Debatt
Dag Inge Ulstein: «Norge trenger flere moderne haugianere»
I årene framover må vi skape tusenvis av nye arbeidsplasser for å erstatte inntektene fra oljen. Da trenger vi bedre og mer forutsigbare rammevilkår for næringslivet, men minst like viktig: Vi trenger nye haugianere med tro og vilje til å lykkes.
Noe av det aller viktigste vi som nasjon må gjøre framover, er å omstille næringslivet vårt fra oljealderen. For mange familier får i dag sine inntekter fra jobber i olje- eller leverandørbedrifter, sammenlignet med det som vil være tilfellet i årene som kommer.
Oljen har bidratt til å skape den fantastiske velferdsstaten vi alle nyter godt av i dag, men den kan ikke være inntektskilden for våre barn og barnebarn. Det gjelder ikke bare fordi vi må redde kloden, men også fordi det foregår en grønn revolusjon i land og markeder rundt oss. Skal vi sørge for å ha meningsfulle og godt betalte jobber også i framtiden, må vi begynne å utvikle de nye vekstbedriftene nå.
For: Ifølge Abelias omstillingsbarometer for 2023 som ble offentliggjort nå i august, henger vi allerede etter. Vi taper kampen om de klokeste hodene og vi ligger etter i bruken av avansert teknologi, sammenlignet med mange land rundt oss. Vi omstiller for lite og for tregt i retning av bærekraft og det grønne skiftet. Vi mangler risikokapital for nye bedrifter og kanskje mest alvorlig: Vi ligger dårlig an på entreprenøraktivitet. Med andre ord; pilene peker feil vei. Det er på høy tid å våkne.
Som politikere kan vi ikke alene sørge for denne omleggingen. Samspillet mellom forskningsmiljøene, etablert næringsliv og det offentlige er et viktig kriterium for suksess. Her skårer heldigvis Norge høyt, sammenlignet med andre land, ifølge Abelias barometer. Men på entreprenøraktivitet viser undersøkelsen at vi har et skår på 14 og vi ligger langt etter land som Danmark (53), Sverige (67) og Australia (83). Gjennomsnittet blant de undersøkte landene er 50. Og vi faller nedover noen plasser fra i fjor!
Det vi derfor trenger mer enn noe annet, er å forløse gründere og entreprenører som har tro, mot og vilje til å lykkes, og det ikke bare for seg selv og sin familie, men for å skape vekstselskaper som kan skape flere arbeidsplasser. Her kan vi med stolthet pusse støvet av de haugianske idealene: Ærlighet. Hardt arbeid. Samfunnsbygging – at målet ikke kun skal være å tjene penger, men at våre bedrifter skal bygge både lokalsamfunn og bidra til å løse Norges og verdens framtidige utfordringer.
Forskningen viser at det å ha en god nasjonal kultur for gründerskap og innovasjon, er helt vesentlig. Som politikere kan vi bidra til å bygge en slik kultur. Og vi kan bidra til at etikk og samfunnsbyggerperspektivet i større grad inkluderes i økonomisk teori og i utdanningsløpene våre.
Slik tenkning vokser for eksempel fram ved Oxford University i Storbritannia, i et spennende samarbeid med Mars Chocolate Inc, kalt «Economics of Mutuality». Essensen her er at økonomisk verdiskaping skal gagne alle involverte parter, og ikke kun eiere. I tillegg kan vi bidra til at entreprenørskap som fag og i praksis blir en langt større del av utdanningsløpet for flere studenter enn i dag.
Ikke minst kan vi bidra til å lage stabile og forutsigbare rammevilkår for næringslivet, slik at ikke hindringene blir større enn nødvendige for framtidige vekstgründere.
I KrF har vi derfor lenge kjempet for å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital. Når mange gründere må tappe selskapet for midler for å kunne betale skatt, sier det seg selv at dette hindrer nyskaping. Skattetrykket for små og mellomstore bedrifter, som vil være bærebjelken i næringslivet også i framtiden, må ned. Dessuten må vi lage flere skatteinsentiver for at flere skal investere i gründerbedrifter, og ikke bare i eiendom.
Da Hans Nielsen Hauge vekket Norge, både med gudsord og virketrang, var samfunnet ikke som i dag. Fattigdom, fra år til annet sult og ikke minst manglende frihet, skapte gode vilkår for det forløsende budskapet Hauge brakte både i ord og handling.
Vår tid har andre utfordringer. Skal klimakrisens mest alvorlige skadevirkninger unngås og skal vi ha meningsfulle arbeidsplasser å gå til også i framtiden, må flere vekstbedrifter vokse fra norsk jord.
Den viktigste ingrediensen kan vi ikke politisk bestemme, men kun legge til rette for: Tro, mot og vilje til å skape nytt. Vi trenger flere moderne haugianere i Norge.