Meninger

VERDENS STØRSTE: Mekane Yesus Kirken i Etiopia (...) er i dag verdens største lutherske kirke med over 11 millioner medlemmer. Her fra gudstjeneste i en av Mekane Yesus-kirkene i Hawassa i 2017.

40 år i krisetider

Publisert Sist oppdatert

Digni marker 40 år, men arbeidet til Digni er mye eldre. Som paraplyorganisasjon for misjonsorganisasjoner og kirker som driver langsiktig diakonalt arbeid har våre medlemmer drevet med bistandsarbeid i nesten 200 år. Derfor var mange av Dignis medlemmer naturlige partnere for Norge og Norad etter krigen når vårt land ble engasjert i internasjonal bistand.

Det var flere drivere som førte til at Digni ble etablert som en paraplyorganisasjon i 1983. Norad ønsket færre avtalepartnere og var en pådriver for å få til en paraplyorganisasjon. Atlas Alliansen ble etablert i 1982 og viste hvordan dette kunne gjøres. Som paraplyorganisasjon er Digni ute i vær og vind. Vi står mellom medlemmene og Norad, og har en viktig funksjon for å sikre god kvalitet, gode resultater og kompetanseutvikling både hos medlemmer og partnere.

I dag har Digni 17 medlemsorganisasjoner som representerer mellom 250.000 og 300.000 givere og støttespillere i Norge. Min påstand er at misjonstradisjonen i Norge skal ha en stor del av æren for at internasjonal bistand fortsatt står sterkt i det norske folk.

HJALMAR BØ: Generalsekretær i Digni.

Verden har endret seg mye på 40 år. Nye trender og prioriteringer i bistanden har kommet og gått, og bistandsspråket har endret seg betydelig på 40 år. Men en annen stor endring, er at mange av partnerkirkene i sør i dag er store globale aktører.

Mekane Yesus Kirken i Etiopia, som har vært partner med flere av Dignis medlemmer gjennom hele Dignis historie, er i dag verdens største lutherske kirke med over 11 millioner medlemmer.

Den lutherske kirken på Madagaskar har også mange millioner medlemmer og er en viktig sivilsamfunnsaktør i landet.

Kristendommen har hatt stor vekst i det globale sør og det har skjedd en maktforskyvning i at partnerne i sør får en viktigere rolle både i globale kirkelige forum, men også i utviklingsarbeidet. Derfor er det viktig for Digni å arbeide med partnerforståelsen og hvordan vi kan fortsette med å styrke lokalt ledet utviklingsarbeid i en endret verden.

Et viktig tema for Digni er religion og utvikling. 85–90 prosent av jordens befolkning er religiøse. Religion og religiøse ledere kan være hindringer for utvikling, men vi er overbevist om at dialog og samarbeid med religiøse institusjoner og ledere er helt nødvendig for å skape bærekraftig utvikling.

Gjennom både ebola og covid så vi at kirkene og andre religiøse institusjoner hadde bærekraftige strukturer, noe som er avgjørende for å bygge robuste samfunn i en verden med økte konsekvenser av pandemier og klimaendringer. Derfor vil Digni fortsette å argumentere for at religiøse aktører er viktige samarbeidspartnere og en viktig sivilsamfunnsaktør.

I nesten 30 år hadde organisasjonen det klingende navnet: Norsk Misjonsråds Bistandsnemd (BN). I 2011 skiftet vi navn til Digni, som kommer av dignitas på latin – verdighet. Det er et navn som formidler verdier og visjon, men som også forplikter.

Som en diakonal organisasjon bygger Digni på troen om at alle mennesker er skapt i Guds bilde og har en iboende verdighet. Dette kommer også fram i menneskerettighetserklæringen og i de globale bærekraftsmålene. Verdighet forplikter og utfordrer.

Tidligere i vår møtte jeg en ung jente i Eswatini. Hun hadde blitt voldtatt av et nært familiemedlem som 14-åring og hadde i dag et barn på 4 år. Livet hennes gikk i stykker, men gjennom et Digni-støttet prosjekt som jobber med tenåringsgraviditet og vold mot kvinner, hadde hun fått nytt håp. Nå kunne hun stå fram med verdighet og kjempe for sine og andres rettigheter.

Hun hadde fortalt sin historie til Parlamentet i Eswatini og var på vei til New York for å fortelle historien til FN. Covid satte en stopper for tur til USA, men covid stoppet ikke hennes engasjement for at andre mennesker skal oppleve verdige liv og beskyttes mot det hun ble utsatt for.

For meg viser denne jentas historie at Dignis arbeid handler om verdighet, at ingen skal bli utelatt, men det handler også om viktigheten av å kjempe for rettigheter, endringer i holdninger og lovverk slik at vi kan bygge langsiktige resultater.

Digni blir 40 år i en tid hvor verden opplever mange kriser samtidig; klimakrise, ettervirkninger av pandemien og kriger og konflikter. Dette er en tid hvor vi må utforske nye ideer, nye partnerskap og nye måter å samarbeide på slik at vi kan gjøre en forskjell for mennesker som lever i nød.

Digni har mange samarbeidspartnere, og vi ser fram til godt samarbeid også i årene som ligger foran i en tid hvor de store utfordringene gjør at bistand blir viktigere, men også vanskeligere.

Powered by Labrador CMS