Debatt
FORNORSKING: Kirken har et ansvar for det vi har gjort, selv om vi var en statskirke og var underlagt staten på en annen måte enn i dag, skriver biskop Øygard. Avduking av kunstverk ved Dagfinn Høybråten og kommisjonsmedlem Liv Inger Sombyda Sannhets- og forsoningskommisjonen skulle overlevere sin rapport til Stortinget i lagtingssalen 1. juni.
Hanna Johre / NTB
Både kirke og samfunn må ta kommisjonsrapporten på alvor
Rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen ligger klar, og for oss i kirken har vi fått bekreftet omfanget av noe vi lenge har visst: Fornorskingen har vært en bevisst politikk over lang tid som har preget samfunnet på mange måter. Også i dag er mange menneskers liv sterkt preget av fornorskingen.
Fornorskingen har vært drevet av vedtak gjort i Stortinget. Derfor var det veldig meningsfullt at kommisjonens rapport ble presentert nettopp her, i Stortinget. Her er det mye Stortinget må ta tak i.
Det kan se ut som om den første testen på Stortingets vilje til forsoning, er om man vil ta til følge høyesterettsdommen i Fosen-saken. Det haster at regjering og storting tar et oppgjør med egne vedtak som er i strid med både menneskerettighetene og dommen i Høyesterett.
Men også kirken må ta et oppgjør med fortida, og samtidig stake ut en vei for hvordan man vil gå framover. Vi må ta et oppgjør med kirkens rolle i fornorskingen av samer, kvener, norskfinner og skogfinner, og vi må også være en aktiv part i å bygge forsoning og en felles fremtid.