Brorskapet avslørt på NRK
- At jødehatet til Det muslimske brorskapets ideologer lever i Norge, er det ingen tvil om, skriver Conrad Myrland.
Mange som så dokumentaren om Det muslimske brorskapet på NRK2 tirsdag fikk hakeslepp.
Her hadde journalist Sidsel Wold tatt pause fra sin lange rekke med innslag vinklet negativt mot Israel, for å oversette og lese kommentarstemmen til en film som avslørte Det muslimske brorskapets kamp for globalt herredømme.
Tirsdag kveld og natt til torsdag sendte NRK2 den franske dokumentaren « Hva er Det muslimske brorskapet?». Allerede i programmets intro forstår man at dette ikke er vanlig hvitvasking. Det muslimske brorskapet er ikke en kraft for demokrati, slik vi så ofte har hørt, men de omfavner en «totalitær ideologi».
TV-dokumentaren kan sees i sin helhet - når som helst - på NRKs nettsider.
Historien til brorskapet som moderne bevegelse begynner på 1920-tallet.
Deres første ledere var ikke bare opptatt av å la islam styre alle områder av livet, de var også inspirert av totalitære bevegelser i Europa. «Den nazistiske propagandaen hadde stor innflytelse på dem. (...) Stormuftiens forbindelser med nazistene og møter med Hitler viser at det var både politiske og ideologiske bånd til nazismen,» sier historikeren Ladan Boroumand.
Alle redaksjoner i NRK har hittil hatt berøringsangst for Halvmåne og hakekors, boken MIFF utga høsten 2013.
Her blir nettopp nazistenes og arabernes allianse grundig dokumentert. Denne uken er det tydelig at det ble slått en sprekk i sensurmuren. Lisensbetalerne fikk endelig vite at stormuftien, som palestinernes president Mahmoud Abbas gir sin hyllest, oppfordret nazistene til å fortsette folkemordet på jøder.
Et av filmens mest interessante avsnitt er beskrivelsen av hvordan Sayyid Qutbs skrifter har påvirket de siste generasjoner muslimer.
Qutb kom fra en relativt liberal familie i Egypt, men på 1940-tallet gikk han mer og mer i retning av å se på islam som løsningen for alle samfunnets problemer. «Han legitimerte angreps-jihad for å gi islam styrke og makt igjen,» leser Sidsel Wold.
Ifølge Qutb «finnes det ikke noe islam uten fysisk jihad, det vil si krig,» sier Noman Benotman. Han er tidligere medlem av al-Qaida. Militant jihad er helt nødvendig så lenge ikke hele verden ligger under sharia.
Dokumentaren fortsetter med et kanskje enda viktigere poeng. I 1953 organiserte Det muslimske brorskapet en kongress i Jerusalem, den gang var de østlige delene av byen ulovlig annektert av Jordan.
Her ble vektleggingen i motivasjonen for krigen mot Israel forskjøvet. Det ble mindre arabisk nasjonalisme, og mer islamisme. Brorskapet samlet sunni og shia-muslimer i fiendskapet mot Israel.
«Fra da av var den israelsk-palestinske konflikten ikke bare en lokal konflikt mellom naboer. Nei, den ble til en hellig sak. For om hele regionen var å anse som islamsk, var Israel et fremmedelement,» leser Wold. La oss håpe denne innsikten siver ut til hele NRKs utenriksredaksjon. De siste 60 årene har islamismens vekt i kampen bare forsterket seg.
Denne uken har Med Israel for fred (MIFF) distribuert et magasin til 124.000 husstander i Oslo. Over 24 sider gir vi israelernes beste argumenter, fakta og bakgrunn som gir leserne større forståelse for Israel og det jødiske folk. Vi skriver også om hvordan islamistene ser på Israel. Hvem skulle tro at NRK, samme uke, skulle bekrefte mange av opplysningene i magasinet?
At jødehatet til Det muslimske brorskapets ideologer lever i Norge, er det ingen tvil om. Ta for eksempel den unge kvinnen som ringte meg på onsdag: «Jeg skulle ønske Hitler levde og brente alle dere jøder i helvete,» avsluttet hun.
For Dagens og MIFFs faste lesere er det kanskje ikke mye nytt i dokumentaren. Likevel bør den være obligatorisk å se for alle som vil forsvare Israel, og enda viktigere å dele med andre. Det 53 minutter lange programmet vil være tilgjengelig på NRKs nett-tv frem til 30. november 2016. NRK bør få takk og en bønn om å vise filmen også i bedre sendetid.
Dokumentarens fakta stiller oss på valg. Vil vi være likegyldige over for totalitær islamisme, eller støtte den staten som mer enn noen andre er utsatt for bevegelsens hat og angrep?
TV-dokumentaren kan sees i sin helhet - når som helst - på NRKs nettsider.