Alle liv er like verdifulle

Som krist­ne viss­te vi det fra før. Men nå har norsk Høy­este­rett også slått fast at alle liv er like ver­di­ful­le.

Publisert Sist oppdatert

Til et Norge på vei inn i jule­still­he­ten kom ny­he­ten om at Høy­este­rett om­gjør dom­men fra la­ve­re retts­in­stan­ser der en kvin­ne ble til­kjent er­stat­ning for å ha født et barn med Downs syn­drom.

Hvis moren hadde visst at fos­te­ret hadde denne kro­mo­som­fei­len, ville hun ha tatt abort. På­stan­den var at en mang­len­de fos­ter­vanns­prø­ve var grun­nen til at bar­net hen­nes var født. Der­for krev­de hun er­stat­ning fra norsk helse­ve­sen.

Etter vår me­ning er det en helt rik­tig og svært po­si­tiv av­gjø­rel­se som vår øvers­te rett­in­stans her har tatt. I til­legg er det en svært vik­tig dom. Hvis Høy­este­rett hadde kom­met til mot­satt kon­klu­sjon, ville det vært et nytt langt og al­vor­lig skritt i ret­ning av et sam­funn der men­nes­kers egen­ver­di sor­te­res ut fra hvor funk­sjons­fris­ke de er. Det ville vært en dom som hadde ført sam­funns­ut­vik­lin­gen vår i enda kal­de­re ret­ning.

Der­for er det også eks­tra gle­de­lig å lese be­grun­nel­sen Høy­este­rett gir for dom­men. For der fast­set­tes det et prin­sipp som fak­tisk kan gi håp for frem­ti­den på dette retts­om­rå­det.

«I og med at vår lov­giv­ning byg­ger på at alle liv er like ver­di­ful­le, måtte det samme gjel­de om bar­net var funk­sjons­hem­met», skri­ver ret­ten i sin ut­ta­lel­se.

Lege og sti­pen­diat i medi­sinsk etikk ved uni­ver­si­te­tet i Oslo, Mor­ten Ma­gels­sen, synes også at denne be­grun­nel­sen er in­ter­es­sant.

- Jeg mer­ker meg at Høy­este­rett leg­ger vekt på at et funk­sjons­hem­met og et friskt barn skal like­be­hand­les i denne sam­men­hen­gen. Det at bar­net hadde Downs syn­drom, ga ikke i seg selv grunn­lag for er­stat­ning, og det ville hel­ler ikke økt be­lø­pet på en even­tu­ell er­stat­ning, sier Ma­gels­sen til Da­gens nett­ut­ga­ve.

Ma­gels­sen peker på at selv om ret­ten viser til prin­sip­pe­ne om at alle men­nes­ker er like ver­di­ful­le, så fin­nes det en spen­ning på dette om­rå­det både i lov­ver­ket og i folke­me­nin­gen.

- På den ene siden er like­ver­det et fun­da­men­talt prin­sipp. På den andre siden leg­ger vi som sam­funn til rette for sor­te­ring av syke fost­re, gjen­nom fos­ter­dia­gnos­tik­ken, sier han.

Det er vik­tig å på­pe­ke dette pa­ra­dok­set. Like­verd og sor­te­ring er ufor­en­li­ge stør­rel­ser. Vi har et helse­ve­sen som gjen­nom fos­ter­dia­gnos­tik­ken dess­ver­re i mange til­fel­ler lar seg bruke som et red­skap for sor­te­ring. Men vi har hel­dig­vis et retts­ve­sen som i dette til­fel­let står på like­ver­dets side.

Denne saken, som nå har fått sin kon­klu­sjon i Høy­este­rett, er ikke førs­te gang nors­ke for­eld­re går til sak mot helse­ve­se­net fordi de ikke fikk abor­tert bort sitt eget barn. Det mest kjen­te ek­sem­pe­let er nå over 20 år gam­melt og kan der­for si oss noe vik­tig om livs­kva­li­te­ten hos et han­di­kap­pet men­nes­ke som for­eld­re­ne egent­lig hadde øns­ket å abor­te­re bort.

I 1992 sak­søk­te for­eld­re­ne til den da åtte år gamle Sebas­ti­an Tjør­stad legen og syke­hu­set som ikke hadde opp­da­get på ul­tra­lyd at fos­te­ret i magen mang­let armer og bein. Rett­sa­ken re­sul­ter­te i for­side­opp­slag i VG og stor de­batt om hva livet til Sebas­ti­an egent­lig var verdt.

Vi hus­ker fort­satt det dra­ma­tis­ke bil­det fra 1992 der den arm- og fot­løse gut­ten satt smi­len­de mel­lom moren og faren sin. Et for­eldre­par som altså hadde gått til sak mot helse­ve­se­net rett og slett fordi søn­nen deres hadde blitt født.

Som vok­sen har Sebas­ti­an Tjør­stad i in­ter­vju­er re­flek­tert rundt hvor­dan kunn­ska­pen om egen uøns­ket­het har på­vir­ket ham. I in­ter­vju­pro­gram­met til Trude Teige for to år siden inn­røm­met Sebas­ti­an at det å vite at han kan­skje ikke hadde kom­met til ver­den hvis legen hadde gitt be­skjed til for­eld­re­ne, til tider kan være tungt.

- Det har vært kvel­der og stun­der da det har vært tungt å tenke på det, men jeg tror på skjeb­nen. Jeg vet at jeg har kom­met til denne ver­de­nen av en grunn, sa Sebas­ti­an den gan­gen.

29 år gamle Sebas­ti­an Tjør­stad er i dag et le­ven­de bevis og et in­spi­re­ren­de ek­sem­pel på hva man kan få til selv om ut­gangs­punk­tet ikke er det beste. Sebas­ti­an har gjort kar­rie­re som stand-up-ko­mi­ker og drøm­mer nå om eget show i USA.

Vi er helt enige med norsk Høy­este­rett. Alle liv er like ver­di­ful­le. Også de som leves med Downs syn­drom. Eller uten armer og bein.

Powered by Labrador CMS