Avstår fra kritikk av omdiskutert pastor
Ungdom i Oppdrag-leder Andreas Nordli er uenig med pastor Bill Johnson i noen spørsmål, men mener det er et blindspor å bruke energi på å kritisere ham og Bethel Redding.
Prokla-Media, som er forlaget til Ungdom i Oppdrag, har gitt ut to av bøkene til Bill Johnson på norsk. Teolog Arne Helge Teigen rettet i forrige uke skarp kritikk mot Johnson, som han beskrev som «en betydelig premissleverandør for ytterliggående karismatikk». Nordli er ikke enig i forutsetningen.
- Jeg kjenner det karismatiske kirkebildet i Norge relativt godt, og jeg hører ikke så mye om Redding som Teigen tydeligvis har gjort, sier han.
Han mener Hillsong-miljøet og Peter Halldorf er eksempler på viktigere premissleverandører.
Lytter selektivt
Samtidig vedgår Nordli at også han er uenig med Johnson på vesentlige områder. Teigen legger særlig vekt på kristologien, læren om Jesu person, men Nordli opplever ikke dette som det mest krevende.
- For meg er sammenblandingen av forsoning og forløsning det mest krevende, forståelsen av at Guds rike er kommet og at det likevel ikke er er fullkomment. Jeg tror gudsriket er her, men det er ikke fullt forløst ennå. Johnsons forståelse gjør i neste omgang at forholdet til lidelse, sykdom og andre livsproblemer kan bli krevende, sier Nordli.
Likevel ser ikke Nordli det som sin oppgave offentlig å kritisere Johnson. Tvert imot uttrykker han stor respekt for pastoren.
- Bethel Redding har en stor lengsel etter å se mennesker frelst og helbredet. Jeg skulle ønske alle norske menigheter hadde det samme. Også vi trenger vekkelse, gjennombrudd og åndelig fornyelse, sier Nordli.
Han understreker at han ikke svelger alt Johnson sier. På samme måte som han siler bort antisemittismen hos Martin Luther og predestinasjonslæren hos Jean Calvin, velger han å plukke ut bort det han ikke kan gå god for hos Johnson.
Inspirert prest
For tiden har sokneprest Morten Edvardsen i Gulset menighet i Skien studiepermisjon der temaet er impulser fra Redding.
- Formålet er å jobbe med hvilke av disse impulsene som er oversettbare til Den norske kirke, hva vi kan bruke i en luthersk teologisk kontekst, sier Edvardsen.
Selv har han besøkt den amerikanske menigheten flere ganger.
- Vi har hentet impulser derfra fordi vi har opplevd dem som gode. Hele tiden har min målsetting ikke vært å kopiere det de gjør, men å hente inspirasjon og forståelse på de tingene de gjør bra, sier Edvardsen.
Studiepermisjonen skal munne ut i en rapport som Edvardsen skal levere til biskop Stein Reinertsen. Foreløpig synes Edvardsen det vil være prematurt å si noe om konklusjonene sine. Men han legger ikke skjul på at han mener menigheter som står i en helt annen tradisjon en Bethel Redding, kan ha mye å lære av menigheten. Uansett mener han norske menigheter må regne med at de mottar inntrykk derfra, ikke minst de som har et ungdomsarbeid av en viss størrelse.
- Lovsangen fra Jesus Culture går over hele verden, sier han.
Individuelle profetier
En norsk fagteolog som har besøkt Bethel Redding, er førsteamanuensis Geir Otto Holmås ved Menighetsfakultetet. Han sitter også i Oase-lederskapet.
- Noe av det mest utpregede med Bethel-miljøet, er det veldig sterke fokuset på det overnaturlige, at gudsrikekreftene kan manifestere seg synlig gjennom helbredelse og under. Dette ser man som et viktig redskap i vekkelsen som skal komme, sier Holmås.
Han legger til at dette ikke er enestående i karismatiske kretser, men han oppfatter at Bethel Redding vektlegger dette mer enn mange andre gjør. Han påpeker også at profetier til individuell betjening står sentralt.
- Hederskulturen de har utviklet, er nok noe annet som mange lar seg inspirere av, sier han.
Uavklart forhold
Inntrykket til Holmås er at Bethel Redding ikke skiller seg så mye fra tradisjonell pinseteologi, men har et annet preg gjennom sin praksis og vektlegging i forkynnelsen. Holmås besøk i Reading var en rask visitt, og han har foreløpig ikke satt seg så godt inn i Bill Johnsons litteratur at han kjenner seg i stand til å vurdere kritikken fra Arne Helge Teigen.
Inntil videre ønsker ikke Holmås å mene så mye mer om den amerikanske menigheten og inspirasjonen derfra.
- Jeg har ikke et helt avklart forhold til fenomenet Bethel Redding selv, men blant annet debatten i Dagen gjør at jeg nå vil gå dypere inn i dette, sier han.
DAGEN