Anmeldelser
Spektakulær bibelsmugling
Når menneskerettene krenkes og folk nektes å lese og eie en bibel vil det i mange tilfeller kjennes som en kristenplikt å hjelpe dem med tilgang til Guds ord.
Boka forteller historien om hvordan den kristne organisasjonen Open Doors International gjennomførte en av de mest spektakulære bibelsmuglingsaksjonene verden har sett på sørøstkysten av Kina i juni 1981.
Den dokumenterer at det i årene etter kulturrevolusjonen (som endte i 1976) var et skrikende behov for bibler i Kina, der den kristne kirka hadde vokst med eksponentiell fart og var midt i en omfattende vekkelse, og den gir en god bakgrunn for at det på 1980-tallet ble satt fart på Kinas egen trykking av kinesiske bibler.
Boka kom ut på engelsk i 2008, så den er ikke helt ny, men den norske utgaven har oppdatert informasjon om dagens situasjon i Kina.
Den er utgitt i samarbeid med Åpne Dører Norge.
Spennende sjøfortelling
Boka er spennende lesning og minner meg om Jon Michelets «En sjøens helt». Den er skrevet av en av deltakerne i aksjonen, Paul Estabrooks, og er for en stor del bygd opp av dialoger mellom de involverte.
Slik får leseren tilgang til deres personlighet, meninger og tanker, samtidig som fortellingen flyter lett og elegant.
Hovedfortellingen dreier seg om forberedelsene til aksjonen på Open Doors-sida, helt fra visjonens spede begynnelse i lederskapet der.
Det var utrolig mye som skulle ordnes, rent praktisk, med anskaffelse av kaptein og mannskap, skip og lekter, registrering og opptrening.
Biblene ble trykket i USA og fraktet i containere fra California til Hong Kong i første omgang. Mye av dette skjedde i hemmelighet og med stor diskresjon.
Bibelvekkelse i Kina
Samtidig får vi innblikk i situasjonen på mottakersida og blir kjent med noen av aktørene inne i Kina.
Det er et poeng for forfatteren at hele aksjonen begynte med nødropet etter bibler fra de kristne i Kina, og han skildrer noe av nøden i menighetene under kommunistregimet.
Hungeren etter bibler var enorm, og verken myndighetene eller ledelsen i Tre Selv-bevegelsen maktet å fange dette opp på en slik måte at de klarte å forhindre illegal innførsel av bibler fra utlandet.
Vellykket aksjon
Om kvelden 18. juni 1981 kom en slepebåt med en lekter fullastet med én million bibler på til sammen 232 tonn inn til stranda ved havnebyen Shantou.
I løpet av et par timer greide et mannskap på 20 mann (ja, det var ingen kvinner om bord!) å losse den dyrebare lasta og overlate den til flere hundre mottakere på land som sto klar til å distribuere den videre til huskirkene i de mange kinesiske provinsene. Aksjonen var utrolig vellykket.
Minst 80 prosent av biblene kom fram til lokale menigheter og troende. Mange av mottakerne ble avslørt, og noen av dem ble arrestert, torturert og fengslet. Men ifølge boka var det ingen som klandret utlendingene for aksjonen.
Noen håpet å få oppleve noe lignende igjen, men det synes som om det ble med dette ene prosjektet i så stor skala.
Bibelsmugling og forfulgte kristne
Det er selvsagt flere moralske og misjonsstrategiske dilemmaer knyttet til innførsel av bibler og annen forbudt kristen litteratur til et kommunistisk diktatur.
Men når menneskerettene krenkes og folk nektes å lese og eie en bibel vil det i mange tilfeller kjennes som en kristenplikt å hjelpe dem med tilgang til Guds ord.
Det er også ting som tyder på at Perleprosjektet satte fortgang i Kinas egen bibelproduksjon gjennom Amity Foundation og andre. I så fall er det en gledelig bivirkning av aksjonen.
I dag er det noe uenighet om hvor stort bibelbehovet er i Kina. Open Doors vil hevde at det fremdeles er stor bibelmangel der.
Jeg har selv hatt mange turer til Kina og er enormt fascinert av det veldige riket. De kristne i Kina har gjennomgått mange prøvelser som har styrket dem.
Det blir spennende å se hvordan Gud vil bruke de kinesiske kristne i hans plan for verden.