Scorsese om sin nye Jesus-film: – Svømmer i inspirasjon
Inspirert av katolsk novelle fra 1973.
Martin Scorsese er en levende legende innen filmindustrien. Den katolske filmskaperen har måttet tåle sterk kritikk fra kirken for noe av sin filmkunst.
Nylig ble det imidlertid kjent at den ikoniske regissøren kom inspirert ut av et møte med pave Frans, og han lovet etterpå å lage en ny Jesus-film.
I et intervju med Los Angeles Times forteller Scorsese at han og medskribent Kent Jones er ferdig med filmmanus og at de to «svømmer i inspirasjon».
Forfatteren
Filmen skal være inspirert av samme forfatter som skrev boken «Silence», filmatisert av Scorsese i 2016. Den japanske katolikken Shūsaku Endō skrev boken «A Life of Jesus» i 1973.
Endō døde i 1996, og har skrevet om mange ulike tema, noen av dem kontroversielle. Som «Silence» som forteller hvordan Jesuittprester ble torturert og undertrykket i japanske fengsel i det 17. århundret.
Selv var han barn av en enslig japansk mor som ble en overbevist kristen og som fikk Endō døpt som tolvåring. Den japanske forfatteren var en overbevist kristen, men mente at den vestlige formidlingen av kristen tro trigget en særegen japansk mistro til fedre.
En mer moderlig Gud
Det skal ha vært for å motvirke dette at Endō skrev boken «A Life of Jesus», ifølge Paulist Press, som har gitt ut boken på engelsk. Han ville gjøre Jesus forståelig for sine ikke-kristne landsmenn, for å vise at Jesus ikke er fremmed for deres religiøse forståelse.
«Dette gjorde han blant annet ved å fremstille Guds mer moderlige og vennlige sider», heter det i omtalen av boken.
I «A Life of Jesus» forteller forfatteren om Jesu liv, delvis ved hjelp av evangeliene, delvis ved hjelp av forskning, men også ved egne refleksjoner om hvordan Jesus tenkte og hva han gjorde. Om Scorsese legger seg tett opp til disse beskrivelsene så vil filmen i hvert fall forsøksvis gi et svært tett portrett av Jesu liv i hans historiske kontekst.
Bokens beskrivelser av Jesus i hans judeiske kontekst omtales som «blant de mest ekte og mest poetiske jeg har lest» av en anmelder i The Catholic Review.
Nytt syn på religion
Filmatiseringen av A Life of Jesus skal legges i nåtid, selv om den vil ha et tidløst preg, ifølge Los Angeles Times. Scorsese håper den kan bidra til et fornyet syn på religion og på Jesu liv. Altfor mange har en negativ reaksjon i dag, mener han, fordi religion ses på som en kilde til konflikt og lidelse.
– Men det betyr ikke at det er noe galt med selve impulsen, sier Scorsese i intervjuet.
Han ønske å oppfordre publikum til å revurdere Jesu liv og hans budskap.
– La oss komme oss tilbake. La oss tenke på det. Du kan fortsatt avvise det. Men det kan bety en forskjell for hvordan du lever livet ditt, også når du avviser det. Ikke avvis det på forhånd, det er alt jeg sier.
Ifølge Scorsese vil målet for filmen være å utforske prinsippene fra Jesu lære, uten å forkynne for mye.
Kontroversielt Jesus-portrett
Martin Scorsese har fått mye kritikk fra kirken, særlig for sitt portrett av Jesus i filmen The Last Temptation of Christ fra 1988. I filmen gifter Jesus seg med Maria Magdalena, en kjent gnostisk myte som har dukket opp igjen i moderne tid.
I en av filmens mest kontroversielle scener fullbyrder de to ekteskapet, og dette er noe av det som opprørte mange, sammen med det som ble oppfattet som en vanhelligelse av nattverden.
Filmens premiere ble akkompagnert av protester, og en radikal katolsk gruppe tente fyr på en kino i Paris da filmen ble vist. Ifølge kritikeren Roger Ebert mottok Scorsese dessuten dødstrusler i forbindelse med filmen.
I filmens fortelling er imidlertid ekteskapet og det lykkelige livet med Maria Magdalena en del av nettopp Jesu siste fristelse. Idet han frasier seg dette dør han likevel på korset, og der slutter filmen som dermed av noen forstås som et budskap om at Jesus forblir tro mot sitt kall som Messias.