Oppgjør i Russland etter at Putin flyttet landets mest berømte ikon
Erkeprest og kunstekspert Leonid Kalinin fikk merke patriark Kirills vrede da han motsatte seg Putins vilje for landets mest berømte ikon.
Striden startet med at Russlands president Vladimir Putin i strid med ekspertenes anbefalinger beordret flytting av landets mest berømt ikon til Vår Frelsers katedral i Moskva i mai.
Ikonet «Den hellige treenigheten» er 600 år gammelt og regnet som en av landets mest dyrebare kunstskatter. Etter århundrer med røyk fra stearinlys og røkelse er det blitt skjørt, og det har derfor blitt oppbevart under kontrollerte forhold på Tretjakov-museet siden 1920-tallet.
Eksperter advarte mot å flytte det, men Putin trosset rådene.
Ligger Putins tro bak?
Flyttingen har utløst en uvanlig offentlig debatt i Russland, hvor flere ledende figurer i Russlands kulturinstitusjoner tok til orde mot presidentens beslutning.
Noen kommentatorer mener at Putins personlige tro ligger bak, og at det er et forsøk på å sikre guddommelig beskyttelse i den pågående konflikten med Ukraina.
I Den ortodokse kirken har bruk av ikoner som beskyttelse i krig en lang tradisjon. Da Konstantinopel ble beleiret av persere i år 626, bar patriarken et ikon langs bymurene som vern. Denne tradisjonen er fulgt av en rekke russiske fyrster og kirkeledere i konfliktfylte tider.
Kunstmiljøet reagerte
Denne gangen kom forslaget om å flytte det dyrebare ikonet fra patriark Kirill. Han har lenge ivret for å bruke ikonet ved spesielle anledninger, og i fjor ga Putin grønt lys til å flytte det til hellige Sergei av Radonezj-klosteret for venerasjon. Ikonet skal ha pådratt seg skader under oppholdet.
«Måtte Gud gi at denne kirkens skatt vil styrke folkets tro slik at bønnene bedt foran dette bildet vil bli hørt av Herren», sa patriarken da han begrunnet ønsket om å flytte ikonet.
Men forslaget ble møtt med uvanlig negative og offentlige reaksjoner fra kunst- og kulturmiljøene i landet.
Tretjakov-museet opprettet en ekspertkomité som konkluderte med at ikonet ikke under noen omstendighet måtte flyttes. Dette offentliggjorde de i russiske medier til tross for at det gikk mot Putins ønske, skriver Aftenposten.
Erkeprestens utspill
Erkeprest Leonid Kalinin, som var en av kirkens fremste eksperter på kirkekunst, sa seg langt på vei enig med museets eksperter.
Til russisk presse uttalte han at Den russisk-ortodokse kirken forsto utspillet fra museets eksperter og at sikkerheten burde stå i høysetet.
Overfor BBC utdypet han at dersom transport skulle komme på tale måtte det fraktes i en spesiallaget oppbevaringsboks for å forhindre all potensiell skade som følge av endringer i luftfuktighet og temperatur.
Fikk sparken
Men slik skulle det ikke bli. Vladimir Putins pressetalsmann, Dmitrij Peskov, erklærte at ikonet skulle utstilles i kirken i to uker i juni. Deretter skulle det sendes til restaurering.
Kort tid etter bestemmelsen fant erkeprest Leonid Kalinin at han ikke lenger hadde patriark Kirills tillit.
I en lakonisk melding publisert på patriarkatets nettside het det at «erkeprest Leonid Kalinin fritas fra sitt verv som formann Ekspertrådet for kirkekunst, arkitektur og restaurering». Han ble også avsatt som prest.