Anmeldelser

1936: 1936 var også olympiadeår, der Norge gjorde seg bemerket om sommeren i Berlin med «bronselaget» i fotball, skriver Bård Hauge.

Skråblikk på året 1936

Publisert Sist oppdatert

Ideen er god og nesten helt gratis: Man tar et årstall på 1900-tallet, leser gjennom hele årgangen av et knippe norske aviser og skriver bok om de viktigste begivenhetene i løpet av året på grunnlag av denne lesningen. Framstillingen krydres med anekdoter og stoff om det samme året fra diverse andre historiske kilder, og det hele settes i perspektiv med et skråblikk fra det Herrens år 2024. Det kan bli god og interessant litteratur av slikt.

Jeg husker fra min barndom på 1960-tallet at vi hadde ei diger bok i hylla som het noe slikt som «Norge under Haakon VII». Den besto av artikler og utklipp fra norske aviser gjennom hele Haakon den sjuendes styringstid (1905–1957). Vi barna likte godt å bla og lese i den. Historien ble aktualisert og visualisert gjennom de mange avisartiklene som var gjengitt i faksimile. Bokas redaktør hadde plukket ut artiklene og sortert dem etter årstall, sak og sjanger.

Først og fremst i Norge

Noe lignende har Sven Egil Omdal gjort i den foreliggende boka, uten å bruke ren utklippsmetode. Han har lest hele 1936-årgangen av de fire avisene Dagbladet, Arbeiderbladet, Aftenposten Morgen og Tidens Tegn og deler av årgangen av en rekke andre aviser og tidsskrifter samt en mengde historiske samleverk og monografier.

På bakgrunn av dette har han skildret det som hendte i 1936, først og fremst i Norge, men også i sentrale deler av Europa og noen andre verdensdeler, med egne ord og mange korte sitater.

Interessant og lettlest

På tross av det noe originale utgangspunktet har dette blitt ei interessant og lettlest bok! Først og sist i boka gir Omdal noe bakgrunnsinformasjon og noen oppsummeringer som hjelper leseren til å sette den inn i en større kontekst. Men ellers er det stort sett avisårgangene som definerer innholdet. For meg synes det som om han primært har fulgt Dagbladet og Arbeiderbladet og deres vinkling av sakene.

Hvorfor akkurat året 1936? Forfatteren drøfter dette i forordet og peker på både nasjonale og internasjonale faktorer som gjorde 1936 til «året da alt skjedde», som undertittelen påstår. Det var uro i Europa med Hitler og nazistene ved makta i Tyskland. De rustet opp, yppet seg mot andre land og begynte å bygge konsentrasjonsleirer internt.

Nobels fredspris

I Spania kom borgerkrigen i gang, og i Sovjetunionen konsoliderte Josef Stalin sin maktbase. Bolsjeviklederen Lev Trotskij var landflyktig og opphold seg i Norge dette året. Den tyske forfatteren og dissidenten Carl von Ossietzky var aktuell som mottaker av Nobels fredspris for 1935 (den var ennå ikke utdelt). I England abdiserte kong Edvard for å kunne gifte seg med amerikanske Mrs. Simpson.

1936 var også olympiadeår, der Norge gjorde seg bemerket både om sommeren i Berlin med «bronselaget» i fotball og om vinteren i Garmisch-Partenkirchen med Sonja Henie på kunstløpsskøyter. Flere pikante rettssaker pågikk innenlands, og en relativt fersk arbeiderpartiregjering strevde med å finne sin stil og plass i landskapet, både nasjonalt og internasjonalt. I Loen opplevde befolkningen den andre flomkatastrofen i løpet av en mannsalder.

Underfundig skråblikk

I boka følger vi de ulike sakene fra måned til måned, og jeg må ærlig innrømme at jeg ble mest engasjert av fredspristildelingen. Den er også en av sakene som fikk sin avslutning og avrunding i 1936, sammen med sportsbegivenhetene. Flere av de andre sakene fortsatte inn i årene som fulgte. Noe av dette blir oppsummert i en kort epilog kalt «Etterpå».

Forfatteren har vært journalist i Adresseavisen og Vårt Land og hatt en rekke redaktørroller i Stavanger Aftenblad. Han har et underfundig skråblikk på begivenhetene som minner om det ravnene Hugin og Munin hadde i Vårt Lands spalter på 1980-tallet. Det setter en god spiss på boka.

Anmeldt/Bok

Sven Egil Omdal:

1936: Året da alt skjedde

Kagge Forlag 2024

Innbundet, 376 sider

Powered by Labrador CMS