Brun- Pedersens sjokktilstand
– Han er godt forberedt på kloakklukten – og kan umulig ha latt seg sjokkere denne gang. Men PR-messig passer det godt å få «sjokk» iblant.
– Hva med deg, bruker du de samme ordene i nettdebatter som du gjør når du sitter ansikt til ansikt med en person? Eller velger du tøffere ytringer på nett? I så fall, hvorfor?
Slik stiller Dagens Facebook-redaksjon betimelige spørsmål, etter at Human-Etisk Forbund nå har forfrisket en løpende diskusjon om ytringer i sosiale medier. Først en liten refleksjon: Jeg kommer i undring når jeg leser pressesjef Jens Brun-Pedersens omtale av sin sjokkopplevelse over hvordan han blir møtt på Facebook. Jeg undres, fordi jeg vet at pressesjefen har vært ute i det samme kokende farvannet før, i tilsvarende nettdebatter. Han er følgelig godt forberedt på kloakklukten – og kan umulig ha latt seg sjokkere denne gang. Men PR-messig passer det godt å få «sjokk» iblant.
LES OGSÅ:Avviser klappjakt på kristne
Jeg synes heller ikke det lukter godt av en hel del ytringer i sosiale medier. For å si det rett ut, jeg reagerer med avsky iblant. En kloakkanal gir imidlertid utløp av forskjellig art, og for mange mennesker er det trolig godt å bli kvitt avfallet. Og her er vi ved svaret på Dagens innledende spørsmål: Hvorfor velger du tøffe ytringer på nett, mer enn andre steder? Jeg tror det er fordi nettdebattene innbyr til det. I Twitter- og Facebook-journalistikkens tidsalder innbys allmennheten til å skrive, å ytre seg, men kort!
Deri ligger de sosiale mediers hele eksistensberettigelse, deres raison d’être. Skrift skal være kort og fyndig – ikke sjelden kun for å bli sett. Det er Facebooks vesen.
Folk innbys til å markere meninger. Og da vet jo alle at både form og innhold er like forskjellige som folk flest. Det vet også Jens Brun Pedersen, som imidlertid nå har innkassert enda et sikkert stikk i det store spillet.