Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX

Barna i første rekke

Å gi barnas og ungdommens trosutvikling høy prioritet skulle i prinsippet være et nokså opplagt strategisk valg.

Publisert Sist oppdatert

Svek­kel­sen av kris­ten­doms­fa­get i sko­len er et av flere ek­semp­ler på ut­ford­rin­ger vi står over­for når det gjel­der barns ån­de­li­ge ut­vik­ling.

Øy­stein Engås, som leder NLMs ar­beid i Norge, sier i da­gens avis at han ikke tror alle krist­ne for­eld­re har tatt kon­se­kven­se­ne av dette inn­over seg.

Fra de er gans­ke små blir barna i dag, både på og uten­for sko­len, møtt med så mange for­skjel­li­ge im­pul­ser at veien til aktiv kris­ten tro kan synes langt mer krong­le­te enn for noen tiår siden.

Med denne er­kjen­nel­sen på plass, skul­le det være be­ti­me­lig å prio­ri­te­re der­etter.

Den ame­ri­kans­kekirke­fors­ke­ren Geor­ge Barna sa under Lev li­vet-kon­fe­ran­sen i Sand­nes i hel­gen at svært få ame­ri­ka­ne­re skif­ter re­li­giøst stå­sted etter fylte 13 år.

Han ut­ford­ret sær­lig for­eld­re­ne til å ta an­svar for bar­nas ån­de­li­ge ut­vik­ling, og ikke over­late dem til «eks­per­te­ne». Fors­ke­ren kunne for­tel­le om ned­slå­en­de møter med ame­ri­kans­ke pas­to­rer som slett ikke hadde barne­ar­beid øverst på sin prio­ri­te­rings­lis­te.

De fles­te er­kjen­ner at det er vik­tig å ta godt vare på barna, men når det kom­mer til styk­ket og res­sur­se­ne skal for­de­les, kan barne­le­de­re i mange krist­ne miljø for­tel­le om skuf­fel­se i møte med virk­som­he­tens prio­ri­te­rin­ger.

Den gres­ke fi­lo­so­fen So­kra­tes, som levde for nær­me­re 2.500 år siden, skal ha ment at rett kunn­skap ville føre til rett hand­ling. Kris­tent barne­ar­beid er et av mange ek­semp­ler på at So­kra­tes' på­stand ikke uten vi­de­re er rik­tig. Mang en kris­ten leder vil er­kjen­ne at det er vik­tig å satse på barna, ikke like mange er vil­li­ge til å dis­po­ne­re res­sur­se­ne der­etter.

Hel­gens Lev li­vet-kon­fe­ran­se i Sand­nes ble en tanke­vek­ken­de og ut­ford­ren­de sam­ling. Om den var vel­lyk­ket, måles først og fremst gjen­nom hvor­vidt den fører til mål­ba­re end­rin­ger.

Fred­heim for­sam­ling har selv gått foran med et godt ek­sem­pel ved å ar­bei­de for at 80 pro­sent av med­lem­me­ne innen 2015 skal ha et be­visst ån­de­lig liv i hjem­met. Dette spe­si­fik­ke målet er selv­sagt ikke den enes­te far­ba­re veien, men det å gi barna en solid ån­de­lig bal­last hjem­me, skul­le være det beste ut­gangs­punk­tet for å møte et sta­dig mer mang­fol­dig sam­funn.

Og det er na­tur­lig­vis ikke nok med kvan­ti­ta­ti­ve sat­sin­ger, enda vik­ti­ge­re er det at di­sip­pel­gjø­rin­gen er Kris­tus-sen­trert, Bi­bel-ba­sert og livs­nær.

Et av de mer vå­ga­le spørs­må­le­ne en­kel­te stil­te i Sand­nes, var om vi bør vur­de­re å senke kon­fir­ma­sjons­al­de­ren til for ek­sem­pel 12 år.

En slik end­ring ville na­tur­lig­vis få nokså om­fat­ten­de kon­se­kven­ser, og det er ikke sik­kert at dette er den beste løs­nin­gen. Men det er verdt å re­flek­te­re over hvor­dan in­for­ma­sjons­strøm­men rundt oss på­vir­ker bar­nas ut­vik­ling, og hvor­dan vi best mulig kan legge til rette for at de blir kjent med Jesus i ung alder.

For om vi som Geor­ge Barna tar ut­gangs­punkt i 13-års­al­de­ren, eller om vi leg­ger lis­ten noen år se­ne­re, er det en kjens­gjer­ning at gans­ke få kom­mer til be­visst kris­ten tro i godt vok­sen alder.

Å gi bar­nas og ung­dom­mens tros­ut­vik­ling høy prio­ri­tet skul­le der­for i prin­sip­pet være et nokså opp­lagt stra­te­gisk valg. Vi håper flere våger å gjøre som Fred­heim for­sam­ling har gjort, nem­lig å sette seg kon­kre­te mål.

Powered by Labrador CMS