Leder

ALTERNATIV: SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski (t.v.) og Kirsti Berstø la fram sitt forslag til statsbudsjett torsdag.

Alvorlig SV-forslag fremstår fullstendig useriøst

Å kutte nesten alt statstilskudd til NLA Høgskolen over natten er uansvarlig markeringspolitikk.

Publisert Sist oppdatert

Sosialistisk Venstreparti la i går fram sitt alternative forslag til statsbudsjett. Den gjenkjennelige hensikten er å fremme rettferdighet og ta bedre vare på miljøet. I utgangspunktet er det sympatisk.

De konkrete målsetningene og virkemidlene er, som vanlig, mer diskutable. Alt som skal bli fordelt, må først bli skapt.

SV vil bekjempe fattigdom, men man kan spørre seg om partiet i praksis er bedre til å bekjempe rikdom. Man kan ikke bare beskatte og bevilge hvis man skal oppnå velstand og øke velferd.

I år har partiet slått inn på en ny form for rikdomsbekjempelse. SV profilerer seg som kunnskapspartiet fremfor noen. Og partiet har mangfold og likestilling som en kjerneverdier. Men rikdommen, mangfoldet og likestillingen som gjelder private høgskoler tar de seg ikke fem øre for å skalte og valte med.

Nei, de vil ta 340 millioner kroner fra NLA Høgskolen. Kuttet til NLA Høgskolen er ikke omtalt nærmere og får ingen begrunnelse i SVs budsjettdokument, skriver Vårt Land. Finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski avviser overfor avisen at de er på kristenjakt. Men svaret står knapt til troende.

– Vi har gjort omprioriteringer, der vi tenker at dette er det ikke noen vits i å bruke penger på, sier hun.

Kuttet viser SV fra partiets verste side: Autoritært og fiendtlig innstilt mot aktører som har et annet verdigrunnlag enn det SV liker.

Da er det grunn til å minne om at NLA Høgskolen er en akkreditert høgskole med offentlig godkjente studier. Rundt 2.800 studenter blir i skrivende stund utdannet til lærere, økonomer, journalister, teologer, pedagoger, musikere og kulturvitere. Med sitt forslag går SV i praksis inn for at disse fra januar skal stå uten studieplass. Dessuten skal over 280 ansatte være arbeidsledige.

Det vil være rasering en institusjon som møysommelig har bygget opp et allsidig studietilbud gjennom mer enn 50 år. Kuttet viser SV fra partiets verste side: Autoritært og fiendtlig innstilt mot aktører som har et annet verdigrunnlag enn det SV liker.

De siste årene har det stormet rundt NLA Høgskolens verdidokument. De svært forsiktige formuleringene om ekteskapet har hisset opp kritikere.

Men tilsynet fra Nokut har ikke avdekket svekket forskningsfrihet for de vitenskapelige ansatte. Og forskningsproduksjonen, som har vært for lav, har økt oppsiktsvekkende mye. NLA Høgskolen må dermed sies å være i en positiv utvikling. Institusjonen driver også spennende satsing på utdanning i andre deler av verden.

Alle kan studere på NLA Høgskolen om de vil. Men ingen må velge å studere der, eller en annen privat høgskole for den del.

Det aller meste av norsk utdanning er i statens regi. Det er en berikelse at det finnes andre alternativer. Ikke minst er det grunn til å være stolt over at Norge har en akkreditert lærer- og barnehagelærerutdanning som ikke er i statens regi. Det bidrar til mangfold.

Det er heldigvis liten grunn til å regne med at SV får gjennomslag for utspillet sitt i forhandlingene om neste års statsbudsjett. Men partiet opptrer med dette populistisk og bidrar til å polarisere debattklimaet.

En ansvarlig politikk bør være preget av langsiktighet og forutsigbarhet. Et utdanningsparti bør mer enn noen forstå at det tar tid å bygge institusjoner. Det er å håpe at utspillet ikke er et varsel om hva SV vil profilere seg på framover.

Powered by Labrador CMS