Meninger
452 millioner grunner til å handle
452 millioner. Så mange barn lever i konfliktsoner rundt om i verden.
I dag, på FN-dagen, snakker barn og unge i barnehager og skoler over hele Norge om hvordan det står til i andre land. Selv om det går bedre for mange, har verden blitt lagt i grus for millioner av mennesker rammet av krig og konflikt – altfor mange av dem er barn.
Krig rammer flere
I takt med at antallet væpnede konflikter mellom land nå stiger, vil også dette tallet fortsette å øke. Antall barn som bor i konfliktområder har doblet seg de siste 30 årene.
Senest har vi sett hundrevis av barn drept i de grusomme hendelsene i Gaza og i Israel. Før det så vi tapte liv i Etiopia, bombingen av Mariupol og andre sivile mål i Ukraina og flere andre konflikter. Det er ingenting som kan rettferdiggjøre at barn dør og lemlestes.
Krigen er bare starten
Lidelsene slutter ikke selv om bombene opphører. Landminer dreper og lemlester tusener av mennesker hvert år – selv flere år etter at krigen er over.
Krig er en av hovedårsakene til fattigdom i verden. Det er barn som bærer den tyngste byrden i den økonomiske krisen som er forårsaket av krigen i Ukraina, heter det i en ny studie fra FNs barnefond UNICEF som omfatter 22 land. Nær 40 prosent av de over 10 millioner menneskene som er blitt skjøvet ut i fattigdom i år, var barn.
Vi må aldri glemme at disse ofrene er vanlige folk som deg og meg.
I Ukraina har dette skjedd med en halv million barn. Også i nabolandet Romania har 110.000 barn havnet under fattigdomsgrensa på grunn av Russlands angrep.
Konflikt rammer alt
Krig hindrer folk i å få den maten de trenger ved å ødelegge for matproduksjon, forårsaker rask inflasjon av matpriser og hindrer folk fra å tjene penger til å kjøpe mat. Krig ødelegger viktig infrastruktur som støtter dagliglivet, fra vannsystemer og energisentre til sykehus. Krig driver mennesker bort fra hjemmene sine, tvinger barn ut av klasserommet, forverrer kjønnsulikhet og utsetter folk for ekstreme nivåer av vold.
Om vi ikke støtter disse barna og familiene nå, vil den skarpe økningen i konflikter føre til tapte liv, tapt læring og tapt framtid. Vi må aldri glemme at disse ofrene er vanlige folk som deg og meg. Barn som leker. Barn med drømmer.
Hva kan vi gjøre?
Erfaring viser at økonomisk vekst, lite ulikhet og stor grad av gjensidig avhengighet reduserer sjansen for konflikter. Derfor blir det bare enda viktigere å investere i økonomisk utvikling og fattigdomsreduksjon. Da forvandles livet for hver enkelt, uroligheter og konflikt blir mindre sannsynlig og befolkningen som helhet kan kanskje slippe krig.
Demokrati og sivilt samfunn
Bedre inntekt er likevel ikke en garanti for fred. Vi trenger å kjempe for demokratiet, i hele verden. Det er altfor mange land i verden som nå beveger seg i en mer autoritær retning. Denne utviklingen kan ikke fortsette. Særlig må vi bekjempe løgn, diskriminering og farlig propaganda. Alle kan og bør bidra. Vi kan gi vår støtte til aktører som kjemper for mer åpenhet, pressefrihet og trosfrihet.
For å beskytte og fremme demokrati må vi også fremme bevissthet om konfliktløsning, toleranse og mangfold, og vi må begynne tidlig i livet.
I Misjonsalliansen satser vi på de unge. Ikke bare fordi de er en utsatt gruppe som kan gjøre store ting i dag, hvis de gis muligheten – men også fordi de er framtiden! Vi må generelt gi plass og rom til unge. I tillegg kan organisasjoner, prosjekter og grupper av og for unge også spille en nøkkelrolle i å skape trygghet og utvikle morgendagens ledere som ikke ser krig som en løsning.
Hver enkelt kan bidra
Som kristne ber vi om fred. Men la oss også dytte andre kristne til å spille en positiv rolle i sine lokalsamfunn, og stå opp for autoritære krefter som bryter ned demokratiet.
På søndag ga også millioner av nordmenn til TV-aksjonen. I år gikk den til Redd Barnas arbeid for barn rammet av krig. Dersom du ikke ga da, vil jeg oppfordre deg til å gi en gave i etterkant. Det nytter – og vi har 452 millioner grunner til å handle.