| Debatt
Dagen gikk i David mot Goliat-fellen
PRISBELØNT: Palestinske Basel Adra (t.h.) og israelske Yuval Abraham mottok dokumentarprisen for «No Other Land» på den internasjonale filmfestivalen, Berlinale, i Berlin, i februar 2024.
Markus Schreiber / AP / NTB
«David mot Goliat»: Dette er et uttrykk som er blitt allemannseie. Men det brukes mest av dem som ikke har lest den dramatiske historien i 1 Sam 17 om den lille gutten som felte den store kjempen med en stein.
Poenget er ofte det motsatte av Bibelens. Det brukes for å beskrive den svakes kamp mot en overlegen fiende eller den lille manns kamp mot stat eller kommune. Poenget er at kampen er håpløs, utfallet er gitt på forhånd.
For et par år siden skulle Viking spille en fotballkamp mot Egersund, et lag i en lavere divisjon enn elitelaget fra Stavanger. Det var reportasje i radioen og reporterne drøftet på forhånd hvilke sjanser Egersund hadde mot storebror. Da sa den ene. «Det blir Davids kamp mot Goliat.» Da svarte den andre: «Ja, men vi må huske på at David vant av og til.» Det var den bibelkunnskapen, og jeg kan legge til: Det var Goliat som vant kampen, noe som gledet en gammel Viking-patriot.