Biskop eller politiker?
Innlegget lignet mer på et politisk foredrag enn en biskoppelige preken.
«Vi må betale mer skatt og mest for dem som har mest.»
Nei, dette sitatet er ikke hentet fra en valgtale hos Sosialistisk Venstreparti. Formuleringen stammer fra biskop Tor B. Jørgensens tale under denne ukens bispemøte, en tale som du kan lese i sin helhet ved å klikke her (pdf).
I sitt innlegg, som etter vår mening lignet mer på et politisk foredrag enn en biskoppelig preken, svingte Jørgensen pisken over den sittende regjeringen. Tilhørerne fikk høre at regjeringens skattelettelser først og fremst er til for «de aller rikeste» og at det kun blir igjen « smuler for alminnelige lønnstakere».
Samme regjerings «endringer i trygdeordningen for å sikre seg mot misbruk, rammer de svakeste». De varslede endringene i arbeidsmiljøloven er biskopen også imot. De er utformet «slik at presset i arbeidslivet vil bli sterkere».
Dette er bare eksempler. Interesserte kan lese hele talen på Den norske kirkes hjemmesider.
La oss understreke at Tor B. Jørgensen er en person vi på mange måter har sans for. Med en så frittalende biskop havner vi pressefolk i hvert fall aldri i beit for stoff.
Men denne gangen er vi sterkt uenig i budskapet fra biskopen, ikke minst med tanke på signaleffekten hos de som har et annet politisk syn enn Jørgensen. Når biskopen uttaler seg, så skjer det nesten automatisk med en betydelig klang av moralsk patos. Han snakker jo ikke som privatperson eller som politisk interessert borger. Og definitivt ikke når han fremfører sitt budskap på et bispemøte. Han er leder i en kirke med 3,8 millioner medlemmer.
Meldingen fra Jørgensen kan meget lett oppfattes som om det skulle være en slags kristenplikt å gå inn for økte skatter. At den fordelings- og arbeidslivspolitikken som den sittende regjeringen fører er mindre kristelig forsvarlig enn de rødgrønne løsningene. At Frp-ere eller Høyre-folk ikke er fullt så gode kirkemedlemmer som andre.
Vi er redd for at slike signaler kan føre til en ytterligere fremmedgjørende for en kirke som allerede sliter med oppslutningen. Politiske meldinger fra biskopene har de siste dagene ført til at to borgerlige stortingsrepresentanter har meldt seg ut av Den norske kirke. Det gjelder Kenneth Svendsen fra Frp og Høyre-representanten Tina Bru.
En så kirkelig aktiv person som samferdselsminister Ketil Solvik Olsen har gjort det samme tidligere. Den gangen i protest mot at Jørgensen på vegne av Den norske kirke kastet sin biskoppelige tyngde inn i kampen mot oljeaktivitet i Lofoten.
Der den kristne etikken gir oss klare føringer, må kirken tale klart og tydelig. Uavhengig av hvor populært eller upopulært det måtte være. Det gjelder spørsmål som menneskeverdet, trosfriheten, ekteskapet. Blant annet.
Men de spesifikt partipolitiske standpunktene bør de holde seg unna. Tor B. Jørgensen er helt sikkert en klok mann. Noen politisk spesialkompetanse på skattenivå eller leteboring, tror vi kanskje likevel ikke han har.
TV-debatt
Kirke og politikk var også tema for den direktesendte Debatten på NRK1 torsdag kveld.
Her er en smakebit til - og opptak av resten av debatten finner du ved å trykke her.
Se hele NRK-Debatten i opptak her