Anmeldelser
Mener evangelikale ledere er kjøpt og betalt
Mange nordmenn sliter med å forstå hvorfor Donald Trump hylles av det kristne USA. Bestselgeren «Shepherds for Sale», skrevet av den konservative journalisten Meghan Basham, gir interessante svar.
Disse tre ordene brukes av nettbokhandelen Amazon om «Shepherds for Sale» som utkom 30. juli. Nettbokhandelen har allerede fått inn over 500 anmeldelser. De fleste er svært positive.
Hvem er så hyrdene som Meghan Basham hevder at har latt seg kjøpe? Navnene er mange, og kritikken varierer noe, men blant de som ofte nenves er Rick Warren, Tim Keller og Max Lucado.
Da er det kanskje ikke så rart at boken vekker interesse. Den er dessuten anbefalt av profilerte evangelikale ledere som John MacArthur og, kanskje mer overraskende, Os Guinness.
Feil tydelighet
Kritikken fra Basham mot en rekke evangelikale ledere kan oppsummeres slik:
De det gjelder har valgt å tone tydelig flagg i spørsmål der det ikke finnes entydige bibelske svar. Stikkord er klimakrisen, covid-vaksinering, illegal innvandring og #metoo.
Samtidig er de samme lederne altfor utydelige i spørsmål der Bibelen faktisk er krystallklar. Her viser hun blant annet til abort, transtematikk og homofili.
Relevant også i Norge
Denne kritikken må kunne sies å være relevant for norske forhold. Mange konservative kristne opplever ledere i Den norske kirke omtrent på samme måte.
Får disse et spørsmål om samboerskap eller fortapelsens mulighet er de, i beste fall, utydelige. Selv om kirkens læregrunnlag i disse spørsmålene synes entydig. Mens når det handler om asylpolitikk eller oljeleting, gir kirkelederne klare svar.
Samtidig er en viktig forskjell at Basham kritiserer evangelikale kirkeledere i USA for utydelig veiledning om homofili og abort. I Norge er derimot mange ledere i Den norske kirke eksplisitt liberale.
Lite velvillig
En hyppig innvending som har kommet etter utgivelsen, er at Megan Basham slurver med fakta, er ubalansert og tar vel mye i verste mening. Mitt inntrykk er at i hvert fall noe av denne kritikken er treffende.
Rett etter utgivelsen gjennomgikk pastoren J.D. Greear, som i likhet med Basham er sørstatsbaptist, en del av anklagene som rettes mot ham. Han hevder at bokens anklager ofte er upresise og «mange steder er de også mulig påvise som direkte usanne, noe enkle søk på internett avdekker».
For Grear, som også er styremedlem i den markant konservative Gospel Coalition, er det viktig å avvise at han har endret syn på spørsmålet om homofili. Årsaken til en slik mistanke er Bashams kritikk av en tale der han uttalte om seksuelle synder at vi ikke bør «rope om det Bibelen hvisker om».
Responsen fra Grear er at han hadde i tankene at Jesus møtte mennesker på tomannshånd «med mildhet, som individer med sine historier, selv om han tydeliggjorde deres synd for dem».
Latt seg kjøpe
I tillegg til å kritisere evangelikale kirkelederes teologiske veiledning, hevder Meghan Basham at de har latt seg kjøpe.
Det handler ikke bare om økonomi. Hun mener at noen selger sin tydelighet i jakten på prestisje, for å bli sett på som sofistikerte kristne, og fordi det frister å være synlige på CNN eller i Washington Post.
I tillegg forsøker hun å vise at aktører på venstresiden, ikke minst den demokratiske forretningsmannen George Soros, har gitt mye økonomisk støtte til evangelikale institusjoner samt, for eksempel, magasinet Christianity Today. Tilbake har de fått, ifølge Basham, altfor mye velvillighet og kompromissvilje.
Det er interessant å få et innblikk i hvordan store institusjoner finansieres i USA. Og Bashams gjennomgang er tankevekkende. Men det er vanskelig å finne norske paralleller siden det er langt mindre vanlig med slik finansiering i vår kontekst.
Heier på Trump
Det er enkelt å konstatere at Meghan Basham kombinerer et konservativt teologisk ståsted med republikansk politikk og varm støtte til Donald Trump. Iblant går hun langt til høyre ved for eksempel å bruke det høyreorienterte – noen vil si høyreekstreme – politiske nettstedet Breitbart som kilde.
Mye av boken består av en sterk kritikk av evangelikale kristne ledere som har kritisert Trumps politikk – for eksempel med hensyn til stengte grenser, innføring av innreiseforbud fra flere muslimske land og kamp mot illegal innvandring.
For Basham er det en selvfølge å skille skarpt mellom teologi og politikk. Hun mener – som sant er, tenker jeg – at ansvaret for å vise nestekjærlighet ikke trenger å innebære et politisk ja til mest mulig åpne grenser.
Men en slik sammenblanding mener hun mange evangelikale ledere er ansvarlig for.
Sterk skepsis til myndighetene
Basham tar også et oppgjør med kristne ledere som støttet «Covid-19-propaganda». Bak kritikken finner vi en sterk skepsis til mye av det amerikanske helsemyndigheter – med den kristne helsedirektøren Francis S. Collins i spissen – sa og gjorde under pandemien.
Hun er svært kritisk til de som aksepterte avlyste gudstjenester til fordel for digitale løsninger – og viser til Hebreebrevet 10,25 om at vi ikke skal «holde oss borte når menigheten vår samles».
Hun finner det også uholdbart at kristenledere som argumenterte bibelsk («elsk din neste») for å ta vaksine eller bruke munnbind.
Forført av venstresiden
De siste temaene som Meghan Bashan kaster seg over er rasisme og #metoo. Også her mener hun evangelikale kristne ledere er blitt forført av venstresiden.
Hun avviser «critical race theory», bevegelsen «Black Lives Matter» og alt som smaker av woke. Det finnes bevis for, skriver Basham, at «å gjøre ethvert aspekt ved det amerikanske livet til en fortelling om rasemessig undertrykkelse lager flere fordommer fremfor å fjerne dem».
Videre mener Basham at #metoo var overdrevet. Kvinner som hadde sex med mektige menn bør ikke slippe unna alt ansvar for det som skjedde. Hun skriver også at for mange kristne kirker og institusjoner ser bort fra muligheten for falske anklager om overgrep når de lager retningslinjer om seksuelle krenkelser.
Evangelikale er splittet
«Shepherds for Sale» viser på interessant vis hvor splittet amerikansk kristenhet er – også blant evangelikale – når det handler om politikk.
Det stemmer at det store flertallet er positive til Trump. Og Bashams bok synliggjør hvordan disse tenker og argumenterer. Men det blir også tydelig at profilerte, evangelikale ledere har vært kritiske til Trumps politikk.
Det er egentlig ikke noe nytt. Kanskje mer interessant er det at boken avdekker at disse iblant forsøker å fremstille seg som langt mer politisk nøytrale enn de i realiteten er.