Dagen-redaktør Tarjei Gilje.

Avgjørende år for Misjonsselskapet

Blant de 763 delegatene på Misjonsselskapets generalforsamling i Ekeberghallen finner vi mye glød, selvoppofrelse, trofasthet, sjelevinnertrang og et sterkt misjonsengasjement.

Publisert Sist oppdatert

Delegatene er i all hovedsak godt voksne mennesker, og det aldersmessige tyngdepunktet taler sitt tydelige språk om organisasjonens største utfordring. En kan kjenne på sorg i hjertet med tanke på den store innsatsen som mange av disse har lagt ned over lang tid, når en ser på prognosene for årene fremover.

Ved innledningen til debatten om landsstyrets forslag til strategiplan, fikk delegatene i går høre at veien videre for NMS skapes nå. Det kunne ikke vært mer sant. NMS U-leder Stig Sunde trakk en parallell til tradisjonelle aviser for å forklare den grunnleggende utfordringen: for en papiravis er ikke problemet at interessen for nyheter går ned, men en må finne nye måter å presentere dem på.

Som Dagen fortalte 11. juni, er det dramatiske avvik mellom de målsettingene generalforsamlingen vedtok i 2011, og de resultatene som nå foreligger.

Den strategimeldingen som årets generalforsamling skal drøfte, skiller seg klart fra den forrige blant annet med fraværet av konkrete mål.

Generalsekretær Jeffrey Huseby innrømmet på åpningskvelden onsdag at han alt i 2011 vurderte enkelte av målene som urealistiske, men bare tre måneder etter å ha blitt ansatt hadde han ikke frimodighet til å påpeke dette overfor generalforsalingen da.

Tre år senere viser fasiten blant annet dette: Målet var en netto økning på 2.500 nye faste givere. Status er 118 nye. Man ønsket en netto økning på 40 nye misjonsgrupper. Svaret er minus 267. Man ønsket seg 25 nye misjonsavtaler, resultatet er 16. Man ønsket seg en 15 prosent økning på allerede inngåtte misjonsavtaler, den totale inntekten fra menigheter innen Den norske kirke gikk ned med 450.000 kroner.

I lys av dette er det ikke så rart at spørsmålet om hvor mange leirsteder en skal ha, har skapt engasjement i forkant av generalforsamlingen. NMS trenger en massiv innsats blant barn, unge og unge voksne for å unngå en drastisk reduksjon av virksomheten de neste 10-20 årene. Leirsteder er én del av dette, kanskje trenger NMS U enda mer kløkt enn mediebransjen når det gjelder å finne nye arbeidsmåter.

Samtidig kunne generalsekretær Huseby fortelle om klare tilbakemeldinger i retning av at NMS ikke må utvikle seg til å bli en ren bistandsorganisasjon. Og gjennom sine besøk på ni misjonsfelt de siste tre årene har han møtte mange mennesker som takker Gud for det NMS har betydd gjennom årene.

Her ligger organisasjonens viktigste eksistensberettigelse - og dens fremtidshåp.

Powered by Labrador CMS