KULTUR: Endre Stene, lærer ved NLM-eide Fjellheim bibelskole, etterlyser en åpnere lederkultur i NLM.

NLM-forkynner ønsker en sannhetskommisjon

– Vi trenger noen som kan se på det utenfra, problematisere kulturen og åpne opp og rense luften, sier Endre Stene.

Publisert Sist oppdatert

«Når generalsekretær Øyvind Åsland svarer med at NLM ikke «har noen kultur å ta et oppgjør med», når hovedstyrets leder Raymond Bjuland kaller kritikken for «støy», når styreleder for Kvitsund Gymnas Ketil Jensen møter alvorlige anklager med «vi ser fremover», blir vonde erfaringer gjort verre», skriver forkynner Endre Stene innledningsvis i en ny kronikk publisert i Dagen og Vårt Land i dag.

De siste ukene har Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) opplevd uro og hyppig medieomtale. Bakgrunnen er varslingssaker som ble levert til organisasjonen før sommeren, samt Stenes første kritikk «Det idealiserte fellesskapets farer» der han tar et oppgjør med sine egne, og drar paraleller mellom Knutby pinsemenighet i Sverige og NLM.

Sannhetskommisjon

I dagens kronikk ber Stene hovedstyret etablere en sannhetskommisjon og invitere alle som har opplevd overtramp til å fortelle med løfte om at de ikke vil bli utsatt for represalier. Han mener en slik kommisjon bør være satt sammen av eksterne og uavhengige representanter.

– Hvorfor ønsker du en sannhetskommisjon før kontrollkomiteen kommer med sin konklusjon?

– Det er tre årsaker til det. For det første: Alt jeg har fått innsyn i av dokumenter og historier etter den første kronikken kom på trykk forteller meg at vi står overfor et omfattende problem. Kontrollkomiteen er imidlertid ikke etablert for å håndtere så mye materiale, de er ikke rigget for en sånn oppgave og sier selv at de ikke vil gå inn i enkeltsaker, sier Stene til Dagen.

Videre sier han at mye tyder på at organisasjonskulturen i NLM er lukket, og at det finnes mye maktkonsentrasjon.

– Vi trenger noen som kan se på det utenfra, problematisere kulturen og åpne opp og rense luften. Det er ikke en oppgave for kontrollkomiteen.

– Selv om de er uavhengig?

– De jobber smalere, og må rapportere til generalforsamlingen og kontrollere at hovedstyret gjør jobben sin og oppgavene som er gitt dem av generalforsamlingen. Selv om de kan se på noen ting her, så der dette mye større enn det, sier Stene.

– Intense uker

Han sier dette ikke handler om mistillit til kontrollkomiteen, men at oppgaven er større en deres mandat og rolle.

– Min tredje årsak er at folk har uttrykt til meg at de ikke har frimodighet til å sende brev til kontrollkomiteen, men vil gjerne uttale seg om de blir invitert til å fortelle sin historie, sier Stene.

– Hvordan har de siste ukene vært?

– Det har vært intense uker hvor mange har tatt kontakt. Jeg har brukt mye tid på å lytte til ulike erfaringer og mitt inntrykk er at det er mange som trenger å bli hørt. Mange takker for at de endelig blir lyttet til, og for at noen sier dette offentlig, sier Stene.

Han sier henvendelsene kommer fra personer i alle aldre og fra alle mulige instanser av NLM.

– Bredden har forundret meg. Det er ikke noe bestemt mønster men alle mulige folk som misjonærer, folk hjemme, ledere, folk som jobber på gulvet, alt mulig, sier Stene.

– Hatt en uro

– Hva håper du vil skje nå fremover?

– På svært kort sikt håper jeg at de som har opplevd ting tør å snakke. Deretter håper jeg at de som sitter med lederansvar begynner å lytte. På lang sikt håper jeg at det som har begynt kan føre til endringer på et mer grunnleggende nivå, sier Stene.

– Hvorfor er det viktig at folk tør å snakke tenker du?

– Når noe ikke er greit, mønsteret gjentar seg og legges lokk på, så er det bare en måte å løse det på. Det er at vi snakker åpent om det. Fortielse er alltid ødeleggende, så enkelt er det, sier Stene.

– Hvor lenge var du fortiet før du valgte å snakke, og hva gjorde at du tok det steget?

– Jeg har hatt en uro for dette i mange år. Da jeg var leder i valgnemnda til hovedstyret for noen år siden vurderte jeg å trekke meg, men valgte å stå i det. Etter hvert har jeg sett mer og det ble klarere for meg at problemene var større enn jeg hadde tenkt. At vi her hadde å gjøre med grunnleggende problem, noe med selve kulturen og blikket på oss selv. Da ble det verre for meg å ikke snakke enn å snakke, kunne jeg ikke lenger tie og sitte stille, sier Stene.

– Hvilke endringer tror du må til for å få en god kultur i organisasjonen?

– Jeg vet ikke veien eller hvilke endringer som trengs, og heller ikke årsaken til alt dette. Men jeg håper på en revitalisering og fornyelse av NLM. Derfor tenker at en sannhetskommisjon er et steg for å komme videre.

Knutby og NLM

– Men du har håp for at det kan skje?

– Hvis ikke hadde jeg ikke sagt noe. Jeg har snakket med så mange som sier de har gitt opp og bare forsvunnet ut av NLM. Jeg kunne ha gjort det også, men jeg vil ikke gi opp. Jeg vil ikke gi opp fellesskapet og mennesker som jeg er glad i. Jeg tror på folket og visjonen og kallet som vi har. Jeg har et håp og en tro på at det kan skje noe, sier Stene.

– Du dro paralleller mellom NLM og Knutby i din første kronikk. Hvorfor valgte du å bruke denne sammenligning? Har det bidratt positivt inn i denne saken?

– Utgangspunktet for at jeg trakk frem Knutby var et innlegg som generalsekretær i Indremisjonsforbundet, Erik Furnes skrev hvor han snakket om at Knutby-dokumentaren hadde noe å lære oss og inviterte til en samtale om det. Den invitasjonen valgte jeg å benytte meg av, sier Stene.

Han sier det er stor avstand mellom NLM og Knutby, men at det var noen mønster som han kjente igjen da han så dokumentaren.

– Det idealiserte fellesskapet og det at man kan bli blind i måten man ser seg selv. En som ringte meg sa det slik: «Vi i NLM tror nesten at NLM er Gud, og tenker at kallet og oppdraget vårt er så viktig at målet helliger midlene». Selvbildet kan bli idealisert, og det er et problem i enhver sammenheng, ikke bare i NLM. Derfor er det viktig med et utenfra blikk for å se våre egne farer, sier Stene.

Vil ikke kommentere

Generalsekretær i NLM, Øyvind Åsland, sier til Dagen at han ikke ønsker å kommentere Stenes forslag om å opprette en sannhetskommisjon.

– Jeg ønsker ikke å kommentere noe av det Stene skriver i dag utover det jeg allerede har sagt i denne saken. Det har å gjøre med at nå ligger saken på kontrollkomiteens bord og da synes jeg det er naturlig å vente på det som kommer, sier han.

– Hva synes du om Stenes argumentasjon for en sannhetskommisjon er bedre enn kontrollkomiteen?

– Jeg forholder meg til at saken er levert til kontrollkomiteen nå og de har sagt at de skal komme med en konklusjon før jul, sier han.

– Er det noe du kan si, utover at saken behandles av kontrollkomitteen?

– Nei, jeg har ikke noe mer å si enn det, sier Åsland.

Powered by Labrador CMS