«Poirot» leste inn Bibelen i håp om at andre ville høre på

– Det er en trend på lydbokmarkedet at innleser må være like god som forfatter, sier forlagssjef.

Publisert Sist oppdatert

Dagen skrev i forrige uke om Kenneth Mathiesen som savnet en gratis lydutgave av Bibel 2011. Han tok saken i egne hender og leste inn evangeliene og flere av bøkene i Det nye testamentet.

«Poirot» brukte 200 timer

Skuespilleren David Suchet, best kjent i Norge for sin rolle som Hercule Poirot i Agatha Christies detektivhistorier, brukte 200 timer på å lese inn lydutgaven av New International Version (NIV).

Det skjedde i 2013, etter han i løpet av 24 år hadde spilt inn 70 episoder av den populære detektivserien, som er blitt fulgt av 600 millioner mennesker verden over.

Sin livs rolle

Suchet, som har jødiske aner, omtaler lesingen av de 750 000 ordene som sin livs rolle.

– Som en underholder, ønsker jeg å bruke stemmen min. Jeg ville spille inn alle de ulike skriftene i Bibelen i håp om at andre ville høre dem, sa han til Church Times en stund etter innspillingen.

Selv ble han grepet av evangeliet da han leste Romerbrevet på et hotellrom i 1986.

– Jeg leste det som et brev som nettopp var blitt sendt til meg i posten. Innen jeg var ferdig, fant jeg et verdensbilde som jeg hadde lett etter hele mitt liv.

FALLER AV: – Lyttere faller av om innleseren er dårlig, selv om boken er god, sier Arne Christian Konradsen, forlagssjef i Verbum.

Må forstå hvor folk kan ramle av

Bibelselskapet utgir Bibelen og andre bøker under merkenavnet Verbum. Forlagssjef Arne Christian Konradsen sier til Dagen at regissør, samt skuespiller som leser teksten, må forstå hvor folk kan ramle av slik at lyttere ikke mister interessen.

– Det er en trend på lydbokmarkedet at innleser må være like god som forfatter. Lyttere faller av om innleseren er dårlig, selv om boken er god, sier han.

Profesjonelle innlesere

Bibelselskapet spilte inn Bibel 2011 med profesjonelle innlesere i et samarbeidsprosjekt med Kristent Arbeid Blant Blinde, KABB. Lyttere som vil høre på denne utgaven må imidlertid registrere seg med egen konto på E-bok.no, Storytel, Nextory og iTunes, og betale for tjenesten.

Det er heller ikke mulig å søke eller bla i disse bibelutgavene som er lest inn av Magne Bruteig, Birgitte Bjørnstad Sæbø, Frank Tangen og Nils Ole Oftebro.

Bibelen: Bibelselskapet spilte inn Bibel 2011 med profesjonelle innlesere i et samarbeidsprosjekt med Kristent Arbeid Blant Blinde, KABB.

Skal kunne høre på en lang bibeltekst

Konradsen sier at ambisjonen til Bibelselskapet er at folk skal kunne høre på en lang bibeltekst. Han frykter at dugnad og iver kan virke mot sin hensikt.

– En dårlig eller irriterende innlesning av teksten reflekteres lett over på Bibelen. Lytteren vil assosiere opplevelsen med teksten og da har vi gjort bibelteksten mindre tilgjengelig, selv om intensjonen er god, sier han.

Prøveprosjekt

Forlagssjefen forteller at Bibelselskapet har satt i gang et prøveprosjekt for å lære mer om hvordan lytterne ønsker å høre Bibelen lest.

– Vi lykkes godt med «Dagens bibelord» som man kan høre gratis på alle plattformer der den er tilgjengelig, sier han og presiserer at det er snakk om korte tekster .

Konradsen trekker frem Svein Tindberg som et eksempel på en skuespiller som har lykkes med hele bibeltekster.

Svein Tindberg: Svein Tindberg (70) lærte seg hele Markusevangeliet utenat. Fremføringen ble en stor suksess da den ble satt opp i 1995-1996.

I fellesskap med regissør Kjetil Bang-Hansen satte Tindberg opp Markusevangeliet i uredigert utgave i 1995. Skuespilleren fremførte evangelieteksten helt alene på scenen, uten å legge til eller trekke fra et eneste ord.

Stykket ble en stor suksess med 75 000 billetter solgt i 1995 og 1996.Tindberg fikk kritikerprisen for innsatsen.

Begynte med «Ordet»

For Tindberg begynte interessen for Bibelen med en teateroppsetning av «Ordet» av den danske dikterpresten Kaj Munk, som ble drept for sin motstand mot nazistene under Andre verdenskrig.

Etter Markusevangeliet ble det oppsetning av Apostlenes gjerninger, Abrahams barn og sist, Gudspartikkelen, som ble satt opp på Det norske teateret i 2021. I 2025 står Pasjon 2025 i Stavanger for tur.

– Markus påstår at teksten er sann. Og på et eller annet tidspunkt, etter noen år med arbeid, så tenkte jeg: «Ja, det tror jeg egentlig på.» Så der er jeg i dag, sa skuespilleren da Dagen intervjuet ham i 2022.

– Fortellingen er ofte bedre

70-åringen har tro på betydningen av bibelordet. Til Vårt Land sa han i fjor:

– Kirka må være modig nok til å redusere prekenen og utvide tekstlesningen, få frem det som virkelig står der. Fortellingen er ofte bedre enn forklaringen.

For Konradsen i Verbum forlag er spørsmålet enkelt:

– Hvordan skal vi få folk til å ha lyst til å høre på Bibelen når de lager middag? Det er det som er ambisjonen. Svein Tindberg har fått det til, sier han.

Powered by Labrador CMS