Bekymringsfull utvikling i Europa
Beskyttelsen av rettsstaten og demokratiske prinsipper handler om Europas sikkerhet. Utviklingen i Ukraina viser dette med all tydelighet, skriver Dagen på lederplass.
Midt i påskeuken la Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, frem en rapport som viser at det står dårlig til med respekten for menneskerettighetene i mange europeiske land. «Den største menneskerettighetskrisen siden den kalde krigen», lyder hans illevarslende diagnose.
Jagland viser til situasjonen i Ukraina og Russlands annektering av Krim-halvøya og advarer mot at lignende kriser kan bryte ut andre steder i Europa. Han mener at mangel på respekt for demokratiske spilleregler og rettsstatsprinsipper ligger til grunn for krisen.
«I Ukraina har fraværet av et uavhengig rettsvesen og mangel på en fungerende nasjonalforsamling og frie medier gjort at korrupsjon og misbruk av makt blomstrer. Dette har forårsaket mistillit, sosial uro og til slutt en revolusjon,» sier Jagland.
Den spente relasjonen mellom Ukraina og Russland er blitt en påminnelse om at freden ikke er vunnet en gang for alle. Ei heller respekten for demokratiske spilleregler og rettsstatsprinsipper. Dette er verdier som stadig må kjempes for. Nye generasjoner må læres opp. Menneskelig grådighet, maktmisbruk og grusomhet må tøyles.
Også den økonomiske krisen og strømmen av flyktninger som særlig presser på Europas sydlige grenser, representerer store utfordringer for våre nasjoner. Økt arbeidsløshet og fattigdom i mange land fører til ekstremisme og diskriminering av minoriteter.
Rapporten som Jagland la frem er den første samlede analysen av menneskerettigheter, demokrati og rettsstatsprinsipper i Europa, basert på Europarådets overvåkingsorgan. Innholdet er dramatisk.
Det dreier seg om blant annet om bruken av tortur og dødsstraff, elendige soningsforhold i fengsler og menneskehandel. Videre om korrupsjon og svekkede demokratiske institusjoner.
Europarådet har også registert at religion i økende grad blir brukt som påskudd for diskriminering.
Det er verd å lytte når Jagland nå maner Europarådets medlemsland til å stoppe uthulingen av de grunnleggende menneskerettighetene.
Han har rett i at beskyttelsen av rettsstaten og demokratiske prinsipper faktisk handler om Europas sikkerhet. Utviklingen i Ukraina viser dette med all tydelighet.
Ett tema får likevel for liten plass, ikke minst sett i lys av krisen i Ukraina, nemlig Europas voksende jødehat. Rapporten slår fast at antisemittismen er voksende, men vier ellers problemet lite oppmerksomhet.
Dagen kunne like før påske melde at jøder i stort antall flykter fra Ukraina til Israel. Bare så langt i år har over 800 ukrainske jøder flyttet til Israel. Totalt i hele 2013 reiste rundt 2.000 jøder samme vei.
Økende antisemittisme er grunnen til at de nå forlater hjem og arbeidsplasser. Mange jøder kjenner seg ikke lenger trygge i Ukraina.
Siden begynnelsen av opptøyene i november i fjor har jøder og jødisk eiendom vært utsatt for vold. På begge sider i konflikten finnes grupper som gir jødene skylden for krisen.
At jødene flykter fra et demokrati, er et sikkert tegn på systemkrise. Antisemittisme må aldri tåles. Den er i seg selv utålelig, men må også stoppes fordi den fungerer som forløper til annen diskriminering. Historien har vist at forfølgelsen ikke stopper ved jødene.