Bibelsmuglere snakker om topphemmelig oppdrag for første gang

Bli med til det hemmelige hovedkvarteret dypt inne i de finske skogene.

Publisert Sist oppdatert

Se video nederst i artikkelen.

------

I helgen feiret Stefanusalliansen 50 år med arbeid for forfulgte kristne.

To av heltene som har vært viktige i arbeidet deres, ble løftet frem i en rykende fersk film laget av film- og utviklingsprodusent Thea Haavet. Hun har reist inn i de dype, finske skoger for å få bibelsmuglerne Antti og Esko til å fortelle ting de aldri har snakket om offentlig før.

De to tok henne med til låven som ble brukt som base for smugling bak jernteppet, og fortalte hvordan det begynte i det små, med 20 bibler gjemt under romslige klær.

Senere fortsatte det med bibler gjemt i stadig mer sofistikerte bensintanker og til slutt på trailere, gjemt mellom byggematerialer på vei gjennom Øst-Europa til Hellas. Dette sterke møtet med to menn som strakk seg langt for å hjelpe forfulgte trossøsken, utfordrer oss til å tenke igjennom om vi også i dag er villige til å gjøre det som trengs.

Nerve

Stefanusalliansen kunne ha fylt en hel kveld med dramatiske fortellinger fra tiden før jernteppet falt. Der er nok materiale til at de 300 festdeltakerne i så fall ville blitt både underholdt, imponert og utfordret.

At dette ble en fest med nerve, skyldtes imidlertid også at de løftet frem kristne som forfølges i dag. Som i Sentralasia, der Stefanusalliansens partnere fortalte om stadig tøffere forhold for kristne. Eller i Pakistan, der biskop Helga Haugland Byfuglien, hadde besøkt All Saints Church i Peshawar, ett år etter at over hundre kristne mistet livet i bombeangrep. For ikke å glemme Egypt.

Egyptiske biskop Thomas var kveldens hovedtaler. Han delte et kraftfullt budskap om ikke bare å se de nedbrutte menneskene i den forfulgte kirke, men også se hvilken glede de bærer korset med og hvilken evne de har til å elske og tilgi. Som eksempel trakk han frem familiene til de 21 kopterne som ble drept av IS på en strand i Libya. Disse familiene sa etterpå at de tilgav drapsmennene.

– I dette budskapet om tilgivelse, ser jeg en veldig styrke, sa biskopen.

Han formante oss om ikke å la frykten invadere hjertene våre, for frykten ødelegger kjærligheten. Det er et budskap vi trenger å høre i en tid der mange nettopp kjenner frykt i møte med de voldsomme omveltningene i verden.

På flukt

Dramatikken i Stefanusalliansens arbeid er på mange måter like intens i dag, som for 50 år siden. Mens organisajsonen feirer jubileum, er syv nordkoreanske flyktninger akkurat nå på vei gjennom Kina i største hemmelighet.

To av kvinnene i følget er ofre for menneskehandel. En av dem har med seg et lite barn.

Det var Tim Peters, Stefanusalliansens samarbeidspartner i Sør-Korea, som fortalte om den dramatiske flukten på jubileumsfesten i Oslo lørdag kveld. Slik viste han at Stefanusalliansen fremdeles lever tett på forfulgte kristne, 50 år etter at organisasjonen ble dannet som svar på en utfordring fra den rumenske pastoren og samvittighetsfangen Richard Wurmbrand.

Forholdene for nordkoreanske flyktninger i Kina er tøffere enn noen gang. Kinesiske myndigheter jakter på flyktningene og sender dem tilbake uten nåde, med verden som skuffende passive tilskuere.

SE VIDEO: Bli med til en hemmelig base langt inne i de finske skoger hvor bibler ble smuglet i stort omfang til tidligere Sovjet-land:

Kreditering: Stefanusalliansen/YouTube

Powered by Labrador CMS