Leder
De sultne angår alle kristne
Strømkrisen minner oss om at knapphet på goder skaper problemer. Men hva med dem som mangler langt mer grunnleggende ting enn billig elektrisitet?
For å slå det fast med en gang: Vi skal ikke ta lett på manges bekymring for strømkostnadene fremover. De kan bli en betydelig utfordring, særlig for mennesker med trang økonomi.
Det blir enda tydeligere når de inntreffer samtidig med renteøkning og generell prisvekst. Samtidig er det alltid sunt å se våre egne problemer i perspektiv.
«Hvorfor brydde du deg ikke om Afrikas sultkrise?». Det ubehagelige spørsmålet blir stilt en i en debattartikkel publisert av Al-Jazeera. Svaret treffer saken og rammer samvittigheten:
«På grunn av den globale maktfordelingen lever vi i en verden der visse humanitære spørsmål bare er sett som presserende problemer når de begynner å påvirke det globale Nord. Og siden starten av Ukraina-krigen har matsikkerhet begynt å bli et spørsmål ikke bare for Afrika, men også for deler av det globale Nord», skriver Amnesty International-medarbeider Nkululeko Majozi.
Hele 20 prosent av befolkningen i Afrika står overfor kronisk sult, ifølge World Economic Forum. Globalt er andelen ti prosent.
Verst er situasjonen i Somalia, men situasjonen er «svært alvorlig» også i sju andre land. Russlands angrep på Ukraina har forverret situasjonen, men også stadig verre tørke som følge av klimaendringer og pandemien har bidratt i negativ retning.
Det blir fortalt om en undersøkelse der mennesker fra forskjellige kulturer fikk opplest Jesu liknelse om den bortkomne sønn. Så skulle de gjenfortelle den.
Et slående trekk var at de som kom fra vestlige land, glemte å ta med at det ble hungersnød i landet der sønnen hadde reist. Virkelig matmangel var trolig blitt så fjernt for dem at de ikke bet seg merke i det. Slik var det ikke for de som kom fra fattige land i det globale Sør.
I forrige uke døde den amerikanske teologen Ron Sider. Han er særlig kjent for boken «Rich Christians in an Age of Hunger» fra 1978. Den kristne New York Times-spaltisten Tish Harrison Warren er en av dem som med takknemlighet minnes Siders vekkende ord om sosial urettferdighet.
«Boken forandret livet mitt - trolig ikke så mye som den burde», konstaterer Warren. Oppfordringen til å leve et generøst og nøysomt liv er likevel noe hun har tatt med seg videre, fortsatt kjemper med og ønsker å vokse mer inn i.
Ingen kristen leder sitter med fasitsvar på alle tilværelsens utfordringer. Men vi trenger stadig dem som inspirerer og utfordrer til å ta kampen for rettferdighet på alvor. Den er et helt sentralt bibelsk anliggende.
Å være selvopptatt eller seg selv nok bryter helt grunnleggende med det livet Jesus Kristus har kalt sine etterfølgere til å leve. De sultne, fattige og hjemløse angår alle som vil være medmennesker, og enda mer dem som vil ta den kristne tro på alvor.
«De fattige har dere alltid hos dere», sa Jesus i en sammenheng. For noen blir det en bekreftelse på at det ikke er så mye vi kan gjøre med nøden i verden. Men han sa også: «Og når dere vil, kan dere gjøre vel imot dem». Den tiden bør egentlig være der hele tiden - og ikke minst nå, da flere i verden ikke vet hva de skal spise.