Cannabis leder ikke til hardere stoffer
Dagens forbudspolitikk bygger på flere tiår med moralpanikk, ryggmargsreflekser, pseudovitenskap og skremselspropaganda.
Ole Paulshus (Våler Senterparti) reagerer med sinne på forslaget om legalisering av cannabis.
«Jeg blir sint når jeg hører seriøse voksne» ligner mistenkelig mye på den moralske indignasjon som ble vekket ved innføring av skadereduksjon og menneskerettigheter på rusfeltet. For ikke å snakke om da man ville legalisere sex mellom menn, og abort.
Dagens forbudspolitikk bygger på flere tiår med moralpanikk, ryggmargsreflekser, pseudovitenskap og skremselspropaganda, så vi har forståelse for at det kan gå litt varmt.
Det er uansett ikke riktig at aktører i legaliseringsdebatten påstår at cannabis er ufarlig; det er en typisk stråmannsargumentasjon fra forbudstilhengersiden.
Derimot belyser legaliseringstilhengere at cannabis kommer i farligere varianter så lenge det er forbudt. Det gjennomgående budskapet fra brukerorganisasjoner, politikere og forskere er at forbud har store utilsiktede konsekvenser.
Deriblant et enormt uregulert svart marked, som finansierer mye annen kriminalitet. Og at kriminalisering er en uhensiktsmessig og urettferdig måte å møte bruken av et rusmiddel som er mindre skadelig enn alkohol.
Erfaringer viser at cannabis kan utsette overgang til hardere stoffer for de som er i faresonen. Statene i USA med lovlig cannabis, har generelt lavere bruk av opioider som morfin og heroin og dermed færre overdoser. De samme statene ser også nedgang i bruk av cannabis blant mindreårige.
Paulshus ser rusforebyggende foredrag av tidligere rusavhengige som god investering i kampen mot narkotika. Siden 1980- og 90-tallet har mange unge fått besøk av tidligere stoffavhengige på skolene.
De fortalte om hvordan de begynte med cannabis og endte opp på heroin. Man fikk også se videofilmer med det samme budskapet: Fra himmel til helvete! Hold dere unna cannabis, ellers ender dere opp på hardere stoffer.
Kronologien i enkeltes livshendelser skulle være bevis for å skremme fra cannabisbruk. Men da må kun illegal rusmiddelbruk fremheves.
Cannabis er på grunn av tilgjengelighet og utbredelse ofte det første ulovlige stoffet som prøves, men utover legaliteten har stoffene lite til felles. De færreste cannabisbrukere begynner med andre stoffer. De fleste tunge brukere begynte med alkohol.
En myte ble også skapt om at cannabis ikke er sterk nok etter en stund, og derfor begynte de med hardere stoffer. Dette er et ukjent problem for de aller fleste cannabisbrukere.
Og hvis det skulle bli behov for noe sterkere, vil det være nærliggende å søke til alkohol. Det er et sterkt stoff som er kjent for brukerne. Hvorfor skulle man dras mot heroin? De færreste aner tross alt hvordan heroin virker.
Når man ser nærmere på påstanden om at cannabis leder til hardere stoffer, gir det lite mening – kanskje utover at man i dag må oppsøke et illegalt marked for å få tak i cannabis.
Tilgangen på andre stoffer er større i et illegalt marked enn for eksempel vinmonopolet. Om Paulshus er bekymret for at cannabisbrukere tilbys hardere stoffer, håper vi han vil være enig med oss om at det vil være fornuftig å få cannabis inn i en lignende ordning som vinmonopolet.
Det vil også gi kontroll over styrke, kvalitet, pris, aldersgrenser og gjøre det lettere å nå ut med rasjonell informasjon.