For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

Debatt

SELVFORSYNING: Vi må ta ansvar for å produsere den maten vi kan selv, skriver Kjerstin Funderud.

Beredskapslagring av korn må trappes opp

Den siste ukens flom og ekstremvær på Østlandet kommer etter flere år med større usikkerhet rundt vår grunnleggende trygghet.

Publisert Sist oppdatert

Pandemien utfordret vår tilgang på verdens handel og infrastrukturen knyttet til det. Den nye regjeringen hadde så vidt startet en opptrapping av forsvarsbudsjettet før Russlands krigføring i Ukraina økte behovet voldsomt.

Vi må være forberedt på kriser og krig. Vi må planlegge for det vi helst vil unngå, selv om det koster litt. Matberedskap er en av bærebjelkene i en god nasjonal beredskap. Vi har erfaring med hvor sårbare vi blir dersom grensene skulle stenges på nytt. Det samme gjelder hvis ekstremvær og tørke rammer flere av landets store jordbruksarealer på en og samme gang.

Flere av partiene ser ut til å tro at vi i Norge kan bruke våre handelsforbindelser til å kjøpe oss ut av matvaremangel. Det kan godt stemme. Men da vil jeg minne om det som skjer i verden akkurat nå. Et av verdens kornkammer brenner og konsekvensen er blant annet at flere afrikanske land risikerer sultkatastrofe til vinteren.

Powered by Labrador CMS