Sommerferien nærmer seg med stormskritt. Å ha mer tid til de digitale duppedittene kan komme med blandede følelser.
Det amerikanske nettstedet barna.com er blant de som både adresserer utfordringene med en digital sommer og kommer med konkrete tips til foreldrene.
Annonse
5 tips til en fornuftig digital sommer
1. Lag materielle minner
Bilder og meldinger «forsvinner» ofte raskt. Lag heller noe du kan se tilbake på mot slutten av sommeren. Du kan la det som er viktig for deg komme til uttrykk gjennom å lage et dikt, en tegning eller et kort ned minner.
2. Lær deg noe nytt og presenter det for noen
Det kan være noe innenfor sport, aktivitet, kunst og musikk. Bruk tid på å øve og sett en tidsfrist for å vise det til noen, for at det skal bli gjennomført.
3. Finn en rytme
Ofte brukes dagene til ting vi egentlig ikke ønsker når de er uforutsigbare. Finn en rytme som vil hjelpe deg til å ikke bruke skjerm målløst ved å finne et konkret sted hvor du kan være uten skjermer. Du kan for eksempel gå ut i skogen.
4. Del dagens gleder, sorger og det midt i mellom
Ta gjerne en runde over middagen. Det kan være en fin måte å få med seg hva som skjer i hverandres liv.
5. Planlegg å kjede deg
Kjedsomhet er ofte den beste tiden for kreativitet, for du må selv finne veien ut og du kan bli minnet om ting du bryr deg om.
Barnevakten er en stiftelse som formidler fakta og råd om barn, unge og medier.
Faglig leder i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen, sier at mange foreldre synes det er utfordrende å forholde seg til alle skjermene.
– Hva er deres råd for en god digital sommer?
– Gjør en avtale med barna i forkant av skoleferien så de vet hvilke rammer de har.
Tønnesen oppmuntrer foreldre til å støtte barna gjennom å sette seg inn i og vise interesse for spillene og appene de liker å bruke tid på.
– Se hva de får til og spill gjerne sammen med dem.
Tønnesen minner om at spillingen kan gi barna verdifulle opplevelser av mestring, noe som også kan bidra positivt i utviklingen deres. Videre trekker hun frem at innsyn i spillene også gjør det lettere å sette grenser, som en forelder.
Annonse
Balanse i hverdagen
Tønnesen presiserer at det er viktig at skjermen ikke tar tid fra andre ting som er viktige.
Hun trekker frem at spill og sosiale medier er oppbygd til å konstant holde på brukerens oppmerksomhet, så å finne gode rutiner for tidsbruk kan være utfordrende.
– Det er vårt ansvar som foreldre at det er balanse i hverdagen til barna, understreker Tønnesen.
Fysisk aktivitet, søvn, tid sammen med familie og venner, rikelig tid til lek og aktivitet er noe av det som er viktig for barn, utdyper hun.
– Hva en bruker skjermtiden på er også viktig. Hun peker på at innholdet bør tilpasses alder og modenhet, da det er store individuelle forskjeller.
– Her har foreldrene et stort ansvar, og blant annet på våre nettsider finner foreldre veiledning til det beste medieinnholdet og gode foreldreinnstillinger, sier barnevakten-lederen.
Skjermtid
Annonse
– Skjermtiden må tilpasses til det andre som er viktig for barn og unges utvikling, sier Tønnesen.
Hun legger til at Verdens helseorganisasjon (WHO) og Helsedirektoratet har ganske strenge skjerm-råd, særlig for de yngste.
Skjermrådene fra Helsedirektoratet og WHO oppsummert:
– Barn under to år, ikke bruke skjerm
– To til fem år, maksimum en time stillesittende skjerm hver dag
– Barn og unge seks–17 år: bør begrense tiden i ro, særlig passiv skjermtid på fritiden som går på bekostning av sosial og fysisk aktivitet (må vurderes ut fra alder)
Kilde: WHO (Verdens helseorganisasjon) og Helsedirektoratet
Tønnesen trekker også frem at skjermrådene tar utgangspunkt i helsegevinsten av fysisk aktivitet, og ikke at skjermbruken er skadelig i seg selv.
Råd til foreldre
Den faglige lederen kommer også med råd til foreldrene og deres bruk av skjerm.
– Vi anbefaler foreldre å ha en bevisst holdning også til egen skjermtid, gi barn oppmerksomhet og «speiling», og å vente med egne oppdateringer på mobilen til det passer med alenetid.
Konkrete tips fra Barnevakten
– Tenk igjennom om det er soner i huset eller tidspunkt på døgnet hvor alle skal være skjermfri.
– Vi anbefaler skjermfrie måltider.
– Vi anbefaler skjermfrie soverom og skjermfritt fra i god tid før man skal sove. Spesielt nok pause fra gaming før man skal sove for å justere dopaminnivået i hjernen.
– Hyppige skjermpauser er bra for hjernen og øynene (hvert 30. min.)
– Det kan være lurt å ikke ha skjermtid før skoletid, dette på grunn av dopaminen som utløses ved for eksempel spilling og som kan gjøre det tyngre å motivere seg for fag når man starter skoledagen.
– Organiser skjermtiden slik at barna ikke stresser med å få tid nok. Noen dager er kanskje så travle at skjermtid bør droppes, andre dager har man bedre tid.
– Snakk med andre foreldre. Vi erfarer at mange barn ønsker mer leketid og skjermfri-tid med hverandre. Snakk sammen om mulig å koordinere til samme skjermfri-tid for barn.
– For noen barn/klasser kan det være nyttig med felles avtale på når på kvelden man skal logge av online fra gaming og chatting. Med felles regler blir det mer offline-hvile for alle.
– Skjermtiden kan også reguleres teknisk på mange av barnas enheter. Dette kan dere lese mer om på barnevakten.no/smarte-innstillinger/