Startet ny kristenavis etter Norge Idag-konflikten: – Stort behov for gladsaker
Verdinytt-redaktør Tor-Bjørn Nordgaard mener det er plass til fire kristne aviser i Norge. – Dødfødt prosjekt, mener ekspert.
– Det siste halvåret mitt i Norge Idag var krevende, sier Tor-Bjørn Nordgaard.
For ett år siden havnet den daværende nettredaktøren midt oppi en opprivende redaktørkonflikt på innsiden av den kristne ukeavisen.
Assisterende redaktør Bjarte Ystebø utfordret sjefredaktør Finn Jarle Sæle om hvem som skulle sitte i sjefsstolen i avisen.
Etter en måned med offentlig konflikt, fikk Sæle fornyet tillit av avisens generalforsamling.
Nordgaard sto last og brast ved Ystebø hele veien.
– Fra min side handlet engasjementet om en brann for avisas beste, forteller han.
Ekstremist og anarkist
Nå anser Nordgaard konflikten som et tilbakelagt kapittel. Han vil heller fokusere på de fjorten og et halvt gode årene han hadde i avisen før konflikten oppsto.
– Det er mye som har vært forbilledlig i måten ledelsen i Norge Idag har kjempet verdikampen. Tiden i avisen ga meg erfaringer og opplevelser som jeg verdsetter høyt.
Samtidig var det siste halvåret som ansatt i avisen alt annet enn idyllisk.
Nordgaard ble utpekt som talsperson for de ansatte. Da han gikk ut med støtte til Ystebø, svarte Sæle med å kalle ham løgner, ekstremist og anarkist:
– Vi vil ikke ta hensyn til løgnene og usannhetene som Nordgaard representerer. Vi ønsker fredelige generalforsamlinger som ikke kriger og sloss med Nordgaards metoder. Han vil ut og lufte seg i pressen, uttalte Sæle til Dagen den gang.
– Var det en rolle du ønsket, Nordgaard?
– Noen måtte gjøre det, og jeg sto nå der. Vi ønsket ikke en offentlig konflikt, men vi opplevde at det som skjedde var uryddig.
– Visste ingenting
Konflikten ble kjent i slutten av mai og varte helt til avisens generalforsamling i slutten av juni.
På vei inn til generalforsamlingen var utfallet åpent.
Det var det også for Nordgaard og de andre ansatte. De satt samlet under generalforsamlingen og fulgte begivenhetenes gang.
– Trodde du på forhånd at Ystebø skulle vinne?
– Vi visste ingenting.
– Så dere satt og var like spente som alle oss andre?
– Ja.
– Når innså du at slaget var tapt?
– Kort tid før dere andre innså det, sier Nordgaard og sukker.
Fant en fred hos Gud
I midten av august ble det kjent at Nordgaard var ferdig i avisen.
Den samme måneden sluttet også andre sentrale medarbeidere, som Bjarte Ystebø, TV-personlighet Linn Myhr og journalist Svend Ole Kvilesjø.
– Lærte du noe av å stå i den prosessen?
– Frem til generalforsamlingen var fokuset mitt på å forsøke å finne visdom til å gjøre det jeg mente var rett og kunne stå for i etterkant. Etter generalforsamlingen gikk jeg inn i en periode som handlet om å nullstille meg i forhold til hvordan jeg tenkte om egen fremtid.
– Jeg fant en sterk og underlig fred gjennom sommeren i det å hvile i at jeg er i Guds hender uansett hva som skjer uansett jobbsituasjon eller reorientering om den kommende tida.
Verdinytt
I oktober kom nyheten om at Nordgaard og Kvilesjø ville starte en ny nettavis, Verdinytt, med Ystebø som samarbeidspartner og bidragsyter.
– Var førstevalget deres å starte en ny avis eller forsøkte dere å finne andre jobber?
– Gjennom sommeren var det en god del mennesker, kjente og ukjente, som kom til meg og la inn over meg at vi burde starte en ny avis. Det var ikke én, men mange ulike stemmer. Jeg trengte tid for å la troen på det og begeistringen over det få vokse fram, men når den tryggheten var der, så ga vi alt. Da var vi klare for lansering i løpet av to måneder.
Vil prioritere gladsaker
De siste seks månedene har avisen markert seg som kjappe på nyhetssaker.
Nettavisen var blant annet først ute med å melde om dødsfallet til Levende Ord-grunnlegger Enevald Flåten.
Nordgaard forteller at Verdinytt har ambisjoner om å levere både nyhetsstoff, reportasjer og kommentarer.
– Vil dere også drive med maktkritisk journalistikk på interne forhold i Kristen-Norge?
– Vi skal ikke legge skjul på kritikkverdige forhold, og vi skal være reelt uavhengige i vår journalistikk. Men vi kommer til å prioritere ressursene vi har på kritisk journalistikk først og fremst til å rette søkelyset på makten og myndighetene.
– Har ikke dere også et ansvar å belyse kritikkverdige forhold i Kristen-Norge?
– Vi har i hvert fall ansvar for å være etterrettelige og sannferdige. Også tror jeg alle redaksjoner må ta sine valg om stoffprioriteringer.
– Er det riktig å si at dere prioriterer gladsakene?
– Ja, veldig. Ikke fordi det er noe overfladisk med det, men fordi det er stort behov for det. Det er en mengde gladsaker i Kristen-Norge som går under radaren for den store majoriteten hver dag.
Medieekspert: – Dødfødt prosjekt
Redaktør og forfatter Magne Lerø har liten tro på at det er rom for fire kristne aviser i Norge.
– Nei, det er ikke plass til en avis til. Det kan være plass til et nettsted som ikke klarer å bære seg økonomisk. Men en avis som er basert på reklameinntekter og lesernes betalingsvilje, er et dødfødt prosjekt, sier Lerø.
– Hvorfor?
– Jeg kan ikke se at det skal være et område som de andre kristne avisene ikke dekker. Derfor tror jeg ikke det finnes en åpning i markedet som de kan fylle.
– Nordgaard mener det er rom for en avis som publiserer positive nyheter. Er ikke det en nisje?
– Det vil jeg heller kalle talentløst enn egenart. Jeg tror ikke folk er interessert i en sånn glansbildeversjon av Kristen-Norge. De som er fornøyd med det, er de som får profilert seg selv med rosende omtale. Journalistikk må være ærlig og oppriktig, både det positive og negative. Det er det folk vil lese, mener Lerø.
Vil ikke røpe abonnentstallet
Nordgaard er derimot ikke enig i kritikken.
– Vi har ingen hensikt om å lage en glansbilde-avis. Jeg vet ikke hvor Lerø har den forestillingen fra. Vi gleder oss over mange gode tilbakemeldinger fra lesere, svarer sjefredaktøren.
Han forteller at Verdinytts primære inntektskilder er abonnenttinnsekter, annonseinntekter og gaver.
– Har dere fått det til å gå rundt?
– Vi er på vei dit. Vi er en oppstartsbedrift og vi startet dette i tro, uten garantier. Vi har hele tiden vært klar over at det er en gradvis prosess for å gjøre oss økonomisk bærekraftige.
Nordgaard vil derimot ikke si hvor mange betalende abonnenter Verdinytt har nå.
– Det er noe med hvilke tall man bruker. Vi er ikke en del av de offisielle opplagstallene ennå, men håper å bli det til høsten. Det er ikke for å skape mysterium rundt det, men for å holde en ryddighet.
Vil ikke avsløre etterlønn
– Får dere etterlønn fra Norge Idag?
– Jeg har ikke etterlønn nå. På grunn av bestemmelsene i sluttavtalen kan jeg ikke uttale meg konkret om hva den inneholdt.
– Mottar dere lønn fra Verdinytt?
– Ikke ennå.
– Er det riktig å si at hvis Norge Idag har betalt lønningene deres, så har de finansiert driften av konkurrenten sin?
– Det er abonnement, annonsesalg og gaver som finansierer driften av Verdinytt. Jobben vi gjør i Verdinytt, har hittil vært ulønnet.
Han avviser at de får sponsorhjelp fra Bjarte Ystebøs forening, Kristen Media Norge, som har en samarbeidsavtale med avisen.
Daglig leder i Norge Idag, Runar Sæle, ønsker ikke å uttale seg om Nordgaards sluttavtale og eventuelle etterlønn.
– Det blir uriktig av meg å kommentere personalsaker, sier Sæle.