Salmesangen som ble til bak stengte kirkedører
De skulle bare spilles inn for bruk til nettgudstjenester under pandemien, men nå har de 28 «koronasalmene» like godt endt opp som et album.
I begynnelsen av pandemien var kirkene for det meste stengt uten muligheter for å samles. Senere ble det anledning til å møtes fysisk, men ikke mulig å synge sammen på grunn av fare for smittespredning.
For en rekke menigheter ble gudstjenester på nett det eneste alternativet, og det utfordret kreativiteten mange steder. I Kristiansand frikirke ble det fortløpende spilt inn salmer ved hjelp av solister fra menigheten. Det ble det både innspilt musikk og videoer av, og som seere kunne både se og høre i forbindelse med de digitale gudstjenestene.
Nå er «koronasalmene» blitt til en utgivelse som kan både streames og anskaffes på CD. 28 nye og gamle salmer er det blitt, og sangene er mixet på nytt og flere instrumenter er lagt på.
Organist Jon Kleveland i Kristiansand frikirke, har sammen med Torbjørn Alfsen ledet og produsert salmeplaten.
Sangskatter
– Utgivelsen hadde ikke blitt noe av hvis ikke koronakrisen oppsto. Det ble lagt mye energi i arbeidet med innspillingene som i utgangspunktet var produsert for nettgudstjenestene i menigheten. Etter hvert hadde vi et ønske om å dele det videre med andre, sier Kleveland.
For musikeren på Sørlandet har nettopp salmene en helt sentral plass i hans eget trosliv. Det er en sangskatt han brenner for å bringe videre, og derfor er han glad for muligheten for å dele den innspilte musikken med andre fra en helt spesiell tid for land og folk.
– Vi var jo i studio stort sett hver uke i begynnelsen av koronatiden. Ettersom vi ikke kunne møtes fysisk, spilte solistene inn sine sanger hver for seg. Det samme gjorde også trommeslager, gitarist, bassist og andre musikere. Vi hadde et ønske om å gjøre noe ordentlig knyttet til salmene, og selv synes jeg det er blitt ganske sangbart, fortsetter han.
Alle generasjoner
«Koronasalmene» er lagt ut for streaming på Spotify. Kleveland forteller at utgivelsen allerede er streamet 4.000 ganger, og det tyder på at musikken på forholdsvis kort tid har truffet en nerve hos folk.
– Det er kommet overraskende mange tilbakemeldinger fra unge mennesker som gir uttrykk for takknemlighet over salmesangen. For oss er det selvsagt gledelig og viser at salmene treffer alle generasjoner, sier Kleveland.
– Hvordan definerer du selv en salme?
– Det er et interessant og litt vrient spørsmål. En definisjon er i alle fall at tekst og musikk har like stor verdi, svarer organisten.
Når lenger ut
I «Salmer for livet» er det gjort plass til både nytt og gammelt materiale. På albumet finnes salmer som «Deg være ære», «Hill deg, frelser og forsoner» og «Såkorn som dør i jorden». Produsenten legger til at han er stolt over å bruke tekster av blant annet Eyvind Skeie, Svein Ellingsen og Tore Thomassen i forbindelse med prosjektet. Han mener tekstene treffer så godt at de står på egne bein i formidlingen av evangeliet.
– De greier med sine dikt noen ganger å nå bedre ut enn hva vanlig forkynnelse kan, fremholder Kleveland.
Han trekker også fram Anne Kristin Aasmundtveit som har skrevet tekstene på mange av de nye salmene. Musikeren er takknemlig for å få lov til å jobbe med musikken til hennes ord.
– Jeg synes det er så viktig å formulere vårt kristenliv på nytt og på nytt. Og dette er Anne Kristin svært god på, sier han.