som ble sendt på NRK2 på våren 2013. Til for­skjell fra disse do­ku­men­tar­se­rie­ne, som først og fremst frem­står som parts­inn­legg fra Richard Dawkins som re­pre­sen­tant for et ate­is­tisk grunn­per­spek­tiv, kjenne­teg­nes «Gud og vit­ska­pen» av å ha en tre­delt in­ten­sjon.

For det førs­te er se­ri­en pre­get av åpen­het om ulike bi­drags­yte­res livs­syns­mes­si­ge stå­sted.

For det andre har se­ri­en en ba­lan­se når det gjel­der med­virk­ning av fag­folk og de­bat­tan­ter fra ulike sen­tra­le livs­syns­po­si­sjo­ner, enten dette gjel­der teis­ter, ag­nos­ti­ke­re eller ate­is­ter.

For det tred­je ret­ter se­ri­en fokus på ar­gu­men­te­ne, med andre ord hvor­dan kjen­te tals­menn for­kla­rer an­er­kjen­te vi­ten­ska­pe­li­ge funn og teori­er i lys av et teis­tisk, ag­nos­tisk eller ate­is­tisk livs­syn.

I se­ri­en «Gud og vit­ska­pen» møter vi der­for både ver­dens­kjen­te ate­is­ter som Richard Dawkins, Sam Har­ris og nå av­døde Chris­top­her Hitch­ens, men også kjen­te teis­ter som Wil­liam Lane Craig, John Len­nox og John Pol­king­hor­ne. Se­ri­en il­lust­re­rer der­med sen­tra­le an­lig­gen­der ved det livs­syns­åpne sam­funn.

Se­ri­ens tre­del­te in­ten­sjon er et be­visst valg fra pro­du­sen­tens side, som selv be­kjen­ner kris­ten tro. At denne bri­tis­ke livs­syns­se­ri­en har nett­opp en slik tre­delt in­ten­sjon, er også bak­grun­nen for sat­sin­gen fra NLA Høg­sko­len og høg­sko­lens rand­sone­virk­som­het Da­ma­ris Norge inn mot disse tre tv-pro­gram­me­ne.

Med etab­le­rin­gen av nett­si­den snakkom­gud.no, bi­drar vi med ak­tu­el­le res­sur­ser til pro­gram­se­ri­en med tanke på sam­ta­le, de­batt og un­der­vis­ning. Sam­ti­dig bi­drar vi på andre nett­ste­der - som snakk­om­tro.no og krdon­line.no - med sup­ple­ren­de apo­lo­ge­tis­ke res­sur­ser for me­nig­hets­are­na­en, slik at krist­ne bedre kan set­tes i stand til å delta i livs­syns­sam­ta­ler og livs­syns­de­batt.

Som krist­ne fag­folk er det vik­tig å kunne ha to tan­ker i hodet sam­ti­dig. I for­hold til vår sat­sing inn mot denne TV-se­ri­en, betyr det at vi både øns­ker å bidra til en inn­sikts­full og ba­lan­sert sam­ta­le og de­batt, og til at en tro­ver­dig kris­ten stem­me blir hørt i de­bat­ten. For å si­te­re Ox­ford-pro­fes­sor John Len­nox, som er en av de sen­tra­le krist­ne bi­drags­yter­ne i se­ri­en: «Å bomme på spørs­må­let om Gud, er å bomme på li­vets egent­li­ge me­ning.»

Lars Dahle

Styremedlem i Damaris Norge

Powered by Labrador CMS