Einar Simonsen Plahter er avdelingsdirektør i Juridisk 2 i Utdanningsdirektoratet. Foto: Jannecke Sanne

Avdelingsredaktøren

Avdelingsdirektør Einar Simonsen Plahter i Utdanningsdirektoratet vil også være redaktør for MIFFs nettsider, skriver Dagen på lederplass.

Publisert Sist oppdatert

Den nye blå regjeringen er opptatt av å kutte i det offentlige byråkratiet. Her skal de få et tips av oss:

I Utdanningsdirektoratet finnes det åpenbart stillinger å kutte.

Kommunikasjonsdirektør Helge Lund opplyste til Dagen tirsdag ettermiddag at Utdanningsdirektoratet har 318 ansatte. Og selvfølgelig trengs det en skikkelig stab for å holde tilsyn med kongerikets barnehager, grunn- og videregående skoler på vegne av Kunnskapsdepartementet. Det er vi ikke uenig i.

Men ting tyder likevel på at Utdanningsdirektoratet har for mange ansatte. For der i gården kan man tydeligvis ikke ha det spesielt travelt. I hvert fall er man ikke mer stresset enn at man ved siden av de vanlige arbeidsoppgavene også rekker å leke redaktør for nettsiden til Organisasjonen Med Israel For Fred (MIFF).

Utdanningsdirektoratets avdelingsdirektør, som altså også vil være redaktør, heter Einar Simonsen Plahter og har skrevet til MIFF for å få organisasjonen til å fjerne sitater fra sin hjemmeside.

Les også: MIFF får kjeft etter publisering av eksamensbesvarelser

Saken gjelder eksamensoppgaven i norsk hovedmål denne våren der elvene fikk forelagt en tekst av Gaza-legen Mads Gilbert. MIFF mente at en slik oppgave er med på å gi elevene et skjevt bilde av Midtøstenkonflikten. Og for å underbygge påstanden har organisasjonen offentliggjort utdrag fra en rekke eksamensbesvarelser på sine nettsider.

Tekstene er lekket til MIFF fra en ikke-navngitt kilde som har hatt tilgang til besvarelsene.

Sitatretten i offentlighetsloven er forbeholdt offentliggjorte verk som er sitert i samsvar med god skikk, opplyste avdelingsdirektør Plahter i Dagen før helgen.

Slik taler en ekte byråkrat.

Les også: MIFF og sitatretten

Men der direktoratet beskjeftiger seg med støvete formaljuss, er vi andre opptatt av et interessant offentlig ordskifte.

Hvilken innvirkning har det egentlig når 50.000 elever i norsk videregående skole blir matet med en slik type propaganda som Gilbert er eksponent for? Det har MIFF undersøkt og vi mener de har gjort et godt og relevant stykke journalistisk arbeid.

Daglig leder i MIFF Conrad Myrland sier til Dagen at lekkasjen er «samfunnsnyttig og viktig for debatten». Det er vi helt enig i.

I stedet for å jage vindmøller burde Utdanningsdirektoratet heller sørge for at de eksamensoppgavene som de er ansvarlige for, ikke fremstår som rene partsinnlegg i den betente Midtøstendebatten. Det burde det være mulig å få til med 318 ansatte.

Vår oppfordring til MIFF er å bare la sitatene ligge tilgjengelig ute på nettet. Så får heller Utdanningsdirektoratet gå rettens vei for å få de fjernet.

Noe må de jo fylle den tiloversblivne arbeidstiden sin med.

Powered by Labrador CMS