Anmeldelser

MIDDELALDERBY: I år 1299 bodde det cirka 2500 mennesker i Oslo. Flere kirker dominerte bybildet.

Perfekt reisebok for den som vil oppdage Oslos kirkehistorie

Endelig finnes en anstendig guide til Oslos kristne mellomalder.

Publisert Sist oppdatert

Karl Gervin, idéhistoriker og tidligere prest i Den norske kirke, inviterer oss med på en fascinerende reise tilbake til en storhetstid i Oslo med sin nye bok «Vandring i Middelalder-Oslo.»

Turen går fra Fransiskanerklostret utenfor byen til St. Hallvardskirken og Gervin gir oss et unikt innblikk i livet, troen og hverdagen til Oslos innbyggere på 1300-tallet.

Vandring i Middelalder-Oslo

Forfatter: Karl Gervin, Idéhistoriker og tidligere prest i Den norske kirke

Tema: Historisk vandring gjennom middelalderens Oslo

Tidsepoke: 1300-tallet, spesielt under regjeringstiden til Håkon 5.

Noen av byens landemerker:

» Fransiskanerklostret ved en travel innfartsvei

» Clemenskirken og landets eldste kirkegård

» Kongens festningsanlegg og Mariakirken

» Aker kirke som har byens domkirke som modell

» Biskopens borg og hans kirke – landets nest største

Forlag Pax forlag

Året er 1299 og byen har nettopp blitt kongens hovedstad under Håkon 5. Gjennom Gervins detaljerte beskrivelser kan vi se for oss de store byggverkene som dominerte datidens skyline.

Gervin tar oss videre inn i kjernen av middelalderens Oslo, hvor troen spilte en sentral rolle i folks liv. Han beskriver hvordan klostrene, kirkene og de religiøse praksisene formet dagliglivet.

Selv om det bare bodde 2.500 mennesker i Oslo, var det etablert hele ti kirker og tre kloster. Og alle kirkene var åpne hver dag, for sju daglige tidebønner skulle feires. Og i tillegg én om natten.

Vi lærer om tidebønner, gregorianske salmer og bønnebøker som var en integrert del av hverdagen. Forfatteren understreker at for å forstå middelalderens mennesker, må man også forstå deres tro.

STEINKIRKE: Gamle Aker Kirke er Oslos eldste kirke som fortsatt står og er i bruk.

En av bokas styrker er dens evne til å levendegjøre historien gjennom konkrete eksempler og detaljerte beskrivelser. Fotografi, kart, maleri og ulike etterlevninger fra middelalderbyen gjør lesningen lett og lystbetont.

Gervin forteller videre om dominikanermunker som forlenget kirken for å få plass til flere mennesker, og om hvordan byfolkets hygiene og daglige rutiner var påvirket av deres religiøse overbevisninger. Vi får også høre om en dominikanermunk som skrev en håndbok med lystige historier for å holde menigheten våken under prekenen.

En rekke artige detaljer fra hverdagslivet for folk flest er også med på å gjøre boken lettere tilgjengelig. At skomakerne i Oslo spiste østers, og at folk brukte ville planter til å farge sitt tøy, er to eksempler som nevnes.

Boken er ikke bare en historisk gjennomgang, men også en praktisk guide for de som ønsker å utforske middelalderens Oslo selv. Gervin har laget en guide-bok som kan tas med på turen, noe som gjør det lettere for leseren å følge i middelaldermenneskenes fotspor.

Karl Gervin er idéhistoriker og tidligere prest i Den norske kirke.

«Vandring i Middelalder-Oslo» er en engasjerende og informativ bok som gir et grundig innblikk i middelalderens Oslo.

For osloborgere som vil lære byens kirkehistorie bedre å kjenne, eller for besøkende som søker en historisk og kulturell reise i Norges hovedstad, er denne boken et must.

Powered by Labrador CMS