Bistand bryter ned fiendebilder
I den senere tid har det vært ny dialog mellom Nord- og Sør-Korea. Det gjenstår fortsatt å se om det ligger et ekte fredsønske bak, eller om det er et propagandatiltak. Vår mening er at all god kontakt er positivt. Det gjelder også bistand.
Under Korea-krigen var det en ung soldat ved navn James Chinkyung Kim. På to år var hans sørkoreanske kompani redusert fra 800 til 17 mann. I skyttergraven lovet han Gud at om han overlevde, skulle han vie sitt liv til fred og forsoning med sine tidligere fiender. James Chinkyung Kim ble på 1960-tallet teologisk doktor i England, og etter hvert en velstående forretningsmann både i Sør-Korea og i Florida. Men løftet sitt glemte han ikke.
I 1980-årene solgte han alt han eide, og i 1992 startet han Yanbian University of Science and Technology (YUST) i den koreansk-dominerte Yanji-provinsen av Nordøst-Kina. YUST er i realiteten et moderne kunnskaps-industrielt kompleks, hvor all undervisning foregår på engelsk. Dette donor-finansierte universitetet er blitt en stor suksess, og som takk for innsatsen ble dr. Kim utnevnt til kinesisk æresborger i 1998. Dette universitet ble modellen til det som i dag heter Pyongyang University of Science and Technology (PUST) som åpnet i 2010. Dette er et donorbasert universitet som åpner for utenlandske gjesteforelesere.
BISTAND: Civita-rådgivere vil bekjempe fattigdom med kontantstøtte. *Hva mener du? Kan det være løsningen?Posted by Dagen on 15. juli 2017
Billy Graham besøkte Nord-Koreas leder Kim Il Sung i 1992 og gav ham en bibel. Under besøket ble Graham erklært som «venn av Korea», og i kjølvannet av hendelsen ble organisasjonen «Christian Friends of Korea» (CFK) etablert. I løpet av de 25 årene siden den gang har CFK gitt humanitær bistand til mange mennesker i nød. Billy Grahams besøk ble et vendepunkt i forholdet mellom Nord-Korea og resten av verden
I den senere tid har det vært ny dialog mellom Nord- og Sør-Korea. Det gjenstår fortsatt å se om det ligger et ekte fredsønske bak, eller om det er et propagandatiltak. Vår mening er at all god kontakt er positivt. Det gjelder også bistand. Den eneste måten å bryte ned fiendebilder på er å komme den andre i møte gjennom dialog. Vår erfaring i Nord-Korea er å møte helt vanlige mennesker, som går på jobb og ønsker det beste for sine barn.
Samfunnet er samtidig preget av ekstrem undertrykkelse og fattigdom. Oppgaven vår som kristne er å hjelpe mennesker i nød der vi kan. I Nord-Korea har dette blitt vanskeligere på grunn av den strenge boikotten som verdenssamfunnet har iverksatt. Egentlig skulle ikke bistand, kultur og idrett rammes av boikott, men vår erfaring er at hjelpetiltakene nå er blitt vanskeligere å gjennomføre. La oss håpe og be om at den nye dialogen kan redusere atomtrusselen, og at det igjen åpnes for mer kontakt og bistand.
Evangelisk Orientmisjon har hatt bistandsprosjekter i Nord-Korea siden 2011. I den forbindelse har vi kommet i kontakt med ambassadører, den nordkoreanske FN-delegasjonen og ett regjeringsmedlem. Selv om vi er en veldig liten organisasjon, kommer vi inn på høyt nivå i samfunnet. Det er få andre som gjør noe i Nord-Korea.