Kronikk

SPRER SEG: Demonstrasjonene har nylig spredt seg også til de mer østlige regionene i provinsen. Også innbyggere i andre provinser har demonstrert i solidaritet med folket i Khuzestan.

Arabiske iranere reiser seg mot regimet

En vannkrise i provinsen Khuzestan har utløst protester som har spredd seg til store deler av Iran. Minoriteter hevder de blir utsatt for systematisk diskriminering fra landets prestestyre.

Publisert Sist oppdatert

Tusener av arabere i provinsen Khuzestan-Iran har reist seg mot det iranske regimet. I 14 dager har de demonstrert i gatene i ett kjør med slagordet «Død over Khamenei og hans regime». Demonstrasjonene har fortsatt de siste dagene og har spredd seg til store og små byer i Iran.

Human Rights Watch bekreftet i sin uttalelse at minst ni demonstranter har blitt drept av skudd fra det iranske regimet, og uttrykker «alvorlig bekymring» over angrepene mot demonstranter og krever en uavhengig internasjonal etterforskning for den voldelige maktangrepet som ble brukt mot demonstrantene, opplyser Human Rights Watch på sin nettside.

Tidligere bekreftet Amnesty International og menneskerettighetsaktivister at åtte demonstranter var drept, mens flere var såret eller arrestert.

KRONIKKFORFATTER: Sannar Araszadeh er opprinnelig fra Øst-Kurdistan og er frilansjournalist samt forfatter av boken «Den mørke solen over de trange smugene».

Omtrent 60 prosent av den iranske befolkningen består av tyrkere (azari), kurdere, arabere, balocher, turkmenere og gilakere. Disse har ikke vært representert i makteliten, de er blitt fratatt menneskelige rettigheter og drevet ut i samfunnets randsone.

Arabere i Iran har blitt behandlet som andrerangs borgere sammen med kurdere og de andre minoritetene i Iran. De har ikke hatt rett til å lese og skrive morsmålet sitt og er blitt nektet deltakelse på små og store politiske og økonomiske arenaer i Iran.

Khuzestan-provinsen ligger i sørvest i Iran ved bredden av den arabiske bukten og regnes som sentrum for Irans olje- og gassproduksjon. Khuzestan eier 80 prosent av Irans oljereserver på land, og dermed 57 prosent av Irans totale oljereserver, noe som betraktes som ryggraden til økonomien til Iran.

Folk i Khuzestan har under de siste 40 år med prestestyre ikke fått noen økonomiske fordeler av den store oljeinntektene. Oljefortjenesten er i stedet blitt brukt til å støtte sjiamuslimske militsgrupperinger i Palestina, Libanon, Syria, Yemen og Irak, samt Taliban i Afghanistan.

Khuzestan er den mest vannrike provinsen i Iran. De fem store elvene som har sitt utspring i Zagrosfjellene, vanner Khuzestan-sletten og flyter deretter direkte eller indirekte ut i den arabiske bukten.

Khuzestan har den høyeste migrasjonsgraden blant alle provinsene i Iran. Mange forlater hjemmene sine og flyttet til nordlige byer på grunn av diskriminering, undertykkeske av regimet, arbeidsledighet og fattigdom. Det er også mangel på rent vann og infrastruktur.

Støvstorm i store og små byer i kjølvannet av dårlig håndtering av vannressursene, kontinuerlig vann- og strømbrudd, mangel på vannstyrings-evne av Irans myndighetene, uttørking av elver og et vannoverføringsprosjekt i provinsen Khuzestan til andre provinser, særlig de persiske byene, har blitt til en katastrofe.

I Khuzestan har dette ført til et totalt sammenbrudd i drikkevannsforsyningen til mennesker og dyr. Folket klarte ikke lenger å leve i en sånn situasjon og reiste seg mot det iranske presteregimet.

Demonstrasjonene har nylig spredt seg også til de mer østlige regionene i provinsen, og intense protester i byene Izeh, Behbahan, Dezful og Susangard, ifølge nettsiden Radiofarda.com.

Innbyggere i flere iranske byer har demonstrert i solidaritet med folket i Khuzestan. Demonstrasjonen har spredt seg til Aligudarz i Lorestan-provinsen og byen Shahin Shahr i Isfahan-provinsen, Ardabil og Tabriz i provinsen Øst-Aserbajdsjan, Kermashan og Saqqez og noen bydeler i Teheran, ifølge nyhetsbyrået iranwire og BBC farsi.

Folk i den største kurdiske byen Kermashan har trukket ut i gatene i flere dager for å støtte folk i Khuzestan. Ifølge nyhetsbyrået Kurdistanmedia, har regimet arrestert over 20 personer i forbindelse med demonstrasjonene.

Demonstrantene i disse byene ropte: «Død over Ali Khamenei», «Vi vil ikke ha den Islamske republikken Iran», «allianse med Khuzestan» og «Khuzestan tørster».

Slagordene til demonstrantene har blitt besvart med skudd og tåregass fra regimestyrkene. Demonstrantene i byen Susangerd skal ha satt fyr på en stridsvogn fra Irak-krigen, mens de ropte «Vi trenger ikke stridsvognen, i stedet for den: Vi vil ha vann!» og «Vi er tørste!».

På hovedveier i byene Khorramshahr, Abadan og Hamidiyeh i Khuzestan har sikkerhetstyrker satt opp en rekke kontrollpunkter for å kontrollere innbyggere i biler, melder Kurdistanmedia.

I byen Mollasani har flere lokale rapporter påstått at regimestyrker har angrepet hjemmene til aktivister. Regimet skal også ha sendt mange styrker og militært utstyr til Khuzestan.

Flere Twitter-brukere i landet har publisert bilder og videoer fra Azadi-plassen i Teheran, hvor spesialstyrker har blitt utplassert med militærkjøretøy og våpenutstyr, øyensynlig med den hensikt å motvirke demonstranter, melder Voa news.

President Hassan Rouhani har oppfordret folket i Khuzestan til å fortsette protestene på «lovlig vis». Samtidig har tørste folk bare fått skudd fra den islamske revolusjonsgarden, i stedet for vann.

Iranske myndigheter har blokkert internett i Khuzestan i et forsøk på å forhindre at nyhetssendinger, bilder og videoer blir spredd til omverdenen og for å gjøre organiseringen av videre demonstrasjoner vanskeligere, melder Iran International.

Iranske myndigheter har blokkert internett i Khuzestan i et forsøk på å forhindre at nyhetssendinger, bilder og videoer blir spredd til omverdenen.

Ifølge BBC farsi, har regimets parlamentarikere har stemt for et forslag for nye restriksjoner på bruk av internett i Iran. Forslaget vil kriminalisere salg av VIP-er og filterbrytere utenfor myndighetskontroll, og de som bryter loven vil bli straffet med fengsel.

Eieren av sosiale nettverk og meldingsnettverk som Instagram og Whatsapp, oppfordres til å etablere representantkontorer i Iran, slik at innhold som kan utveksles på disse nettverkene kan nås på forespørsel av iranske sikkerhetstjenestemenn.

Iransk rettsvesen og sikkerhetsmyndigheter har sagt at de vil «slå ned på de kontrarevolusjonære». Amnesty International har beskyldt iranske myndigheter for «ulovlig maktbruk» og for å undertrykke fredelige protester.

Powered by Labrador CMS