Anmeldelser
Motstandsmann ble frivillig fange i Auschwitz
Dette er en meget sterk bok om den polske motstandsmannen Witold Pilecki, som frivillig gikk i fangenskap i den beryktede konsentrasjonsleiren Auschwitz. Hensikten var å ta opp kampen mot den tyske okkupasjonen fra innsiden.
Infiltrere tyskerne
Pilecki var gårdbruker og reserveoffiser i hæren i Polen før krigen. Da landet ble invadert i 1939, vervet han seg for den polske undergrunnsbevegelsen. De trodde lenge at deres allierte briter og franskmenn ville komme dem til unnsetning. Men da dette ikke skjedde, måtte de finne andre metoder.
En av disse var å infiltrere tyskernes leirer og stasjoner med tanke på både etterretning og sabotasje. Et sentralt sted var Auschwitz, og Pilecki ble spurt om han kunne sørge for å bli arrestert av SS og sendt dit. Dette skjedde 21. september 1940.
Motstandsgruppe
Vi får et nært og grusomt innsyn i forholdene i leiren. Jeg har etter hvert lest mange bøker om Holocaust, men denne boken er så sterk at jeg blir ikke så lett ferdig med den.
Som straffange under de mest groteske omstendighetene klarte Pilecki i løpet av to og et halvt år å etablere en liten motstandsgruppe inne i leiren, og de begikk ulike former sabotasje og planla å angripe tyskerne innenfra.
9.000 drepte daglig
Han skrev også en rekke rapporter om forholdene som ble smuglet ut av leiren. Pilecki var en av de første som konkret dokumenterte oppskaleringen av den industrielle jødeutryddelsen som fant sted i Auschwitz mens han var der.
Han var øyenvitne til at Auschwitz ble utbygget til en enorm drapsmaskin. Sommeren 1944 lå de daglige drapstallene og kremasjonene på over 9.000 mennesker. Verst gikk det ut over de polske jødene. Av en befolkningen på tre millioner var det bare 300.000 som overlevde krigen.
Rapporter bagatelliseres
Selv om rapportene nådde fram til de allierte, ble oppmerksomheten stadig tatt bort fra alt det grusomme som skjedde i Auschwitz. En inderlig bønn om at konsentrasjonsleiren måtte bombes ble heller aldri aktuell politikk.
I løpet av sommeren 1941 hadde den polske eksilregjeringen sluppet den første engelskspråklige rapporten om leiren, som stort sett var basert på Pileckis første rapport. Ikke før i november 1942 kom den første referansen til Auschwitz i vestlige medier. Men det kom ingen oppfølging.
Den 11. april 1943 sendte også BBC nyheter om Auschwitz, men de hadde liten virkning. De groteske faktaene ble stadig fortiet og bagatellisert for opinionen – mens nedslaktingen ikke minst av jøder fortsatte i leiren.
Spektakulær rømming
I frustrasjon over at ingenting skjedde, rømte Pilecki på spektakulært vis fra Auschwitz i 1943. Han ble siden reddet av amerikanerne. Men krigen var ikke slutt for Pilecki. Han fortsatte sin motstandskamp, nå mot kommunistene og sovjetveldet. Den utrolige historien om Witold Pilecki ender i 1948, da han blir arrestert og dømt til døden for landssvik av sovjetrusserne. Det blir i tillegg lagt lokk på all informasjon om hans krigsinnsats.
Enestående innsats
Forfatteren Jack Fairweather har gjort en nitid og enestående innsats med å grave fram kodede dokumenter og rapporter. Dette er et kildearbeide som resulterte i en av de mest oppsiktsvekkende bøker om krigen det siste tiåret. Fairweather mottok også Costa Books Award i 2019 for «Den frivillige», som er oversatt til 25 språk.
Denne boken anbefales på det sterkeste. Jeg er helt enig i de som sier at dette er et avgjørende dokument for å forstå rekkevidden av nazistenes dødsleirer.