Lydløs lovsang etter Guds hjerte
Han er Grammy-vinner, har vært listet blant «Amerikas kjekkeste menn» og platene hans har solgt til dobbel platinum. Lørdag kveld skal Michael W. Smith (55) til Skjærgårds for å skape en gudsopplevelse som «ikke er av denne verden».
- Jeg ber Gud om at han må invadere Norge. Ungdommene her trenger å oppleve Guds nåde. Kanskje det er derfor jeg er her denne helgen, sier lovsangsartisten Michael Whitaker Smith.
Han er i Norge for å lovsynge for og med tusenvis av ungdom i Norge og Sverige denne helgen. Lørdag kveld står han på hovedscenen på Skjærgårds, Risøya.
Smith er i Norge også for å være med på oppstarten av Compassion Norge, som i samarbeid med lokale kirker rundt i hele verden driver utviklingshjelp med et klart Jesus-fokus.
- Jeg er i Norge først og fremst for å spille på Skjærgårds, men ville kommet uansett for å være med på oppstarten av dette, forteller Smith.
For Smith er hvordan kristne forholder seg til fattige et kjernepunkt. Her er vi også ifølge han i kjernen av lovsang (eng. worship og kan innebære element både av lovsang og tilbedelse jour.anm.).
- For meg handler lovsang om å gjøre det som gjør Gud glad. Jesaja 58 er da et kjernekapittel for meg. Der står det om hva som gleder Guds hjerte.
- Hva står det?
- Det står noe sånt som: Du kan lovsynge meg til du blir blå i trynet, men hvis du ikke strekker deg ut til de fattige, eller du overser ungene i rennesteinen, har du ikke skjønt greia. Hvis du vil ha min velsignelse og min glans, så må du strekke deg etter de fattige, gjenforteller Smith etter hukommelsen.
- Du kan lovsynge Gud hele dagen, men hvis du ignorerer de fattige er jeg ikke sikker på om Gud hører deg, sier han.
- Jeg kan gjøre to ting på en scene. Jeg kan bli en gud, eller jeg kan ære Gud. Jeg velger det siste. Det handler om å ære Ham, fordi han har laget alt, og han fortjener all ære, sier Smith.
Han fokuserer på å ha en god holdning på scenen. En holdning som gjør at tilhørerne får tillit til ham, og vil høre på det han har å si og synge i halvannen time.
- Hvis jeg kan få tilhørerne til å tenke «han er jo som meg», så kan de også si «jeg kan følge han her den neste halvannen timen». Da har jeg et budskap å gi dem.
- Hvilket budskap?
- Jeg tror mange barn i Europa, også i Norge, har hørt et budskap om Gud som består av «gjør det og ikke gjør det, og hvis du gjør det kommer du til helvete». Den ekte historien er at Gud elsker deg. Punktum. Og det er ikke bare at han elsker deg, men han liker deg også, og vil være pappaen din, forteller Smith.
Smith tror at hvis ungdom i Norge kan oppleve denne nåden, vil lovsangen være en helt naturlig reaksjon på dette.
- Da våkner man og tenker: «Åh! Han elsker meg!». Da blir ikke lovsang tvang, men en naturlig reaksjon. Det skjer en transformering og man blir mer from, forteller han.
Han tar en pause og trekker litt på smilebåndet. Det er tydelig at han snakker om egne opplevelser.
- Det er mer enn en følelse. Det er en opplevelse som ikke er av denne verden. Jeg har lyst til å skape denne opplevelsen hos tilhørerne, forteller Smith.
Smith har blitt listet blant Amerikas kjekkeste menn, men ble tydelig flau når temaet ble tatt opp under fotograferingen.
- Blir du stolt av alle kåringene?
- Uff, ja. Du måtte ta det opp. People Magazine sin opplistning av Amerikas kjekkeste menn er flau. Jeg er opptatt av holdningen min på scenen. For meg er det viktig hvordan holdningen min er på scenen. Jeg håper jeg kan ha en ydmyk holdning, forteller han.
Smith har til sammen elleve Grammy-nominasjoner, tre Grammy-priser og 31 plater. Tross dette håper han å holde en ydmyk holdning, som kan gi innpass hos de mange tilhørerne på konsertene hans.
Når det kommer til lovsangstradisjoner og den sentrale rollen lovsangsteologi har fått i den vestlige kirken, har lovsangslederen et enkelt svar.
- Hos oss fungerer det å ha to gudstjenester. En tradisjonell klokken 11 og en mer sprekere kl 21, forteller han.
- I Amerika har vi en voksende energetisk og boblende generasjon med ungdom, og så har vi en eldre, mer tradisjonstro generasjon. Begge ønsker å lovsynge Gud, forteller han.
Han oppfordrer også den gamle generasjonen til å være åpen for å bli litt rystet, samtidig som den unge generasjonen ikke må fjerne alt det gamle.
- Den mer tradisjonelle generasjonen må være åpen for at ting kan endres og strekkes. Det er ikke en god tradisjon å bygge kirke på at alt skal være som det var. Ingen har alle svarene. Selv personer på 65-70 år må være åpne for at Gud kanskje vil gjøre noe annerledes, oppfordrer han.
At lovsangsteologi er en kime til splittelse bedrøver Smith. Avslutningsvis trekker Smith forholdet til de fattige opp som noe som bør forene menigheter.
- Vi kan være uenige om ulike teologiske greier, men når det kommer til vårt forhold til de fattige, er det ingen grunn til å være uenige, mener han.
- Det felles målet om å hjelpe fattige bør forene kristne i ett hjerteslag.
DAGEN