For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned - 1 krone Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

TREKKER FRAM ISLAND: Både statsminister Jens Stoltenberg og stortingspresident Torbjørn Jagland (t.h.) har trukket fram Island i den norske EU-debatten. Her er de sammen med Dagfinn Høybråten (t.v.) på hans 50-års dag.

Avviser EU-debatt på Island i nær fremtid

Den islandske justisministeren, Björn Bjarnason, sier at det neppe blir noen debatt om islandsk EU-medlemskap før valget i 2011.

Publisert Sist oppdatert

Islandsk EU-entusiasme har vært og brukes som et argument hos norske EU-tilhengere, og både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) har trukket frem Island i den norske EU-debatten. En fersk meningsmåling gir ja-siden på øya 55,1 prosent oppslutning, og både Europabevegelsen og Høyre-leder Erna Solberg har vendt blikket mot Island i håp om et «Island-sug».

Nei til EU-leder Heming Olaussen hevder at ja-siden her hjemme er så desperate at de klamrer seg til Island som et halmstrå.

– Det er jo lite som tyder på at medlemskapsspørsmålet skal bli aktuelt i Norge. Dermed tyr tilhengerne til utenforliggende omstendigheter, uttaler Nei til EU-lederen til Dagen Magazinet.

Justisminister Björn Bjarnason fra det konservative Selvstendighetspartiet er en av den islandske regjeringens mange EU-motstandere. Han mener EØS- og Schengen-avtalene er gode nok for Island. I en epost til Dagsavisen skriver han at han venter ingen endringer i regjeringserklæringen.



Urealistisk

Også tidligere finansminister og leder av partiet Heimsyn, Ragnar Arnalds, heller kaldt vann i blodet på norske EU-tilhengere som ser hen til Island for å få fart på den norske EU-debatten:

– Et islandsk EU-medlemskap nå er fullstendig urealistisk. Det er ingenting som tyder på at Island vil bli medlem av EU i overskuelig fremtid, sier Arnalds. Partiet Heimsyn, som han er leder for, er klart imot islandsk EU-medlemskap.



Kronekrise

Det er den ustabile islandske kronen og ekstremt høy rente som får flere og flere islendinger til å se mot Brüssel. Styringsrenten er i dag på 13,75 prosent. Det er nå et flertall av islendinger som ønsker Island inn i Den europeiske unionen.

Mens Arnalds på sin side viser til at flertallet i Alltinget (Islands nasjonalforsamling) er imot EU-medlemskap, peker leder av den islandske europabevegelsen, Andrès Pètursson på at det er den politiske eliten i landet som sier nei til EU-medlemskap mens det er flertall i befolkningen for medlemskap. Han tror et økt press fra velgerne og næringslivet kan få regjeringen til å revurdere sin EU-motstand. Det vil i så fall felle dagens koalisjonsregjering bestående av konservative Selvstendighetspartiet og sosialdemokratiske Samfylkingen.

Når det gjelder målinger som nå viser flertall for EU-medlemskap på Island, legger Olaussen for sin del ikke avgjørende vekt på dette.

– Det er vel på Island som andre steder at det er ikke meningsmålinger som utløser endringer. Et vedtak om Islands inntreden i EU må ha forankring i Alltinget og dessuten må grunnloven endres.


Powered by Labrador CMS