Sokneprest deltok i VM i puslespill. Slik gikk det
– Jeg har en travel hverdag uten masse tid til å øve, og i alle fall ikke konkurransepusling.
Ole Marton Ølberg er ikke helt som andre prester.
Soknepresten i Lindås har nemlig pusling som sin store hobby. Da han oppdaget at det skulle gjennomføres et VM i puslespill i juni i fjor, heiv han seg rundt og ble med. Han kom på en 19. plass i Spania, etter å ha brukt 50 minutter og 30 sekunder på oppgaven.
– Jeg bruker ikke mye tid på dette. Det er en hobby som går i rykk og napp. I sommer har jeg nesten ikke puslet i det hele tatt, sa han da Dagen intervjuet ham i slutten av august i fjor.
500 brikker
I år hoppet soknepresten åtte plasser frem og endte på en 11. plass i VM-konkurransen som pågikk mellom 20. og 24. september i år i Millenium Dome, Valladolid i Spania.
– Det var morsomt, rett og slett. Bedre enn jeg så for meg selv, sier han til Dagen på telefon fra Gardermoen, på vei hjem fra Spania.
Rent praktisk består finalen av å bygge et puslespill på 500 brikker. Deltakerne har maksimalt 90 minutter på seg, og den raskeste til å fullføre puslespillet vinner.
Brukte stoppeklokke
Etter fjorårets resultat puslet han det samme puslespillet mange ganger og tok tiden med stoppeklokke. Til slutt kunne han sette sammen puslespillet raskere enn verdensmesteren.
Utover det har han ikke gjort noe, bedyrer han overfor Dagen.
– Jeg har en travel hverdag uten masse tid til å øve, og i alle fall ikke konkurransepusling. Det klaffet bare.
Norge fikk sølv
Norge som land gjorde det godt, med Kristin Thuv fra Bodø på andreplass bak spaniolen Alejandro Clemente León, som i fjor. Kristin puslet på 38 minutter og 32 sekunder, mot vinnerens 37:59. Det har ikke lyktes Dagen å få tak i Thuv.
Ole Marton Ølberg endte på 48:42.
– Hva er målet ditt nå?
– Jeg tenker ikke så langt fremover. Det er en hobby og jeg er med for opplevelsen. Det er et godt miljø blant de norske og mange av dem er motivert for at vi skal ha konkurranser i Norge og komme tilbake til VM neste år.
– Fornøyd
Ølberg ser ikke bort fra at han kan hive seg med igjen, men må ta det opp med familien som frem til nå ikke har vært med til Spania.
– Jeg er uansett fornøyd med dette, sier han, og påpeker at han konkurrerte mot 180 personer, dobbelt så mange deltakere som i fjor.
– Blir du ikke fristet til å bruke litt mer tid på hobbyen nå enn tidligere. Du er kanskje snart på topp 10 i verden?
– Det er en drøm, selvfølgelig, men problemet er å få nok tid med barn som skal følges opp.
Han gleder seg over at han er den tredje beste mannen i verden i pusling.
– Det er flest kvinner på topp 10-listen. To menn har slått meg.