Pilegrimsrekord under koronapandemien
Koronakrisen har fått nordmenn ut på pilegrimsvandring mer enn noen gang.
Det er Nasjonalt Pilegrimssenter som fører statistikk over bruken av pilegrimsleder og overnatting knyttet til dette tilbudet i Norge.
Nationen kunne i helgen fortelle at rekordmange nordmenn denne sommeren for alvor har oppdaget kultur og natur knyttet til vandringer i pilegrimenes fotspor.
Dobling av besøket
Særlig gjelder dette Gudbrandsdalsleden, som er en av ni godkjente pilegrimsleder i Norge. Den er en av de mest populære ledene, og så langt i år er det registrert rundt en dobling av besøket i denne leden i forhold til samme tid i fjor.
Seniorrådgiver Mattias Jansson ved Nasjonalt Pilegrimssenter opplyser at Gulbrandsdalsleden har hatt en økning på 20 prosent hvert år siden 2010.
– Dette viser at pilegrimsvandringer blir mer og mer populært. Vi har også fått stadig flere herberger langs denne leden, der også de aller fleste registrerer en stor økning i denne perioden, sier Jansson til Nationen.
Mest nordmenn
Daglig leder ved Pilegrimssenter Dale-Gudbrands Gard på Hundorp i Sør-Fron kommune, Per Gunnar Hagelien, bekrefter den økte interessen fra nordmenn som legger ut på pilegrimsvandring.
– Den store veksten av nordmenn på vandring er både gledelig og forventet. Vi hadde en betydelig vekst av norske vandrere i fjor, og i år er det enda flere, fortsetter han.
Mattias Jansson tror mange nordmenn under koronapandemien har oppdaget at det å komme seg ut er viktig både for fysisk helse og eget velbefinnende.
– Flere har også oppdaget verdien ved å leve livet uten masse stress, også i ferier, og finner ro og harmoni på vandringer i norsk natur og kulturlandskap. Dermed har også interessen for opplevelser i egen region og nasjon økt hos mange nordmenn, sier han.
Seniorrådgiveren tror også pandemien har gitt mer tid til ettertanke og refleksjoner som kommer til uttrykk gjennom verdier knyttet til samhold, fellesskap helse, slekt og venner.