SKJØNNHET: Miss Supranational, Harashta Haifa Zahra, besøker leprabosettingen Jongaya i Makassar, Indonesia, 26. august i år.

«Verdens vakreste» bidrar til å utrydde alvorlig sykdom

For to måneder siden ble Harashta Haifa Zahra (21) kåret til Miss Supranational 2024. Hun er inspirert av Prinsesse Dianas medlidenhet for lepra-pasienter.

Publisert Sist oppdatert

Harashta Haifa Zahra fra Indonesia brøt sammen i gråt da hun ble kåret til Miss Supranational tidligere i sommer.

Vektlegger samfunnstjeneste

Nå besøker hun utvalgte steder i Sør Sulawesi i Indonesia sammen med Sasakawa Leprosy Initiative (SLI) og nasjonale organisasjoner som bekjemper lepra, eller spedalskhet som man sa tidligere.

NHI beskriver sykdommen som en sjelden, men alvorlig infeksjonssykdom som kan føre til kroniske hudsår og hudutvekster, samt ødeleggende skader på nervene i armer og bein.

RØRT: Harashta Haifa Zahra brøt sammen i gråt da hun ble kåret til Miss Supranational i begynnelsen av juli i år.

Miss Supranational er en årlig, internasjonal skjønnhetskonkurranse som ble lansert i Polen i 2009.

Den skiller seg fra lignende konkurranser ved at initiativtakerne ønsker å vektlegge sosiale bidrag og samfunnstjeneste sterkere enn fysisk skjønnhet.

Alle deltakere oppfordres til å bruke den mest verdifulle ressursen de har, nemlig tid, til å prege lokalsamfunnene sine, skriver SLI i en pressemelding som Dagen har mottatt.

Tredje største lepra-land

Harashta Haifa Zahra er den første indoneseren til å bli kronet i den internasjonale konkurransen.

Hun ble født i Vest-Java i 2003 og studerer til å bli ingeniør innen miljøfag ved National Institute of Technology Bandung.

KRONING: Harashta Haifa Zahra ble kronet i forbindelse med kåringen av Miss Supranational i begynnelsen av juli i år.

Hennes hjemland har det tredje høyeste antall lepratilfeller i verden, og de som er rammet opplever utbredt diskriminering.

Organisasjonen PerMa Tas lokalavdeling i Sør Sulawesi er den mest aktive i landet. De jobber for å bekjempe stigma og gi støtte til dem som har blitt rammet av sykdommen.

– Stigma og diskriminering av personer som er rammet av spedalskhet er betydelig redusert hvis vi sammenligner med for et tiår siden, men vi er langt fra å eliminere sykdommen, sier styreleder i PerMa Ta, Al Kadri i følge pressemeldingen.

Inspirert av prinsesse Diana

Medlemmer i hans organisasjon gjennomfører hjemmebesøk for å tilby følelsesmessig og fysisk støtte til personer som er under behandling.

Da Harashta Haifa Zahra besøkte leprabosettingen Jongaya i Makassar 26. august i år fortalte hun de fremmøtte at hun er inspirert av Prinsesse Dianas medlidenhet for leprapasienter.

Hun uttrykte også at hun har forpliktet seg til å bli en pådriver for å endre folks oppfatninger av spedalskhet.

Zahra sa videre at hun ville hjelpe til med å sikre at ingen som lider av sykdommen skal oppleve å mangle behandling.

BERØRING: Prinsesse Diana rører ved foten til en leprapasient i Anandaban lesprasykehus, som hun er beskytter av, sør i Katmandu 4. mars 1993.

– Er takknemlige

Samarbeidet mellom SLI og Miss Supranational begynte i fjor. Tanken er at vinneren, som gjennom tittelen når langt ut, skal arbeide for å øke bevisstheten om spedalskhet.

SLI er takknemlige for innsatsen:

– Å informere om Lepra er viktig, og vi er takknemlige for å kunne nå et bredere publikum gjennom vårt samarbeid med Miss Supranational, sier Dr. Takahiro Nanri som leder organisasjonen, ifølge pressemeldingen.

I 2021 gjennomførte SLI «Ikke glem Lepra»-kampanjen i frykt for at verden skulle overse en av de eldste, kjente sykdommene i verden midt under Covid-19-utbruddene rundt om i verden.

Powered by Labrador CMS