Synspunkt
Abort: Vi trenger et lovverk som gjenspeiler det etiske dilemmaet
Sex og politikk ønsker de nye retningslinjene på abort fra WHO velkommen, og kritiserer Menneskeverd for ikke å gjøre det samme.
Menneskeverd ønsker selvfølgelig velkommen alle tiltak som har til hensikt å løfte kvinners status, sikre dem rett til helsehjelp og jobbe for at så få gravide som mulig skades og dør. Men dette må løses på en annen måte enn å frata den ene parten alle rettigheter. Når vi kritiserer WHOs nye retningslinjer på abort, så handler det først og fremst om det manglende hensynet til fosteret og dets rett til liv.
WHO anbefaler i sine nye retningslinjer, som ble offentliggjort i mars i år, å fjerne alle tidsfrister for utføring av abortinngrep. Menneskeverd reagerer på at WHO på denne måten fullstendig setter til side fosterets rettigheter, og vi mener dette er helt feil vei å gå.
En graviditet består alltid av to parter som noen ganger har motstridende interesser. Dette må løses gjennom et lovverk, ikke gjennom å fjerne alle typer politiske føringer for abort, slik WHO anbefaler.
En abortlov skal avveie viktige hensyn i spørsmål som berører liv og død, og avveie rettighetene mellom mor og barn. Når rettigheter kolliderer på denne måten, er det rettsstatens oppgave å komme på banen. Derfor må det foreligge et lovverk som gjenspeiler det etiske dilemmaet abortspørsmålet er.
Spørsmålet om tilgang til abort og på hvilke kriterier dette skal skje, berører også grunnleggende eksistensielle spørsmål og sier noe om samfunnets menneskesyn. Dette bør også gjenspeiles i alle staters lovgivning på abort.
Menneskeverd opplever WHOs nye retningslinjer som et forsøk på å komme i møte mye av den systematiske undertrykkelsen kvinner i mange deler av verden opplever. De rettigheter og støtteordninger vi norske kvinner tar som en selvfølge, er dessverre en fjern drøm for mange kvinner verden over. Mange kvinner lever i land med både svært mangelfull tilgang på helsetjenester, støtteordninger og rettigheter kombinert med et ofte dårlig kvinnesyn.
Å peke på økte abortrettigheter som en prioritet i møte med kvinnehelse vil ikke endre den systematiske degraderingen av kvinner.
Menneskeverd ser også med bekymring på kvinners status i land hvor man verken har krav på barselpermisjon, økonomiske støtteordninger eller god helseomsorg. Overgrep, barneekteskap, seksualisert vold og mindreårige som blir gravide er bare noen eksempler på en samfunnsstruktur som systematisk går imot kvinner i ulike deler av verden.
Men løsningen på alt dette er ikke å fjerne alle restriksjoner på abort. Det trengs en samfunnsendring med økt likestilling, en grunnleggende respekt for kvinner og en styrking av kvinners posisjon.
Kvinners helse og utdanning må prioriteres, og elementære ting som forsvarlig helsetjenester, tilgang på prevensjon og kunnskap om kropp og seksualitet må på plass. Å peke på økte abortrettigheter som en prioritet i møte med kvinnehelse vil ikke endre den systematiske degraderingen av kvinner.
Vi reagerer på at WHO presenterer økte abortrettigheter som løsningen på en alvorlig urett som blir begått mot kvinner verden over. Det er feil virkemiddel.