Salmer til kongens slott
De vandret smilende med kirkelige verseføtter opp Slottsbakken, bispepreses Helga Haugland Byfuglien og kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen. Nå har kongen fått salmer på bok.
Den norske salmeskatten har fått ny innpakning, men det er det nye mellom permene som er det viktigste.
I forvissningen om at Norge har et sangglad kongepar, gikk biskop Helga Haugland Byfuglien og Kirkerådets direktør Jens-Petter Johnsen inn på Slottet.
I bagen lå rykende ferske nummererte praktutgaver av «Norsk Salmebok 2013» - med gullsnitt.
Hvilken salme er din favoritt?
Ikke overhode
Stein Reinertsen ble for nesten et år siden den første biskop i Norge valgt av Kirken selv siden reformasjonen. Kongen er ikke lenger Kirkens overhode, men Reinertsen fikk audiens som alle biskoper før ham.
Når Den norske kirke nå har fått flunkende ny salmebok, tar Kirkens folk igjen veien opp til Slottet. Der har kong Harald ingen plikt til å ta imot dem, men gjør det likevel.
- Han er konge for hele folket, selv om han ikke er kirkeoverhode, sier kirkerådsdirektør Johnsen til Dagen.
- Og da er det like naturlig som før å presentere ham den nye salmeboka?
- Ja, men nå er det ikke av formelle grunner til at han tar imot oss, sier Johnsen som sier at både kongen og Kirkerådet er opptatt av å ha nær kontakt på ulike måter i fremtiden.
Aktive
Vidar Kristensen har vært prosjektleder i siste fase av den første salmebokomleggingen i dette årtusenet. Boka er alt trykket i et opplag på 60 000 i den såkalte menighetsutgaven. Det er også laget en rekke andre utgaver, hvorav den varianten de kongelige har fått, er den flotteste.
Med inn på Slottet får ikke pressen være, men vi får vite at salmebøkene neppe vil bli liggende ubrukt.
- Så de kongelige synger salmer?
- Ja. Jajaja.
Salmesjef Vidar Kristensen kan ikke få understreket sterkt nok at kongeparet ikke er passive når de er i kirken.
- De kommer sikkert til å bruke den. Hver gang de deltar, synger de og er aktivt med på gudstjenesten, forteller han.
Det kan sågar hende at de synger noen av Kristensens egne salmer, og sjansen for det er større nå enn noen gang. Av de 991 salmene i den nye boka, er åtte signert Kristensen selv mens han har oversatt tekstene til ni.
I den knallrøde trosopplæringsposen hadde kirkerådsdirektøren med seg fem bøker til Slottet, to salmebøker til kongeparet og to til kronprinsparet - samt en notebok med besifringer.
- Besifringsboken er til kronprinsen som er flink til å spille gitar, forteller Johnsen.
- Fornyende
- Hva slags bok er det dere leverer til de kongelige?
- Vi leverer en salmebok som er en gave til hele Den norske kirke, og den vil nyskape mye av gudstjenestelivet og fornye salmesangen og musikken, tror Jens-Petter Johnsen.
I prosessen som har gått i etapper siden 2004 er 272 nye salmer kommet til, plukket ut fra et utvalg på 4000 innsendte forslag. To tredeler av salmene er med fra den forrige boka. 40 prosent av dem er på nynorsk, og det er også tatt med salmer på tre samiske språk samt kvensk og engelsk.
Vidar Kristensen synes det er flott at de kongelige får salmebøker, men det er kommende søndag, den første i adventstiden, som er den virkelig store dagen, mener han:
- Da tas boka offisielt i bruk i kirkene, og i forrige århundre skjedde noe slikt bare tre ganger i Den norske kirke. I forkant av dette er det helt naturlig at det også gis et eksemplar til Kongen, sier Kristensen.
- Dette er blitt en salmebok som dekker hele kirkens behov, for gudstjenester og alle kirkelige handlinger, og den fungerer godt i trosopplæringen i hjem og kirke, sier han.