Leder
De mange overraskende fortellingene om menneskers vei til kristen tro
For få dager siden presenterte britiske Justin Brierley episode 30 i en enestående podkastserie. Dermed avsluttet han sesong 1 – og varslet samtidig at sesong 2 starter opp i januar 2025.
Budskapet hans har vært – helt siden første episode ble sendt 24. oktober 2023 – at det foregår en «overraskende gjenfødelse av tro på Gud».
Etter min mening er det blitt bedre og bedre begrunnet utover i serien. Han har funnet fram til en rekke interessante fortellinger om mennesker som avviser ateismen og gir den kristne tro en sjanse.
Selv synes jeg lite er mer inspirerende og oppbyggelig.
En ny samtale om Gud
Justin Brierley uttalte til Dagen i sommer «at atmosfæren i samtalen om kristen tro er endret, og at mange er blitt mer åpne for åndelige erfaringer».
Samtidig innrømte han at eksemplene hans var anekdotiske og ikke så lett å begrunne med statistikk og forskning.
Men for hver episode som han har presentert, er det blitt tydeligere at «en ny samtale om Gud foregår i vår kultur» – for å sitere Brierleys ord fra siste episode.
Bevegelser mot Gud
Selv om mange av de personlige historiene i podkasten handler om menneskers vei til en levende tro, forteller han også om de som har beveget seg i retning av troen. Noen nøyer seg med å understreke verdien av å være kulturkristen, som historikeren Tom Holland.
Ikke minst har Brierley vært opptatt av å vise at den aggressive nyateismen har kollapset. En viktig grunn er at ateismen – i motsetning til kristen tro – ikke sier noe som helst om at det finnes mening eller moral i tilværelsen.
Derfor har ateismen også mistet grepet på mange mennesker. Ja, en av episodene handler faktisk om mennesker som har kommet til tro ved først å grave i nyateistenes argumentasjon.
Episoden heter – i likhet med en bok som utkom 2023 – «Coming to faith through Dawkins» og henviser da til verdens kanskje mest kjente ateist de senere årene, den britiske biologen Richard Dawkins. Og noen uttaler altså, paradoksalt nok, at hans ateistiske argumentasjon ledet dem mot kristen tro.
Et poeng med variasjon
Justin Brierley har laget en svært variert podkastserie. Og det er i seg selv et poeng. Målet har vært å vise at veien til kristen tro er mange.
Noen episoder presenterer et tradisjonelt trosforsvar. Om Jesu oppstandelse eller om Bibelen.
Andre episoder løfter fram mer fornuftsmessige argumenter som kan støtte opp om en kristen virkelighetsforståelse – eventuelt som svekker appellen til en ateistisk tankegang.
En episode handler om mennesker som har kommet til tro ved først å grave i nyateistenes argumentasjon.
Et viktig tema er menneskets bevissthet. Det er nemlig ikke enkelt å forklare at vi mennesker er bevisste skapninger for den som mener at virkeligheten dypest sett er materialistisk.
I Dagen berørte vi temaet nylig ved å fortelle om filosofen Philip Goff som er en fremstående ekspert på bevissthetsfilosofi – og som helt nylig har begynt å kalle seg kristen. Han har også vært med i podkastserien.
Mange personlige historier
I tillegg kommer de personlige historiene – og de er etter hvert blitt mange. Her er naturvitere og musikere, romanforfattere og naturvitere. Noen intervjues av Justin Brierley, men han har også fått tak i klipp fra andre intervjuer.
Vi hører historien til den tidligere muslimen Ayaan Hirsi Ali som først ble ateist og så kristen. Og kona til den verdensberømte psykologen Jordan Peterson, Tammy, forteller om sin katolske konvertering.
I aller siste episode forteller den australske musikeren Nick Cave, som nylig holdt konsert i Norge, om sin vei til kristen tro – som nå også innebærer at han går jevnlig til gudstjeneste, ber og leser i Bibelen. Nylig skrev også Aftenposten om akkurat dette og artistens samtale på BBC med Justin Welby, erkebiskopen av Canterbury.
Tidevannet synes å snu
Podkastserien som hevder at tidevannet synes å snu – og åpenheten for kristen tro øker – gjør et poeng av at vi mennesker søker etter mening. Vi ønsker at livet vårt skal være en del av en større historie.
For Justin Brierley representerer et slikt faktum også en mulighet. I siste episode oppfordrer han kristne til å formidle evangeliet slik at «mennesker til å begynne med ønsker at kristen tro skal være sann ved å vise at den møter våre dypeste instinkter om det som betyr mest». Deretter kan tradisjonelt trosforsvar, om hvorfor kristen tro er sann, være til nytte.
Han viser til C.S. Lewis som både la fram det kristne budskapet i fortellingene fra Narnia og gjennom et intellektuelt formulert trosforsvar. «Det Lewis gjorde mest briljant gjennom sine fortellinger var å få leserne til å ønske at Narnia virkelig eksisterte».
Her tror jeg mange kristne møter en oppfordring som vi skal ta til oss. Evangeliet er gode nyheter – ja, så gode nyheter at vår formidling bør ha som utgangspunkt at alle mennesker i det minste bør håpe at det faktisk er sant at det finnes en god Gud og at Jesus Kristus lengter etter å møte oss med håp, nåde og frelse.